2024. január 22., hétfő

Súlyos károkat okozott a magyarországi egyetemek alapítványi átalakítása

A Szabad Európa honlapja

2024. január 22.

ó reggelt kívánunk!
 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Pálinkás József: A Horizont és Erasmus helyett indított program csak politikai termék
Az MTA korábbi elnöke és egykori oktatási miniszter szerint az alapítványi átalakítás komoly károkat okozott, de egy hét alatt vissza lehetne fordítani a folyamatot. A kutatók körében apátia van. 2001-ben nagyon más volt a Fidesz, Orbán akkor az oktatási kérdésekbe nem szólt bele. 

Iványi Gábor: Az Isten meg fogja verni ezeket a gazembereket
Még küzd, de nem tudja, hogy meddig bírja. Azt mondja: majdnem ott tart, ahol 50 évvel ezelőtt, annyi különbséggel, hogy most nem börtönbe akarják küldeni, nem a szabadságát akarják elvenni, hanem mindenét, amije van, amit felépített. Iványi Gábor már tíz évvel ezelőtt is kapott levelet, amelyben azt kérték tőle, hogy írja össze, kinek adja át az intézményeit. Ingyen. A lelkipásztor szerint erős és egyenes üzenet volt: ha nem így tesz, baj lesz.

Lehet-e szélsőjobboldali kormánya Németországnak?
Új külpolitikai podcastunk első adásának témája Németország, ahol rég látott válságtünetek jelentek meg: országszerte tüntetések és sztrájkok, állandósuló koalíciós krízis, valamint egy erősödő radikális jobboldali párt, az AfD. Tavaly ráadásul a német volt az egyetlen G7-es gazdaság, amelyik zsugorodott, s ma már az is elképzelhető, hogy előrehozott választásokat rendeznek az országban. Az Atlasz vendége Prőhle Gergely korábbi berlini nagykövet és Hettyey András, az NKE docense volt.

Az Európai Parlamentben is összeállt az Orbán–Fico-tengely
Az Orbán–Fico-találkozóra mintegy rímelve az Európai Parlament a héten elfogadott állásfoglalásaiban mindkét ország vezetését bírálta a jogállami elvek csorbítása miatt. A képviselő-testületben téma volt még Kína nyomulása, a gyűlöletbeszéd és az emberi jogok általános helyzetének romlása Európában.

Hevér Gábor: Ha egy kultúrdöntő kör határoz a támogatásokról, a rendszer nem igazságos
A színész azokkal a rendezőkkel tud jól dolgozni, akik az agyát, a gondolatait is használják. Bár az Igenis, miniszterelnök úr! című előadás tízéves, a benne szereplő politikai kijelentések egy részének mára megváltozott a jelentése. A kabinetfőnök például arról beszél a darabban, hogy átalakítják a kultúra finanszírozását, a színházak csak akkor kapnak pénzt, ha lojálisak. Eszenyi Enikő vígszínházi ügyéről úgy véli: a főváros álságos vizsgálatot folytatott, hiszen minden paksaméta rendelkezésre áll, mégsem fűztek hozzá egyetlen megjegyzést sem. A Szelfi vendége Hevér Gábor színművész volt.

AB: Alkotmányellenesek a kastélytörvény egyes részei
Az Alkotmánybíróság (AB) a köztársasági elnök indítványa alapján alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a decemberben elfogadott, úgynevezett kastélytörvény több pontját, így a jogszabály nem hirdethető ki, azt az Országgyűlésnek újra kell tárgyalnia.

Még tombol a háború, de Ukrajnában indul az újjáépítés
A közel két évvel ezelőtti harcokban súlyos károkat szenvedő Trosztyanec az egyike annak a hat ukrán településnek, amelyeket kísérleti program keretében állami forrásból újjáépítenek, hogy tapasztalatot szerezzenek a későbbi, sokkal szélesebb körű újjáépítéshez.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy Ukrajna nehezen megszerzett gazdasági stabilitása veszélyben forog, ugyanis a kormány nagy költségvetési lyukkal szembesült, miközben két legfőbb szövetségese és pénzügyi támogatója – az Egyesült Államok és az Európai Unió – eddig nem tudott dönteni a további segélyről.

A sorozatos csőtörések miatt didergő oroszok okozhatnak repedést Putyin hatalmán
A rendszeres csőtörések miatt oroszok százezrei maradnak fűtés nélkül a kemény téli hidegben. Egyes élelmiszerek ára az egekbe szökött, a családok egyre türelmetlenebbül várják haza a két éve tartó háborúban szolgáló férfiakat. Ezek a problémák nyomot hagynak Putyin újraválasztási kampányán is.

Emellett a "vécéháborúról" is beszámoltunk, vagyis arról, hogy a Kreml szintet lépett a „hagyományos értékek” védelmében.
 
Amit még tudni érdemes
Megjelent a kutatás, a budapesti kerületek és a megyeszékhelyek haladnak, a kisvárosok hanyatlásnak indultak (Népszava)
Szegény térségben lévő, apró borsodi falvak is bekerültek a legtöbbet fejlődő községek közé. Aggasztó viszont, hogy egy friss vizsgálat szerint a kisvárosok többsége nem előre, hanem hátra halad.

„Az állását és a családi életét is veszélyezteti, aki szembemegy a mentőszolgálattal” – kritizálta a rendszert a mentős, megjelent náluk a gyámhivatal (RTL)
Lengyel Tibor egy mentőszakszervezet vezetője. Pár évvel ezelőtt, amikor mentősofőrként dolgozott, szakmai vitába keveredett a főnökével. Elmondta, ezután hirtelen megjelent náluk a gyámhivatal, hogy ellenőrizzék, megfelelően gondoskodnak-e három gyerekükről.

6 év 9 hónap a leghosszabb hazai várólista – az államtitkár elégedett (Válasz Online)
Az egészségügyi államtitkár szerint politikai termék lett a várólisták hosszából, de ennek rövidesen vége, olyan jelentős a csökkenés. Az államtitkár elégedett, a Válasz Online viszont úgy találta: van olyan ellátás, amelyre ezekben a napokban a hivatalos nyilvántartás szerint 6 évet és 9 hónapot kell várni.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése