2023. december 22., péntek

Az évzáró EU-csúcs demonstrálta, hogy Orbán Viktor egyre súlyosabb probléma a közösség számára

 A Szabad Európa honlapja

2023. december 22.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

A kivonulás leple alatt: Orbán igazi vétója
A múlt heti EU-csúcson a magyar miniszterelnök kivonulása kapta a legnagyobb figyelmet, elfedve egy annál sokkal fontosabb ügyben kényszerpályára küldött döntést. Erről is szó volt friss podcastunkban, amelyben állandó brüsszeli tudósítónkkal közösen értékeljük a magyar kormány és az európai uniós intézmények idei viszonyát.

Az EU-pénzek legalább harmada kerülhetett illetéktelen kezekbe Magyarországon a korrupció miatt
Az előző uniós költségvetési ciklusban nagyjából harmincmilliárd euró érkezett Magyarországra, ennek mintegy harmada illetéktelen kezekbe kerülhetett – jelentette ki a Szabad Európa podcastjában Martin József Péter, a korrupció ellen küzdő Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

2023: A Momentum küzdelme az üvegplafonnal
„Donáth Anna pánikreakciójáról” beszélt nemrég podcastunkban Ruff Bálint kampánytanácsadó, és a Momentum idei évét vizsgálva is ez a kifejezés juthat eszünkbe. Donáth az év elején a tervezettnél hamarabb tért vissza gyesről a nagypolitikába, majd szakértők szerint elkövetett több komoly hibát, majd végül karácsony előtt bejelentette, hogy visszaveszi a párt vezetését. A Momentum népszerűsége mindeközben semmit nem erősödött, jelenleg egyáltalán nem biztos, hogy jövőre ismét meglesz a két EP-mandátum, a befogni kívánt DK pedig elérhetetlen távolságban van. Elemzés.

Kiegyeztek a költségvetési héják és galambok az EU-s fiskális paktum reformjáról
A végére maradt a csattanó: az európai uniós pénzügyminiszterek az év utolsó(informális tanácsülésén politikai egyezségre jutottak a büdzsészabályok reformjáról. A költségvetési héják és galambok alkuja nagyobb rugalmasságot biztosít a kormányoknak, miközben védzáradékokkal próbálja is féken tartani őket.

Együtt nézték az államtitkárral Orbán bejelenését a pedagógus-szakszervezetek a sztrájktárgyaláson
Átlagos 32,2 százalékos béremelést jelentett be a pedagógusoknak Orbán Viktor miniszterelnök az év végi Kormányinfón, amit pozitív fejleményként értékelt az egyik szakszervezet ügyvivője, hozzátéve, a magas infláció miatt ez is kevés, és sok tanárnál alacsonyabb lesz az emelés mértéke, a részleteket azonban még nem ismerik. Sztrájkköveteléseiket továbbra is elutasította az államtitkár, de sztrájkot egyelőre nem jelentettek be, megvárják vele a januárt, hogy kiderüljön, mekkora emelést kapnak.

Több mint 46 milliárd forintból fejleszthet Szeged, ahol bejelenthetik a kínai BYD elektromosautó-gyárat
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint ipari park fejlesztésére, a kapcsolódó utak bővítésére, alul- vagy felüljárók építésére kapja a város a pénzt.

Harctéri patthelyzettel és bizonytalansággal zárul az év Ukrajna számára
Nagy reményekkel vágott neki az ország 2023-nak, azonban az újabb ellenoffenzíva csalódást keltett, és egyre nő a bizonytalanság a nyugati támogatások jövőjével kapcsolatban is. Huszonkét hónappal járunk az invázió megindítása után Oroszország ma körülbelül Ukrajna ötödét tartja ellenőrzése alatt, az ezer kilométer hosszú frontvonal gyakorlatilag nem mozdult idén.
 
Amit még tudni érdemes
Tanárok béremelése: inkább 20 lehet az az Orbán Viktor által ígért 32 százalék, a szakszervezetek nem bizakodnak (Népszava)
Nem tudni, pontosan mihez képest emelné meg a pedagógusi fizetéseket az Orbán-kormány 2024. februárjától. 

Szélerőműstop 2029-ig: kik lesznek a kivételezettek? (24.hu)
Az energiaügyi miniszter szerint 2029-nél hamarabb aligha létesülhet új szélturbina hazánkban, mégis lehetnek olyanok, akik már korábban hozzáférhetnek a hálózathoz saját erőművükkel. Mennyire reális a miniszteri elképzelés, s mi az az elrettentő erő, ami miatt a beruházók nem tolonganak az előrehozott fejlesztésekért?

VSquare: Habony és a Századvég a szlovák és szerb választásokon is segített Orbán szövetségeseinek (HVG)
Habony Árpád és a Századvég munkatársai közvetlenül részt vettek a legutóbbi szlovákiai választáson – írta friss hírlevelében a VSquare oknyomozó szervezet kormányközeli forrásokra hivatkozva.

Megépülhetett volna kétszer a Déli és a Nyugati közötti alagút, lett helyette Budapest–Belgrád (Telex)
A lap megvizsgálta, hogy milyen régóta tervezett és szükséges vasúti fejlesztésekre nem talált pénzt a kormány, és mire lehetett volna elkölteni a Budapest–Belgrád-vasútra szánt pénzt. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése