2019. január 23., szerda

A magyarellenes nyelvrendőrség ötletgazdájával karöltve várta Pásztor István Zentán Brnabićot

Ahogy arról portálunk is beszámolt  a szerb kormányfő először a nemrégiben elkészült hőerőtelepet tekintette meg, ezután pedig a felújított Gimnázium épületében tett látogatást.

Ezzel párhuzamosan Zentát ma ellepték a politikusok is. Előbb az ipari területre érkeztek meg a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség fő politikusai, majd pedig a gimnázium épületében vonultak fel.
A miniszterelnök asszony várásról készült képeken az is látható, hogy amíg a politikusok várták Ana Brnabić érkezését, addig Pásztor István a VMSZ elnöke Milenko Jovanovval, az SZHP alelnökével parolázott épp.

Baloldali képen háttal Pásztor István
Azzal a politikussal, akinek a neve a magyarság körében akkor vált ismertté, amikor 2004-ben bejelentette: „nyelvi őrjáratot” alakít, amelynek célja az lesz, hogy a délvidéki magyarokat vegzálja, különösen Bácska északi részén, ellenőrizve a magyar nemzetiségű polgárokat, akik nem beszélik megfelelően a szerb nyelvet.
“Megfogjuk vizsgálni mennyire beszélik a magyarok Szerbiában a szerb nyelvet, hogy ne fordulhasson elő az, hogy egyes településeken a szerbül beszélőket nem értik meg a helyi lakosok”
– mondta Jovanov, majd hozzátette, hogy tud olyan településről, ahol senki sem beszél szerbül. Majd kihangsúlyozta, hogy kötelezővé tenné, hogy mindenki beszélje a szerb nyelvet. (Vajon Koszóvóban beszél már minden szerb albánul? – a szerk.)
A hungarofób és gyűlöletszításra is alkalmas kijelentések miatt a politikus azonban felfelé bukott, hiszen a szélsőséges kijelentései után elhagyva korábbi pártját beállt a haladókhoz, ahol már a párt alelnöke. A magyarellenes politikusról nemrégiben maga Aleksandar Vučić miniszterelnök is kiemelte:  Jovanov olyan, mint egy “fiatal oroszlán”, amely ifjúkori önmagára emlékezteti. Ebben pedig van is igazság, hiszen Vučić ugyanúgy soviniszta kijelentéseiről volt ismert ifjú korában, mint a tartományi képviselőházba frissen megválasztott nagykikindai születésű Milenko Jovanov.
A politikusnak máig vannak “meredek” megnyilvánulásai, így például a politikai ellenfeleit simán csak parazitáknak nevezte, illetve lelkes híve Szerbia folyamatos fegyverkezésének, amely szerinte az ország védelmét szolgálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése