2023. december 19., kedd

Az EBESZ volt sajtószabadság-referense szerint a magyarországi médiarendszer putyinista

 A Szabad Európa honlapja

2023. december 19.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Haraszti Miklós a magyar médiáról: Elvileg többpárti demokráciában totalitárius típusú propaganda
Az Európai Unión belül a valódi veszélyt nem a szólásszabadság korlátozása, hanem a médiaszabadság szűkítése, a pluralizmus hiánya jelenti – jelentette ki interjúnkban az első magyar médiatörvény egyik megalkotója. A később az EBESZ sajtószabadság-felelőseként dolgozó Haraszti Miklós szerint annak az utópiának, hogy a médiában jön létre a racionális vita és a politikai közvélemény, az egyik pofont az állam által futtatott oligarchikus propagandamédia adja, a másikat a független média buborékosodása.

Beregszászi polgármester az ukrán–magyar kérdésről: „Sok kijevi politikus nem érti, hogy mi történik Kárpátalján”
Magyarország kormánya a leggyakrabban a kisebbségi jogok csorbítását hozta fel Ukrajnával szemben, amelyek jelentős bővítését a kijevi parlament decemberben szavazta meg, így innentől lehetőség nyílik például a magyar nyelvű oktatásra is az iskolákban. A jogszabály megszavazása után kárpátaljai magyar vezetők azzal a felhívással fordultak Orbán Viktorhoz és az Európai Unió vezetéséhez, hogy támogassák Ukrajna európai integrációját. Az aláírók között van Babják Zoltán, Beregszász város polgármestere is, akivel arról beszélgetett a Szabad Európa ukrán szerkesztősége, hogy miért támogatják a helyiek az új nemzeti kisebbségi törvényt, és miért törekszenek az ország EU-csatlakozására.

Egy jobb jövő reményében: a menekültek világa
Háború, etnikai konfliktus, klímaváltozás, szegénység, üldöztetés, politika – sokáig lehetne még sorolni az okokat, amiért kétségbeesett emberek tízmilliói döntenek úgy, hogy új otthont, új hazát keresnek maguknak, családjuknak. A Szabad Európa ezúttal összeállítást közölt az utóbbi hónapok témába vágó cikkeiből. Foglalkoztunk így egyebek mellett a menekültek beilleszkedésével, a Szlovákiába érkező több ezer ember sorsával, a Debrecen körül élő vendégmunkások helyzetével, az EU migrációs elvárásaival, az Ukrajnából távozó százezrekkel.

Még mindig semmi hír Alekszej Navalnijról, a meghallgatását is elhalasztották
A bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőről ügyvédei már tizenhárom napja nem tudnak semmit, a holléte is ismeretlen. Ez az orosz elnök egyik leghangosabb bírálójának számító aktivista leghosszabb eltűnése azóta, hogy 2021 elején rács mögé került, miután szerinte Vlagyimir Putyin utasítására megmérgezték.
 
Amit még tudni érdemes
„Radikalizálódom, tehát vagyok” – a magyar külpolitika három nagy ellentmondása (Válasz Online)
Hogyan kerülhetett abba a helyzetbe a magyar politika, hogy egyedül maradt 26 másik EU-tagállammal szemben? Vajon mindenki velünk jön szembe az autópályán? Elemzés a magyar külpolitikáról, amely állítólag a magyar állam egyik legsikeresebb terméke, mégis nagy költségekkel jár.

Német fegyvergyárak árasztják el Magyarországot (444)
Amíg nem válunk fegyverexportőrré, addig ezek a beruházások rontják a fizetési mérleget, azaz csak a magyar piacra gyártani sosem lesz méretgazdaságos.

A gödör alját már elhagytuk, mégis nehéz év vár a magyar gazdaságra (RTL)
A nehezén már túljutott a magyar gazdaság 2023-ban, de jövőre sem várható gyors fellendülés: a GDP csak 2-3 százalékkal nő, az infláció 6-7 százalék körül alakul, miközben óriási gondot okoznak majd a kamatterhek – mondták szakértők a 2024-es évre szóló előrejelzésükben.

Németországban alig drágább a karácsonyi bevásárlás és az ünnepi vásár – de majdnem négyszer több a fizetés (Átlátszó)
A portál számításai szerint az Európa-rekorder inflációval valamiben csak utolérte végre Magyarország Németországot: az árakban.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése