2023. december 20., szerda

A magyar kormány több mentességet is bebiztosított az EU újabb szankciós csomagja alól

A Szabad Európa honlapja

2023. december 20.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az Orbán-kormány bevédte Paks II.-t az új európai uniós szankcióktól
A tizenkettedik orosz szankciós csomag további egy évvel meghosszabbítja a kőolajtermékek embargó alóli mentességét, s kivon az új korlátozások alól a Paks II. atomerőmű-projekt kivitelezésénél használt minden árut és szolgáltatást. Az orosz gyémántexport is több lépcsőben tiltás alá kerül.

Szabálytalanságokat észlelt a szerbiai választásokon, teljes körű vizsgálatot kér az EU-s megfigyelő
Az Európai Unió egyik megfigyelője elítélte a hétvégi szerbiai választások állítólagos szabálytalanságait, és vizsgálatot kért. Az ellenzék azzal vádolta a kormányzó populista pártot, hogy választási csalásokkal biztosította be a győzelmét. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Várhelyi Olivér bővítési biztos sürgette, hogy Szerbia hajtson végre jelentős pozitív változtatásokat a választási folyamatban.

Minden évben akadnak, akik belerondítanának a szegény gyerekek karácsonyába
Kibontott csipsz, lejárt cukorka, lyukas cipő, törött játék, kiszínezett kifestő, koszos, szakadt ruhák, hiányos puzzle – vannak, akik ilyen ajándékokat adnak le a segélyszervezeteknél karácsonykor. Legutóbb az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója posztolt dühösen, amikor egy 10-12 éves kislánynak szánt dobozban szexuális játékokhoz használt fehérneműt talált.

Kell a pénz a reptérre, a magyar állam eladja a Yettelben meglévő részesedését
Az Erste Bank és a VIG biztosító után a Yettel Magyarországból is kiszáll az állam, hogy legyen pénze a ferihegyi Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlására. Versenyjogi szempontból ezzel tehát tisztul a háromszereplős piac, de a Vodafone állami hátszele továbbra is jelent kockázatokat.

Százmilliós EU-s támogatásból készült el öt épület felújítása késve, botrányos minőségben Faddon
Használhatatlan napelemek, betemetett pöcegödörbe vezetett szennyvízcsatorna, balesetveszélyes statikai hanyagságok, konnektor nélküli fürdőszoba – pár furcsaság, amellyel egy százmillió forintos, EU-s forrásból megvalósított, roma felzárkóztatási pénzből támogatott program részeként találkoztunk Faddon. A település vezetése mégis a hibákat feltáró képviselőt szólította fel lemondásra.
 
Amit még tudni érdemes
Így fegyverkezik a magyar békekormány (444)
Bár a kormányzat részéről évek óta egyébként is használt háborús retorika Ukrajna megtámadása óta erősödött, a magyar haderőfejlesztést nem a háború indította be. Cikkében a lap az elmúlt öt év főbb beszerzéseit vette sorra.

Itt a felmérés, egyre többen elégedetlenek azzal, ahogy az országban mennek a dolgok (Népszava)
Elsősorban az ellenzékiek (összességében 95 százalék) és a bizonytalanok (74 százalék) elégedetlenek, de ebbe a csoportba tartozik a fideszes szavazók csaknem háromtizede is (29 százalék).

Megtaláltuk az állami cégvezetőt, aki Orbánnál is sokkal többet keres (24.hu)
Nem elégedett meg a havi ötmilliós cégvezetői fizetéssel, és így idén január óta még egy állami vállalat ügyvezetőjeként vesz fel csaknem hárommillió forintos díjazást a számos egyéb pozícióval is kitüntetett Palkovics László – derítette ki a portál gyűjtéséből.
 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése