2023. december 27., szerda

Iványi Gábor szerint egyháza tönkretétele személyesen Orbán Viktor műve

A Szabad Európa honlapja

2023. december 27.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Iványi Gábor: „Szóltak, hogy vissza kéne venni és kevesebb rosszat mondani Orbán Viktorról”
Iványi Gábor már tíz évvel ezelőtt is kapott levelet, amelyben azt kérték tőle, írja össze, kiknek adja át az intézményeit. Ingyen. A lelkipásztor szerint erős és egyenes üzenet volt: ha nem így tesz, baj lesz. Nem tett így, baj lett. A templom a zaciban, milliárdos állami kártérítés, bírósági perek, adósságok és erősen mínuszos egyenleg, pedig állami feladatokat látnak el. A lelkész úgy véli, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) tönkretétele – a törvényektől kezdve az adóhatóságig – mind-mind a miniszterelnök műve. „Ez mind Orbán Viktor. Se a NAV-nak, se a belügyminiszternek, egyetlen miniszternek, senkinek nincs semmiféle mozgástere.”

„A karácsony a legszörnyűbb ünnep a gyermekotthonokban”
Gyerekotthonok lakói és dolgozói mesélnek arról, miért a legszörnyűbb ünnep odabent a karácsony, s milyen egyszerre gyerekként és szülőként élni egy ilyen intézményben.
Hunyadi Bulcsú: A hitviták elmélyítése polgárháborús hangulathoz vezethet
Mi a közös a radikális populista pártok narratívájában? Milyen dezinformációs stratégiákat követnek? A 2023-as nemzeti választások milyen hatással lehetnek a 2024-es EP-választásra és Orbán Viktor nemzetközi státuszára? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe a Political Capitallal közös sorozatunkban Végh Zsuzsával és Hunyadi Bulcsúval.

Balog Gyula: A hajléktalanpopuláció nem csak abból áll, amit az utcán látni, az csak a jéghegy csúcsa
Alkoholista, hajléktalan, aktivista és színész – ez az Első kézből a hajléktalanságról programot létrehozó Balog Gyula identitása, ahogy ő fogalmaz. A Város Mindenkié csoport munkatársa húsz éven át volt masszív alkoholista, erre rámentek családi és munkahelyi kapcsolatai. Utcára került. Azt mondja, hogy a hajléktalanság olyan állapot, amelyből van kiút, de emberi kapcsolatok nélkül szinte lehetetlen talpra állni.

Az újabb üzemidő-hosszabbítás nem csak Paksnak jelez zsákutcát
Egy évekkel ezelőtti modellezés 250 milliárd forintra saccolta a Paksi Atomerőmű ismételt üzemidő-hosszabbításának várható költségeit. Szeptemberben ezt több mint egymilliárd euróra taksálták, míg december elején már másfél milliárdra. A projekt még drágulhat, de ez vele a kisebbik gond.

Ónodi Eszter: Abszolút csapatjátékos vagyok, így tudok igazán jól működni
Zsámbéki Gábor osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, már harmadévesként megkapta első főszerepét a Katona József Színházban, ahová egyenes út vezetett a diplomázás után. Életének felét ebben a társulatban töltötte, amelynek ma is tagja, s amely a szakmaiságot, a védőhálót, az inspirációt jelenti számára. Úgy látja, hogy az elmúlt évek támadásaiból és megpróbáltatásaiból megerősödve került ki ez a közösség. A Szelfi vendége Ónodi Eszter színművész volt.

Egyszerűen a szuverenitásvédelmi törvényről
Mi ez a jogszabály, amely szakértők szerint többszörösen sérti az alaptörvényt, és ami ellen több mint száz civil szervet tiltakozik, az Európai Unió emberi jogi biztosa szerint pedig el kell vetni? Megmutatjuk, egyszerűen.

Európai jogszabály védi hamarosan a tömegtájékoztatás szabadságát
A tanács és a parlament megállapodása nyomán megnyílt az út a médiaszabadságot védelmező első európai uniós jogszabály elfogadása előtt. Az új rendelet védelmezni fogja a szerkesztői függetlenséget, és biztosítani fogja a közszolgálati média független működését, azonban még kérdéses, mennyire lesz működőképes a magyar körülmények között.

Az EU jelentősen csökkentette függőségét az orosz gáztól, de még nem kész a teljes leválásra
Az ukrajnai háború tavaly februári megindítását követően az Európai Unió számottevően mérsékelte addigi orosz gázfüggőségét, ami szakértők szerint kedvező fejlemény a hosszú távú energiabiztonság szempontjából, azonban az import teljes felszámolása nehezebb feladat lesz a megosztott közösség számára, amelynek tagjai energiaszükségletük mellett a Kremlhez fűződő kapcsolatukban is eltérnek egymástól.
 
Amit még tudni érdemes
Rogán Antal, a tökéletes katona (444)
Paradox módon a teljes körű politikai amortizáció tette lehetővé, hogy Rogánból Orbán pótolhatatlan embere legyen.

Celebek a Fidesz szolgálatában: Orbánnak megéri lecserélni az értelmiséget (HVG)
Az autonóm, gondolkodó emberek helyett előnyösebb, ha megfizetik azt, aki a személyiségével képes befolyásolni a választókat. Az influencerek világára komplett iparág épült, a piacvezető ügynökség a kormány közeléből startolt el.

Brutális összeget visz el a konzultációs kampány, 20 milliárdnál is több mehet el idén kommunikációra (RTL)
Zajlik a nemzeti konzultáció a kampányfelhajtással együtt, bár a szuverenitásvédelminek nevezett törvényt már meg is szavazta az Országgyűlés. Novemberben újabb, jelentős megbízást kapott a nyíltan a Fidesszel szimpatizáló Balásy Gyula, ez idén már a negyedik milliárdos értékű munkája a Miniszterelnöki Kabinetirodától – kizárólag a plakátkampányos megbízásokat tekintve.

A Simonka-per kezdete óta 325 millió forint állami és EU-támogatást vett fel az elsőrendű vádlott (24.hu)
Simonka György, a felesége és az unokahúga is évről évre kapja a vissza nem térítendő agártámogatásokat, miközben a volt fideszes politikusra 850 millió forintos vagyonelkobzást kért az ügyészség.


Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése