2021. július 30., péntek

A Színházi Kritikusok Céhének nyilatkozata a vajdasági Tanyaszínház előadásának betiltásáról

A Színházi Kritikusok Céhe megdöbbenéssel értesült arról, hogy a vajdasági Tanyaszínház Kazimír és Karolina című előadását betiltották.   

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Hajnal Jenő esztétikai elemzésre adta fejét, és közleményben tudatja, milyennek is kell lennie egy színházi előadásnak. A „fölszabadult öröm és kacagás”, az „okos gondolkodás” és a „népmesei bölcsesség” mint szakkritikai terminusok nem mutatnak átfedést a színikritikai fogalomtárral, Hajnal Jenő megnyilvánulása azonban túlmutat a szakmai hozzá nem értésen.

Ugyanis elnöki minőségében felszólítja a vajdasági Tanyaszínházat, hogy ne turnézzon Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabjának előadásával, mert… és itt olyan minősítések következnek, amelyeket elnök úr nézőként, magánemberként megfogalmazhat, politikusként azonban erre sem szakmai képessége, sem felhatalmazása nincsen.

Betiltani egy előadást – a legrosszabb időket idézi. Néhány szélsőséges, törvénybe ütköző megnyilvánulást leszámítva erre nem kerülhet sor, ez cenzúra, erre senkinek nincsen joga.

A Színházi Kritikusok Céhe elítéli a Magyar Nemzeti Tanács elnökének lépését, és felszólítja elnök urat, hogy tartózkodjék bárminemű kulturális esemény  politikuskénti minősítésétől és betiltásától.

https://kritikusceh.hu/a-szinhazi-kritikusok-cehenek-nyilatkozata-a-vajdasagi-tanyaszinhaz-eloadasanak-betiltasarol/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése