2023. december 28., csütörtök

Politológus: Az idei feleslegesen nehéz év volt

A Szabad Európa honlapja

2023. december 28.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Lakner Zoltán: 2023 elvesztegetett év volt
2023 az átmenet, a kivárás, a gazdasági válság elmélyülésének az éve. Feleslegesen nehéz év volt – ahogy Lakner Zoltán fogalmazott. Mi történt velünk, a magyar közélettel és a társadalommal? Mit feltételeztünk év elején, és mi lett belőle év végére? Kétrészes év végi elemzésünk első részében ezeket a kérdéseket járjuk körbe Lakner Zoltán politológussal és Ruff Bálint kampánytanácsadóval.

Online fogadási piac – ahol az állami vállalat és Habony–Garancsi cége között választhatunk
Idén január 1-jével véget ért a Szerencsejáték Zrt. évtizedes monopóliuma a magyar online fogadási piacon. A versenyhelyzet azonban egyelőre fékezett habzású, a Tippmix, a legnagyobb kihívó sem áll messze a kormánytól.

Készül a terv Orbán vétójának kikerülésére az ukránoknak szánt EU-s támogatás ügyében
Az Ukrajnának szánt európai segélyek kapcsán a magyar miniszterelnök vétója lehet, hogy meg tudja drágítani az ügyletet a többi országnak, de Orbán Viktor még így sem fogja tudni lényegesen lelassítani a támogatásokat. Készülnek a B-tervek a Financial Times szerint.

Visszatekintő 2023: Politikamentesen utálják a NER-focit a NER-stadionokban
2023-ban is bőven szólt a magyar foci a politikáról. A válogatott vitathatatlan sikere, a csoportelsőként megszerzett EB-kvalifikáció mellett a klub-futballunk hozta a maga megszokott formáját: a Ferencváros az amatőrökből álló feröeri KÍ Klaksvík ellen már a BL-selejtező első firdulójában búcsúzott és ezért csak az Európai Konferencia Ligában folytathatta. Hogy hogy állnak a szurkolók ehhez a helyzethez? Ezt foglaltuk össze alábbi cikkünkben.

Az izraeli vezérkari főnök szerint még hónapokig el fog tartani a háború a Gázai övezetben
Herci Halevi leszögezte, hogy a katonai műveleti célok elérése kulcsfontosságú Izrael számára, ami nem egyszerű feladat, ezért a harcok még hónapokig elhúzódhatnak.
 
Amit még tudni érdemes
A Fidesz elvesztett több százezer szavazót 2023-ban, de az ellenzék nem nyert ezzel semmit (Telex)
A gazdasági visszaesés a kormánypártok támogatottságában is megmutatkozott: a közvélemény-kutatások szerint több százezer szavazót vesztettek Orbánék. Az ellenzék azonban ebből nem igazán tudott profitálni, több parlamenti párt elvérezhet a jövő júniusi EP-választáson, ha önállóan indul.

Csökkenhet a Mol orosz kőolajra beállított pozsonyi finomítójának termelése, lejár a más forrású nyersanyag feldolgozására való átalakítás határideje (Népszava)
Bár az olajcég azt állítja, hogy folyamatos az átalakítás, a folyamat vége még az eddigieknél is kevésbé látszik.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése