2023. december 13., szerda

Az egészségükkel kell megfizetniük a magyar embereknek a profitorientált cégek környezetpusztítását

A Szabad Európa honlapja

2023. december 13.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

A környezetromboló cégek megúszhatják a büntetést – interjú a WWF szakértőjével
A magyar embereknek kell megfizetniük a profitorientált vállalatok környezeti költségeit, sok esetben az egészségük és az életéveik árán – figyelmeztetett a WWF Magyarország a nagy port kavaró, ősszel elfogadott kormányrendelet kapcsán. Ezen új szabályok alapján a környezetszennyező cégek hatósági szerződéssel kerülhetik meg a károkozás esetén kiszabott bírság megfizetését. Podcastunkban egyebek mellett erről is beszélgettünk a környezetvédő szervezet szakértőjével, Dedák Dalmával.

Ctrl+C, Ctrl +V megoldással üresíti ki teljesen a népszavazás intézményét a kormány
Miután átengedte a Kúria az LMP friss népszavazási kezdeményezését a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló törvény megsemmisítéséről, a kormány biztosra ment, és azt a megoldást választotta, hogy egyszerűen átmásolta annak szinte teljes szövegét egy elfogadásra váró jogszabályba, hogy még egy érvényes referendum se vezethessen eredményre az ügyben.

Állami kedvezmény: harminc helyett 287 napig tartott az ügyintézés
Nem csak a napelemeseknek gyűlt meg a bajuk a hatósági ügyintézéssel. A hőszivattyús fűtésrendszert kiépítők harminc nap helyett közel háromszázat várnak a kedvezményes, úgynevezett H tarifás áramdíj megkapására a szolgáltatóktól. A cégeket felügyelő állami hivatal, a MEKH szerint ha az áramelosztók megfizetik a késlekedés után járó ötezer forintos kötbért, akkor nem kell betartani a jogszabályokban lévő határidőt. Ezután a MEKH-nek sem sikerült 55 nap alatt kivizsgálnia a hosszadalmas ügyintézést kifogásoló panaszt, ám mivel a hivatal is fizetett tízezer forint kötbért, minden törvényesen zajlott.

A fővárosi választási rendszer átalakítása és a szuverenitásvédelmi törvény is átment a parlamenten
Kevesebb mint hét hónappal az önkormányzati választás előtt írta át a parlament a fővárosi választási rendszert. Karácsony Gergely főpolgármester tárgyalásra hívta a négy évvel ezelőtti győztes ellenzéki együttműködés pártjainak vezetőit. A szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomag elfogadásához még ellenzéki voksok is segítették a Fidesz-KDNP-t.

Egyre jobban elszigetelődik Izrael és az Egyesült Államok a gázai háború miatt
Izrael és az Egyesült Államok egyre inkább elszigetelődik, mind többen követelik, hogy legyen tűzszünet Gázában. Egy ilyen tartalmú, nem kötelező érvényű határozatot kedden meg is szavaztak az ENSZ-ben. Az izraeli offenzíva még hetekig, de akár hónapokig eltarthat a Hamász terroristái ellen.
 
Amit még tudni érdemes
Matolcsy György jegybankja újabb tízmilliárdokkal dobja meg Matolcsy fiának barátját, Somlai Bálintot (444)
A portál értesülései szerint a Magyar Nemzeti Bank épületének felújítása a másfélszeresére drágult. A munkálatokra eredetileg Matolcsy Ádám barátjának, Somlai Bálintnak a cége kapott generálkivitelezői megbízást, a 2021-es bejelentés szerint 54 milliárd forintért, ez 80 milliárd forint fölé emelkedhetett.

A tankötelezettségi korhatár csökkentésével több tinédzser eshetett teherbe (Telex)
Egy friss tanulmány szerint sokan estek ki a közoktatásból a tankötelezettségi korhatár csökkentésével, de kevesen tudtak közülük elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A korhatár csökkentésével emelkedhetett a tinédzserkori terhességek és abortuszok száma is.

Hiába a sok kutató, egyre lejjebb csúszik a magyar tudományos teljesítmény (G7)
Az utóbbi szűk három évtized első felében lassú volt a magyar visszaesés, majd ez 2008-tól felgyorsult. Igaz, ezzel nem vagyunk egyedül a régióban, részben a fejlődő országok gyors felzárkózása miatt.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése