2023. december 21., csütörtök

Egyezség az EU-s migrációs paktumról, még válsághelyzetben sem lesz kötelező befogadási kvóta

 A Szabad Európa honlapja

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

EU-s megállapodás egy kötelező kvóták nélküli migrációs paktumról
Még válsághelyzetekben sem lesz kötelező a menedékkérők és migránsok tagállamok közötti elosztása, ami kiváltható lesz pénzügyi hozzájárulással. A tagállamoknak összesen harmincezer férőhelyet kell majd biztosítaniuk előre meghatározott nemzeti kvóták alapján határrendészeti eljárások céljából. Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament megállapodott a migrációs paktumról.

Társadalmi mobilitás – minél mélyebbről jössz, annál nagyobb a felemelkedés ára
Miközben a többségi társadalomban él a meritokrácia mítosza, hogy mindenki a maga szerencséjének kovácsa, a valóság ezzel szemben az, hogy egyre nehezebb a kiemelkedés, akinek pedig első generációs értelmiségiként mégis sikerül, nagyon nagy árat fizet érte – minél mélyebbről jött, annál nagyobbat. A nemrég megjelent A társadalmi mobilitás ára című tanulmánykötet alapjául szolgáló, öt éven keresztül tartó kutatás vezetője Durst Judit szociológus volt, aki most interjút adott a Szabad Európának.

Hiába az aggodalmak az LMBT-jogok miatt, továbbra is virágzik a magyar filmipar
David Pressman amerikai nagykövet nemrég arról beszélt, hogy a magyar filmipart is veszélyeztetheti a magyarországi LMBT-jogok helyzete. A Szabad Európa több, az itt forgó amerikai filmekre rálátó producert is kérdezett, hogy mit érzékelnek ebből. Mint kiderült, a külföldi produkciók továbbra is nagy számban érkeznek. „Végső soron a pénz számít, és itt elég jók a feltételek” – fogalmazott egyikük. Egy másik azt mondta, hogy míg az egyes emberek jogait nem bántják, addig nincs ok a valódi aggodalomra a filmiparban sem.

Belga EU-nagykövet: Mérlegelés tárgyát képezheti, hogy a jogállami kérdéseknél ne Magyarország elnökölje az üléseket
Nem tervez szavazást az évek óta Magyarország ellen folyó, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásban az EU soros elnöki tisztségét 2024 első felében betöltő Belgium – árulta el az ország állandó brüsszeli képviselője. Willem van de Voorde ugyanakkor nem zárta ki kategorikusan, hogy ne a magyar kormány elnökölje azokat a tanácsüléseket, ahol a jogállami kérdések lesznek napirenden.

A Kúria elnöke az Országos Bírói Tanács megválasztásának befolyásolását célzó levelet írt egy bírói egyesületnek
Két nappal azelőtt, hogy az Európai Bizottság felszabadított 10,2 milliárd eurót a jogállamisági aggályok miatt befagyasztott, Magyarországnak járó támogatásokból, a Kúria elnöke, Varga Zs. András levelet írt egy bírói egyesületnek, a MABIE-nek. E szerint szerencsésnek tartaná, ha bekerülnének az Országos Bírói Tanács (OBT) nemsokára megválasztandó új tagjai közé az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezési jogkörébe tartozó igazgatási vezetők is. Az EU-támogatások feloldásának egyik legfontosabb feltétele az OBT független, az OBH-t ellenőrző jogosítványainak helyreállítása és bővítése volt.

Kizárták Donald Trumpot a coloradói előválasztásból a Capitolium ostroma miatt
A szövetségi állam legfelsőbb bíróságának döntése szerint a volt amerikai elnök neve nem szerepelhet a szavazólapon az alkotmány azon záradéka alapján, amelynek értelmében az nem tölthet be választott posztot, aki lázadásban vett részt az Egyesült Államok ellen. Elnökjelölt kizárására most alkalmazzák a történelem során először a klauzulát. Trump pedig azonnal be is jelentette fellebbezési szándékát. A milliárdos kampányszóvivője hibásnak és antidemokratikusnak minősítette az ítéletet.

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója marad
Visszavonta lemondását a teátrum vezetője, és a kultúráért is felelős Csák János miniszter el is fogadta Vidnyánszky Attila döntését. Azt állítják, nincs egyszemélyi felelőse a novemberi balesetnek.

Repedések a francia kormányon belül a bevándorlási törvény szigorítása miatt
Az Emmanuel Macront támogató erők egyes tagjai éles tiltakozásukat fejezték ki a szélsőjobboldal által is üdvözölt, hosszas huzavona után elfogadott törvény miatt. Az elnök centrista pártja és a konzervatív ellenzék kompromisszumos megoldásként jóváhagyott jogszabálya az európai politika jobbra tolódását illusztrálja.
 
Amit még tudni érdemes
A kormány máris tapogatózik, hogyan vehetne vissza az EU-nak megígért bírói függetlenségből (HVG)
Az EU megnyitotta a pénzcsapokat, miután úgy értékelte, hogy a magyar kormányzat teljesítette a tőle megkövetelt igazságügyi reformot. A támogatásokat részletekben, folyamatos ellenőrzés mellett adja, és több jel mutat arra, hogy lesz mire figyelnie, ha azt akarja, hogy a bírói függetlenség ne csak papíron valósuljon meg.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése