A Magyar Mozgalom szerint Hajnal Jenő minden határt túllépett (Fotó: Archív)

A Magyar Mozgalom MNT-frakciója szerint Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke azzal, hogy idei turnéjának lemondására szólította fel a Tanyaszínház társulatát, nemcsak a Tanyaszínházat, a művészvilágot, hanem az MNT-t és az egész vajdasági magyar közösséget kiskorúsította.

Az MM nyílt levelét az alábbiakban közöljük:

Mint az már ismeretes, Hajnal Jenő július 27-én felszólította a Tanyaszínház társulatát, hogy szakítsa meg idei turnéját, mert az előadás szerinte nem megfelelő. Ebben a cselekedetben egyszerre többféleképpen is megmutatkozik az a nyílt zsarnokság, amit a VMSZ az elmúlt évtizedben gyakorol az itt élő magyar közösség felett. Közben csak az változik, hogy lépésről lépésre tologatja azokat a határokat, amelyeket megenged magának az egyeduralom építésében.

A felszólítás ezen esetben egyenlő az előadás betiltásával, hiszen a tervezett fogadó helyszíneken a párt emberei a döntéshozók, ebből kifolyólag a felszólítás egyben lehetetlenné is tette az előadások megtartását. Ez be is bizonyosodott a kishegyesi példán, ahol a Helyi Közösség sietett közzétenni az előadás elmaradását.

Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács intézményét nem tisztelve, annak nevében szólította fel a társulatot, amit mélységesen elítélünk, hiszen semmiféle egyeztetés, de még informálás sem történt az MNT tagjai felé. Számunkra ez azt jelenti, hogy a testület elnöke kisajátítja magának az intézményt, megkerülve a demokrácia látszatának minimumát is. Azt gondoljuk, e megnyilvánulása nem múlhat el felelősségre vonás és következmények nélkül.

Nem tisztünk ebben a közleményben megítélni az előadás minőségét, az teljesen irreleváns a civilizációs értékek szempontjából. Véleményezzék a kritikusok, az esztéták és a szélesebb közönség. Amennyiben az MNT elnökének és a VMSZ-nek bármilyen gondja volt és van az előadások tartalmával, formájával, az lehetne egy kulturális párbeszéd tárgya, csakhogy a civilizált párbeszédet éppen ők tették tönkre az elmúlt évtizedben visszaélve hatalmukkal és azzal az anyagi lehetőséggel, amelyre a hatalmukkal való visszaélés során szert tettek.

Teljesen mindegy, hogy az MNT elnöke önkezdeményezésből cselekedett vagy felsőbb utasításra hajtotta végre az általa vezetett intézményt felhasználva ezt a szégyenletes tettet, amit minden demokratikus országban elképzelhetetlennek tartanak. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy ezzel Hajnal Jenő nemcsak a Tanyaszínházat, a művészvilágot, hanem az MNT-t és az egész vajdasági magyar közösséget kiskorúsította.

Javasoljuk, hogy aki csak teheti, látogasson el Kavillóra augusztus 12-ig, győződjön meg önállóan arról, hogy milyen munkát végeztek fiatal színészeink! Értékelje, hogy neki miről szól az előadás, s próbáljon meg választ kapni arra a kérdésre, vajon miért pont ez a darab váltotta ki a politikai döntéshozókból ezt az antidemokratikus és elfogadhatatlan lépést – olvasható a Magyar Mozgalom sajtószolgálata által küldött közleményben.

https://azure.szabadmagyarszo.com/2021/07/29/hajnal-jeno-minden-hatart-tullepett/