2019. január 27., vasárnap

Mi lesz Vučićékkal és a szövetségeseikkel, ha megbuktatják őket: “forradalmi bíróság”, “különleges törvénykezés” vagy…?

Ami nemrég szinte kizártnak tűnt, immár reális lehetőségnek látszik: a Vučić-rezsim a lakosság fokozódó elégedetlensége, a bővülő tiltakozások, a tömeges utcai demonstrációk súlya alatt megroppanhat és összeomolhat.

Sokakban felmerül a kérdés: ha ez egyszer valóban bekövetkezik, mi lesz Vučićtyal, a Szerb Haladó Párt kádereivel és persze a szövetségesekkel.     
Vuk Jeremić, a Néppárt elnöke és az egyik legismertebb ellenzéki vezető úgy véli, a leendő kormány törvényes keretet kellene, hogy teremtsen ahhoz, hogy az ügyészek csoportja gyors átvilágítást vigyen véghez.
Ezt követné a perek és az igazságos ítéletek sorozata, ami után a Szerb Haladó Párthoz hasonló szerencsétlenség nem ismétlődhetne meg, mondta.
Predrag Popović, a Tabloid ellenzéki magazin újságírója, aki könyvet is írt Vučićról, kiemeli: a fentinél hatékonyabb megoldás lehetne pl. a lex specialis (különleges jogszabály) meghozatala, amelyet egyebek között Kaliforniában alkalmazták a nyolcvanas évek közepén a veszélyes bűnbandák megfékezésére. A gyakorlatban ez úgy festett, hogy amikor a “Creeps” vagy a “Bloods” egyik tagja elkövetett valamilyen gazemberséget, az egész bandára lecsaptak. A lex specialis ugyanis ilyen esetekben a kollektív bűnösség elvének alkalmazását irányozta elő.
Popović szerint a mostani rezsim bukása esetében egy ilyen törvény bevezetése Szerbiában
megakadályozná, hogy a haladó káderek és a szövetségeseik szétszéledjenek, meghúzodjanak, vagy átrepüljenek, beépüljenek az új hatalmi garnitúrába.
Jovo Bakić neves szociólogus úgy véli, Vučić(ék) felett “forradalmi bíróság” ítélkezik majd.
Érdekes lesz látni, vajon az esetleges rendszerváltás után mi lesz a délvidéki magyarság egynegyedének a bizalmát élvező VMSZ sorsa.
Megint sikerül hozzádörgölőznie a győztesekhez vagy magas árat fizet a Vučićékkal folytatott “politikai fajtalankodásért”?
http://delhir.info/2019/01/27/mi-lesz-vucicekkal-es-a-szovetsegeseikkel-ha-megbuktatjak-oket-forradalmi-birosag-kulonleges-torvenykezes-vagy/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése