2023. december 7., csütörtök

A délvidéki horvátok vezetője aggódik, amiért a haladók együttműködnek Šešeljékkel, de erről „nem kommunikált Vučićtyal”

 

3

 

Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke, aki egyúttal emberi- és kisebbségi jogi miniszter, a szerb „köztévében” (RTS) nemtetszésének adott hangot, amiért a Szerb Haladó Párt ismét együttműködik a Vojislav Šešelj háborús bűnös által vezetett radikálisokkal.

Mint utalt rá, ez az együttműködés nem hagyhatja közömbösen a vajdasági horvátokat, hiszen a háborús bűnöket az itteni horvátság ellen követték el.

„Egy olyan közösság képviselője vagyok, amelynek tagjai a mai napig halkan ejtik ki Šešelj nevét, és azoknak a sírjait látogatják, akik az ő politikája miatt haltak meg“, mondta Žigmanov.

Arra a műsorvezetői kérdésre, vajon ezt közölte-e a szerb elnökkel, azt válaszolta, „erről nem kommunkált vele”.

Felmerül a kérdés: miért nem tette? Mert nem akar vele konfrontálódni?

Korábban Žigmanov miniszterré való kinevezésével kapcsolatban is több kérdés vetődött fel.

Vajon a megrögzött horvártgyűlölő Vučić miért ajándékozta meg ezzel a funkcióval a (látszólag) erős horvát identitással és a mérsékelten ellenzéki arculattal rendelkező képviselőt?

A válasz viszonylag egyszerű: a látszat kedvéért, a „nagyvonalúság” és a politikai rugalmasság illúziójának fenntartásáért.

A másik kérdés ennél valamivel bonyolultabb: vajon miért fogadta el Vučić gesztusát a délvidéki horvátok érdekvédelmi szervezetének vezetője?

Nyilván nem annyira naiv, hogy elhiggye vagy elhitesse magával, hogy a gyalázatos, gusztustalan, szélsőséges nagyszerb Vučić-kormány minisztereként bármit is tehetett volna a nemzeti közösségéért?

(Az elmúlt évtizedben láthatta, hogy pl. az önkényuralkodót gátlástalanul kiszolgáló VMSZ-ből a délvidéki magyarságnak nem származott semmilyen haszna.)

Netán arról van szó, hogy Žigmanov is elsősorban karrierpolitikus, aki a nagyobb járandóság érdekében megragadta az alkalmat?

Vagy valami más állhat a háttérben?

F. F.

https://delhir.info/2023/12/07/a-delvideki-horvatok-vezetoje-aggodik-amiert-a-haladok-egyuttmukodnek-seseljekkel-de-errol-nem-kommunikalt-vucictyal/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése