Szőke Attila (Fotó: Facebook/kArc irodalmi kávéház)

2021-07-29 17:57

A Tanyaszínház körül kirobbant botrány kapcsán Szőke Attila színművész, a Szabadkai Népszínház magyar társulatának egykori tagja, aki maga is részt vett egykor a Tanyaszínház munkájában, nem talált a párbeszéd keresésére irányuló szándékot sem a Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke által írt közleményben, sem a Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke által erre írt nyílt levelében

Szőke ezért Válaszlevél „Pásztor István nyílt levele Hajnal Jenőhöz, a Magyar Nemzeti Tanács elnökéhez” címmel írt nyílt levelet, amit az alábbiakban közlünk:

„A felnőtteknek nem irányítaniuk, hanem csak értelmezniük kellene a kicsinyeket” (József Attila)

Mélyen tisztelt Elnök Úr!

Értetlenül olvasom, hogy ön mint gyakorlott politikai szereplő, nem talál semmi kifogást Hajnal Jenő, a Tanyaszínház idei turnéját betiltó közleményében. Ön azt állítja, hogy a Tanyaszínház közönsége hatodik éve szenvedi el, és tűri el az előadásokat, melyek összeegyeztethetetlenek a vajdasági magyar közösség értékrendjével. Ehhez képest sem Hajnal, sem az ön irományában nem találtam olyan kapaszkodót, ami megerősítene abban a hitemben , hogy önök éjt nappallá téve keresték a párbeszéd bármilyen formáját az alkotókkal. Állítása szerint önt régóta nyomasztja mindaz, ami a Tanyaszínház körül zajlik, de talán mégsem annyira, hogy felvegye a telefont és tárcsázza az akkori vezető számát és hangot adjon aggályainak. Inkább megvárták, hogy az új vezetés korrigál-e és amikor az ön által oly régóta áhított korrekció nem következett be, ocsmány módon a legdurvább kártyájukat húzták elő a párbeszéd helyett, sárba tiporva 22 gyerek munkáját, lelkesedését, hitét.

„Mert növeli, ki elfödi a bajt” (Illyés Gyula)

Mérhetetlenül álságosnak tartom, ahogy levelében az építkezést és az azzal járó elszámolás esetleges hiányosságait „belengeti”. Elnök úr, amennyiben tudomása van arról, hogy hűtlen kezelés történt, kérem tegye meg a megfelelő lépéseket az arra kijelölt hatóságnál de ne az ártatlan diákokat büntesse.

Maradok tisztelettel 

Szőke Attila, volt Tanyaszínházas

https://azure.szabadmagyarszo.com/2021/07/29/szoke-attila-sem-hajnal-sem-pasztor-iromanyaban-nem-talaltam-a-parbeszed-keresesere-utalo-kapaszkodot/