2019. január 4., péntek

Óvakodjunk a csaló Prosperitati pályázatíróktól

– Olvasónk beszámolója

 

 

A legnagyobb délvidéki magyar párt funkcionáriusai által tető alá hozott Prosperitati Alapítványnak és az anyaországi támogatásnak köszönhetően egy új és jövedelmező szakma jött létre vidékünkön: a pályázatíró.

Délvidék szerte tömegével pályáztak a különböző támogatásokra olyanok, akik nem rendelkeztek pályázat írói tapasztalattal vagy csak a mindennapi munkavégzés mellett nem értek rá arra, hogy napokon át papírok után futkossanak és kibogozzák a pályázati feltételi rendszereket. Éppen ezért szinte minden magyarok által lakott településen megjelentek olyanok, akik egy meghatározott összegért vagy a pályázati összeg meghatározott százalékáért hajlandóak voltak elvégezni ezt a munkát.
Kijelenthető, hogy a  Prosperitati Alapítványnál átadott pályázatok döntő hányadát nem a pályázók írták.
Alapvetően ezzel semmi gond nincs, mivel ez egy win-win helyzet minden félnek. Jó a pályázónak, mivel a hátáról leveszik a terhek nagy részét. Jó az alapítványnak, mivel átláthatóbb, hiánypótlásra nem szoruló és pontos pályázatokat kapnak. És persze jó a pályázatírónak is, hiszen aki ügyes, az komoly pénzeket tudott megkeresni minden fordulóban.
Ahol azonban a pénz és a politika eleve összekeveredik, ott megjelennek a csalók és az üzérkedők is.
Erről tanúskodik az a levél is, amit olvasónktól kaptunk:
“Tisztelt Délhír! Végső elkeseredésemben írok Önöknek. A Prosperitatin keresztül szerettünk volna házat vásárolni én és a párom Zentán. Erre azt az információt kaptuk ismerősöktől, hogy keressük meg J. Sz.-t (név a szerkesztőségben – a szerk.) mert neki a párja I. a Prosperitatinál dolgozik és vele beszéljünk, mert ők pénzért elintézik, hogy biztosan megnyerjük a pályázatot. Azonban Sz. uzsoráztatást kínált segítség helyett. Elmondta, hogy amennyiben nem fizetünk neki pénzt úgy esélyünk sincs arra, hogy saját házunk lehessen, sőt elintézik, hogy soha, semmilyen körülmények között ne nyerhessünk pályázatot. 1000 eurót kértek előre, meg ha nyerünk aztán további pénzeket is. Sajnos nem tudtuk összekaparni neki a pénzt, ezert végül nem is mertük beadni. Ekkor ő felajánlotta, hogy amennyi van azt is elfogadja és zálogként megtartja, amíg nem szedjük össze a maradékot. Azt mondta ha nem fizetünk neki, akkor be se adjuk a pályázatunkat, mert nincs értelme. És meg is lettünk fenyegetve, hogy ha beszélünk róla akkor bajunk lesz belőle.” – írja olvasónk, aki hozzáteszi, hogy azért osztotta meg velünk történetét, hogy mások óvatosabbak legyenek és ne történhessen velük hasonló.
Önámítás lenne azt állítani, hogy nem ismerjük a fenti gyakorlatot, még ha nem is pont ebben a formában. Szinte minden községben vagy faluban van olyan helyi ember, aki pártkötődése miatt azt hirdeti ő eltudja intézni, hogy “biztos nyerjen a pályázat”. Azonban az alapítvány becsületére szólva ki kell emelni, hogy 80 százalék feletti sikeres pályázati mutatók mellett az ilyen ígéretkufárok leginkább csak blöffölnek.
Fontos azt is leszögezni, hogy a támogatási rendszer nagyon sok délvidéki magyarnak könnyítette meg az itthon maradását, annak ellenére, hogy a kiszivárgott “mutyilistákon” szereplők is mind megkapták a maguk jussát. Viszont nem szabad elfeledni, hogy a 65 milliárd forintnyi összértékű támogatás pályázatírásáért elkért töredékszázalékok is több tíz milliónyi forintot jelentenek. Ezek a pénzek pedig feketéző pályázat írók zsebébe kerültek, akiknek egy jó része becsülettel segítette a pályázni akaró délvidéki magyarokat, viszont szintén rengetegen vannak azok is, akikhez a pártkötődésük és protekciójuk miatt fordultak a délvidéki magyarok.
A délvidéki magyar közösség hálával tartozik mindazoknak, akik a pályázati folyamatokat lelkiismeretesen segítik, de ki kell vessük magunk közül azokat, akik üzérkedésre használták fel ezt a lehetőséget. Éppen ezért arra kérjük Önöket, hogy ha rendelkeznek hasonló tapasztalatokkal, mint amilyet a fenti olvasói levél is elmesélt, akkor küldjék el azt számunkra a szerk@delhir.info címünkre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése