2023. december 29., péntek

Kérdőjelek a jövő évi magyar EU-elnökség körül

A Szabad Európa honlapja

2023. december 29.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Elvárt semlegesség: a magyar EU-elnökség idején bizonyíthat a kormány
A soros magyar EU-elnökség idején két olyan döntés végrehajtása is időszerű lesz, amelyeket a magyar kormányfő ellenzett vagy meg is vétózott. Még nem tudni, hogy Orbán Viktor kihasználja-e a helyzetet saját politikai érdekeinek érvényesítésére, vagy biztosítja a pozíciótól elvárt semlegességet.

Nem tudni, Orbán honnan vette, hogy a 40 alattiak háromnegyedének van saját lakása
Orbán Viktor nemrégiben nagy sikerként jelentette be, hogy szerinte a negyven év alatti magyarok 75 százalékának van saját lakása. Nem látni, miből gondolta ezt, az elérhető adatok alapján ugyanis állítása irreálisnak tűnik. Az ingatlan.com vezető elemzője sem tudja, honnan vehette ezt a miniszterelnök, sőt szerinte a negyven év alattiak egyre rosszabb helyzetbe kerülnek a magyar lakáspiacon.

A kormány megengedi, hogy jogellenesnek feltételezett cselekményeket jelentsünk be
Egy új jogszabály különleges védelmet ad azoknak, akik visszaélést jelentenek be. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint viszont aki nagy titkot sért meg, az megüti a bokáját. A gond egyébként nem az, hogy nem mernek bejelentést tenni az emberek, hanem az, hogy a hatóságok nem vizsgálják ki a gyanús eseteket. Ligeti szerint a hazai törvénynek megágyazó uniós szabályozás vérszegényre sikeredett, a kormány pedig a minimumot célozta meg a jogszabály hazai átültetésekor.

Visszatekintő 2023: Borsodban börtönbe mennek a szülők az iskolai hiányzások miatt – A Belügyminisztériumot nem érdekli
Bár Magyarországon a törvények elvileg mindenkire ugyanúgy vonatkoznak, az igazság az, hogy valójában a legszegényebbek kerülnek a legkönnyebben rács mögé. Ehhez sokszor még valódi bűnt sem kell elkövetniük, elég csak egy néhány tízezres szabálysértési bírság. Tényfeltáró videónk nyomán Vadai Ágnes, a DK alelnöke írásban intézett kérdést Pintér Sándorhoz arról, hogy tényleg ezt tartja-e a legjobb megoldásnak. A belügyminisztérium válaszként csak annyit írt: cikkeket nem véleményez.
 
Amit még tudni érdemes
Érik az újabb Volán-sztrájk, van, ahol a buszvezetők már 40 százaléka egyetért a januári munkabeszüntetéssel (Népszava)

A szakszervezet 60 százalékos támogatottságnál lép.
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése