2024. január 6., szombat

Szerbia távol a politikai stabilitástól!

 Választási vizsgálat nem lesz, „amennyiben az ellenzék most elhallgat”


Tömegtüntetés Belgrádban a választási eredmények ellen, 2023. december 30.
(Foto: Nevena Bogdanović RFE/RL)
 
A december 17-én Szerbiában megtartott rendkívüli köztársasági és tartományi parlamenti, 65 helyi önkormányzati és a belgrádi választások után – a megállapított szabálytalanságok, vagy az miatt, hogy a szavazás eredményét nem lehetett megállapítani – december 30-án 35, majd január 2-án újabb 8 helyen újra voksolniuk kellett a polgároknak.
A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) január 4. adatai[1] szerint, a rendkívüli köztársasági parlamenti választásokon a 6.500.666 választópolgár közül 3.820.746 szavazott, vagyis a szavazók 58,77% százaléka.

Eredményhirdetés
A végleges adatok értelmében a választásokat a Szerbia nem állhat meg [Srbija ne sme da stane – Szerb Haladó Párt/SNS/SZHP] lista nyerte meg. Összességében 1.783.701 szavazatot kapott (46,75%, ami 127 mandátumot jelent[2] a 250-ből).
Az SNS-t az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen [Srbija protiv nasilja] nevű tömörülés követi 902.450 szavazattal (23.66% – 65). A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke [Ivica Dačić – premijer Srbije] lista 249.916 (6,55% – 18), a NADA za Srbiju [Szerbia Reménye] koalíció 191.431 (5,02% – 13), Branimir Nestorović Mi – a nép hangja [Mi – glas iz naroda] listája 178.830 voksot kapott (4,69% – 13).
A választásokon 18 lista vett részt, de csak ez az ö lista haladta meg a három százalékos parlamentbe jutási küszöböt. További öt nemzeti közösségi (kisebbségi) lista is bejutott a köztársasági parlamentbe, mivel ezek esetében a megszerzett szavazatok számát 35 százalékkal növelik[3].

A VMSZ az SZHP fiókszervezete
Nemzeti közösségi alapon az egyedüli magyar előjelű pártként induló Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) listája a köztársasági parlamenti választáson 64.747 szavazatot szerzett, ami az összes szavazat 1,7 százaléka. Ezt is a magyar kormány hihetetlen méretű anyagi-szakmai támogatása és propagandája, a vajdasági magyar médiatér feletti uralma, a szavazók ellenőrzése, zaklatása és mindenféle nyomásgyakorlás által[4].
A párt hat képviselői mandátumhoz juthat, ami eggyel több, mint az előző (2022. április 3-ai) választásokon, amikor – a szavazók 58,60 százalékos részvétele mellett[5] –  60.313 szavazatot, vagyis a szavazatok 1,5 százalékát szerezte meg[6]).
Ennek azonban gyakorlatilag szinte semmilyen jelentősége nincsen, mivel a VMSZ a néhai Pásztor István pártelnök vezetésével úgyszólván az SZHP fiókszervezetévé vált, a „magyar hangja” lett.
A VMSZ-re leadott mostani szavazatok talán a vajdasági magyarság egyharmadának a voksát jelentik, ami úgyszintén nem jogosítja fel a pártot a teljes közösség képviseletére.
Nemzeti kisebbségi pártként a parlamentbe jutott az Usame Zukorlić – Igazságosság és Megbékélés Pártja – Sandžaki bosnyákok és Tomislav Žigmanov – Együtt az igazságosságért – Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége elnevezésű (0,76% – 3), az SDA Sandžak – dr. Sulejman Ugljanin (0,57% – 2), Az albánok politikai harca folytatódik – Shaip Kamberi vezette lista (4,69% – 2), valamint az Orosz Párt – (0,3% – 1[7]).
A választási jogszabályok értelmében a végleges eredmények kihirdetését követően 30 nap áll rendelkezésre, hogy megalakuljon a szerb parlament, a képviselők eskütétele után pedig 90 nap van arra, hogy a kormány is megalakuljon.

Politikai csend
A választások után Szerbiában most viszonylagos politikai csend van, előbb az újévi, most pedig az ortodox karácsony (január 7-8.) és az újévi (14.) ünnepek miatt. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a tömegeknek a választási szabálytalanságok, a „jól szervezett választási lopás”, „a soha nem látott választási csalás”, valamint a „szavazók költöztetése” miatti elégedetlensége csillapodott, még kevésbé, hogy megszűnt volna.
Az ellenzéki szervezetek tiltakozása december 18-ától 30-áig napi szinten folyamatos volt. Marinika Tepić és néhány ellenzéki képviselő (december 18-ától) éhségsztrájkot folytatott. Azt üzenték, hogy „ezeket a választásokat meg kell semmisíteni”[8].
A ProGlas [Szavazatért] nevű ellenzéki polgári kezdeményezés december 30-ai belgrádi „össznépi gyűlésén” „az emberek ezrei követelte a két héttel korábbi szavazások megsemmisítését”[9]. A tiltakozók a hatalomnak azt üzenték, hogy „nem fogadják el” a választási eredményeket, piros lapot mutattak, skandálták, hogy „tolvajok” és a transzparensekre is ez a szó volt írva[10].
– A tiltakozások folytatásáról még nem született döntés. Az elkövetkező időszakban Szerbia- szerte különböző, nem tipikus tevékenységet fogunk folytatni. A célunk az, hogy motiváljuk a fiatalokat. Ezeket a tevékenységet január 10-e után kezdjük, amikor döntést hozunk, hogy mikor szervezzük meg a következő tiltakozást Belgrádban – mondta Nikola Ristić a Danas belgrádi napilapnak[11], aki az említett tiltakozás és az egyetemi hallgatók huszonnégy órás tiltakozásának egyik szervezője volt, melynek során a főváros közútjait zárták le.

„A nép szava Isten szava”
Aleksandar Vučić szerb elnök december 27-én azt mondta, „nem fél az ellenzéktől és a tiltakozásuktól, sem a megfigyelők kitalált és megbeszélt jelentésétől, akik azt állítják, hogy hatalmas szabálytalanságok voltak” [12].
– Nem fog ez nekik sikerülni, nem engedjük meg nekik, hogy ellopják a nép akaratát. Vox populi, vox Dei, vagyis a nép szava Isten szava – üzente Vučić[13].
A Köztársasági Választási Bizottságnak (RIK) be kell fejeznie a munkát és ki kell hirdetnie az eredményeket, mondta Vučić. – Január folyamán megalakítjuk a képviselőházat és ennyi. Nem vitás itt semmi, nincs valami nagy filozófia sem – tette hozzá[14].
Január 2-án ezt az álláspontját azzal egészítette ki, hogy a választási csalás miatt „nem lesz semmiféle nemzetközi vizsgálat”[15]. – Gonzálezt meg a többit felejtsék el”[16] – mondta a szerb elnök. (Slobodan Milošević néhai szerb elnök 1996-ban meghívta az EBESZ-t, állapítsa meg, hogy ki győzött a választásokon, ezután érkezett Felipe González akkori spanyol miniszterelnök és csapata Szerbiába[17].)
Vučić még olyan hurráoptimista nyilatkozatokkal is próbálta a maga oldalára állítani a tiltakozókat, hogy „az emberek jobban élnek, többet autóznak, kiszélesítjük az autópályát”[18], stb.

Bizonyított választási lopás
Dragan Đilas Szabadság és Igazság(osság) Párt (SSP) alelnöke szerint „lényegtelen, mit mond, vagyis hazudik Vučić. A (választási – B.A.) lopás bizonyított, a nagyszámú szervezetnek és személyeknek köszönve, akik egységes frontos alakítottak ebben a küzdelemben”[19].
Borko Stefanović, a párt alelnöke Aleksandar Vučić szavait „értelmetlenségnek”[20] nevezte.
Értékelése szerint, Vučić a választási folyamat szabályosságára vonatkozó nyilatkozataival „a választóinak azt próbálja mondani, hogy minden rendben van”[21], pedig „tudatában van annak, hogy a nemzetközi közösségből nyomás érkezik, ami „arra alapul, hogy a hatalom nem teljesítette a nemzetközi testületeknek a választásokkal kapcsolatos egyetlen ajánlását sem”[22].
– Aminek most a tanúi vagyunk, a hatalom csúcsáról érkező nyilatkozatok valójában kísérlet arra, hogy a saját választóiknak megmutassák, minden rendben van, hogy soha nem volt ’tisztább a győzelem’ és hasonlók, mind értelmetlenek és a lényeg teljes eltévesztését jelentik – nyilatkozta Stefanović az N1 televíziónak[23].
Radomir Lazović, Szerbia az erőszak ellen lista vezetője a kérdésre válaszolva, hogy „mi a következő lépés”, elmondta: „A tevékenységünk három dologra összpontosul: egy független nemzetközi bizottság megalakításának támogatására a választási lopások kivizsgálása és a normális választási feltételek megteremtése érdekében, az intézményes küzdelemre és az összes intézményhez való odafordulásra, valamint az utcákon való tiltakozásokkal és egyéb akciókkal való nyomásgyakorlásra”[24].

Szervezett választási migráció
A Danas napilap január 3-ai számának négyoldalas melléklete közli a Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ (CRTA) elsődleges jelentését „a szavazók szervezett migrációjáról a december 17-ei választások előtt”[25].
– Fényképes és videó-nyilvántartás készült a Szerbia más régióiból és külföldről való szervezett migrációról. Azonosítva lettek a választók szervezett szállításának, az ellenőrzött szavazás és a szabálytalanságok esetei, amelyek a belgrádi szavazóhelyek 14 százaléka esetében a választók identitásával való manipulációra mutatnak. A polgárok tanúskodásai nem legális és nem legitim cselekményekre utalnak a hatalmi pártban (SNS), a községi közigazgatásokban és központi szinten, még a végrehajtó hatalom legfelsőbb szerveiben is – emeli ki a lap a mellékletből a címoldalán[26].
Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) is (december 18-án) „súlyos szabálytalanságokról számolt be, a közjavakkal való visszaélésről, arról, hogy a médiában Aleksandar Vučić dominált a kampány idején, negatív kampány folyt, amelynek a középpontjában a félelemkeltés állt”[27].
Az Európai Parlament képviselői és az az Egyesült Államok is „arra szólította fel az országot, hogy vizsgálják felül a nemzetközi felügyelők által említett rendellenességeket”[28].

Beavatkozási feltételek
Az Európai Unióból névtelenül nyilatkozóra hivatkozva a Danas közli, hogy a szerbiai választási szabálytalanságok miatt „a nemzetközi közösség csak három feltétel teljesülése esetén avatkozik be. Az első, hogy Aleksandar Vučić megkíséreli a belgrádi hatalmi szervek felállítását, úgy tesz, mintha a szabálytalanságok nem történtek volna meg. A második feltétel, hogy az ellenzék növelje az ellenállást, mert vizsgálat nem lesz, amennyiben az ellenzék most elhallgat. A Nyugat esetleges akciójának harmadik feltétele, „hogy az egész belgrádi helyzet nem funkcionális és legitimitás nélküli hatást kelt”[29]. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy az ellenzék elutasítja a mandátumok elfogadását – mondta a Danasnak nyilatkozó EU-s. – A nemzetközi közösség akciójából nem lesz semmi, ha az ellenzék „csendes és megosztott lesz”[30] – tette hozzá.
Olyan vélemények is vannak azonban, hogy a szerbiai változásokhoz „nincs meg a szükséges kritikus tömeg”[31], mivel „a belgrádi újévi rendezvényeken több ember gyűlt össze, mint a tiltakozásokon. Az emberek, érthetően, inkább vásárolnak és ünnepelnek, minthogy tiltakozzanak” [32]. Ennek ellenére, „Szerbia mégis távol áll a politikai stabilitástól” – írja Safeta Biševac, a Danas kommentátora.

Ördögi kör
– Hogy sor kerül-e az Európai Unió közvetítésére, egyfajta tesztet jelent arról, hogy Európának valójában és mennyire érdeke a demokrácia Szerbiában. Mert bizonyos, hogy Szerbiában  olyan mértékű választási szabálytalanságok voltak, és ezt éppen az európai megfigyelő küldöttségek erősítették meg, amelyek kétségessé teszik a hatalom legitimitását, amely ezek alapján jön létre – írja Jovica Đ. Todorović ügyvéd, a RIK állandó összetételének tagja a Danasban[33].
Amennyiben az ellenzék mégis beletörődik a választási eredményekbe és elfogadja a mandátumokat, arra lehet számítani, hogy Szerbiában tovább erősödik az önkényuralom, ami aztán újabb – még tömegesebb – ellenálláshoz vezethet. Ördögi kör! Megnyugvás az országban csak egy demokratikus fordulat után várható!

BOZÓKI Antal
__________
[1] Резултати избора [Választási eredmények]. https://www.rik.parlament.gov.rs/542645/rezultati/
[2] M.R. Milenković: Termine „diktira” SNS, sa većinom od 127 poslanika [Az időpontokat az SZHP diktálja, 127 képviselővel]. Danas, 2024. január 5. 3.
[3] (CRTA) Šta je cenzus? [Mi a cenzus?]. https://crta.rs/sta-je-cenzus/, 2023. október 31.
[4] Lásd a CSALTAK, LOPTAK, VÁLASZTOTTAK! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16037, 2023. december 24.
[5] Nikola Kojić. INFOGRAFIKA Izlaznost na izborima od 1990 [A választásokon való részvétel 1990-től]. https://n1info.rs/vesti/izbori-2023/izlaznost-na-izborima-od-1990-od-rekordnih-7149-do-svega-4893-odsto/, 2023. december 24., és Парламентарни избори [Parlamenti választások]. https://sr.wikipedia.org/wiki/
[6] A végleges eredmények alapján a VMSZ-nek 5 képviselője lesz a parlamentben. https://szmsz.press/2022/04/18/a-vegleges-eredmenyek-alapjan-a-vmsz-nek-5-mandatuma-lesz-a-parlamentben/, 2022. április 18. 17:42
[7] Lásd az 1-es jegyzetben és M.R. Milenković: Pet maniinskih lista [Öt kisebbségi lista]. Danas, 2024. január 5. 3.
[8] Masovni protest u Beogradu protiv izbornih rezultata. [Tömegtiltakozás Belgrádban a választási eredmények ellen]. https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-izbori-opozicija-protest/32753417.html, 2023. december 30.
[9] Uo.
[10] Uo.
[11] L.V.: Na početku „atipične aktivnosti” [Az „atipikus tevékenység” kezdetén. Danas, 2024. január 3. 2.
[12] Vučić: Ne plašim se opozicije i protesta [Nem félek az ellenzéktől és a tiltakozásoktól]. https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-vucic-opozicija-protesti/32749829.html, 2023. december 27.
[13] Uo.
[14] Uo.
[15]Vučić: Nem lesz nyomozás választási csalás miatt. https://szmsz.press/2024/01/02/vucic-nem-lesz-nyomozas-valasztasi-csalas-miatt/, 2024. január 2. 17:41
[16] Uo.
[17] Slobodan Maričić: Milošević je pozvao Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da utvrdi ko je pobedio na izborima, a potom Gonzales i njegov tim dolaze u Srbiju [Milošević meghívta az EBESZT, állapítsa meg, hogy ki győzött a választásokon, ezután érkezett Gonzales és csapata Szerbiába]. https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-67814492, 2023. december 25.
[18] Az emberek jobban élnek, többet autóznak, kiszélesítjük az autópályát. https://szmsz.press/2024/01/02/vucic-az-emberek-jobban-elnek-tobbet-autoznak-kiszelesitjuk-az-autopalyat/, 2024. január 2. 14:41
[19] Đilas: Izborna krađa je DOKAZANA, nebitno je šta Vučić kaže [Đilas: A választási lopás BIZONYÍTOTT, lényegtelen, mint mond Vučić]. https://direktno.rs/izbori-2023/506017/dragan-djilas-aleksandar-vucic-izbori-kradja-intervju.html, 2024. január 5. 21:41
[20] Borko Stefanović: Besmislice az svoje birače [Értelmetlenségek a szavazóinak]. Danas. 2024. január 3.
[21] Uo.
[22] Uo.
[23] Uo.
[24] Koji je vaš sledeći potez? [Mi az önök következő lépése?]. Danas, 2024. január 3. 3.
[25] Preliminarni nalazi Crte o organizovanoj migraciji birača uoči izbora u Srbiji 17. dembra 2023. [A CRTA elsődleges jelentése a szavazók szervezet migrációjáról a december 17-ei szerbiai választások előtt. Danas, 2024. január 3. Melléklet.
[26] DANAS DODATAK [DANAS MELLÉKLET]. Danas, 2024. január 3. 1. 2.
[27] mh: Tüntetés a pravoszláv karácson után: Magyar Szó, 2024. január 4. 4., vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/belfold/a.301867/Tuntetes-a-pravoszlav-karacsony-utan, 2024. január 4. 20:01.
[28] Uo.
[29] S. Čongradin: Neće biti „istrage” ukoliko opozicija bude tiha [Nem lesz vizsgálat, ha az ellenzék csendes lesz]. Danas, 2024. január 4. 2.
[30] Uo.
[31] Safeta Biševac: Slavlje pre protesta [Ünneplés tiltakozás előtt]. Danas, 2024. január 3. 7.[32] Uo.
[33] Jovica Đ. Todorović: Demokratiju mačku o rep [A demokráciát a macska farkára Danas, 2024. január 5. 11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése