A választási csalások miatt az ellenzék kedden 18 órára tüntetést hirdetett meg Belgrádban a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) székháza elé, ahonnan a Szent Márk templomig sétáltak, ahol gyertyát gyújtottak a pontosan hat évvel ezelőtt meggyilkolt Oliver Ivanović koszovói szerb politikus emlékére.

Ez volt az első tüntetés a ProGlas december 30-ai megmozdulását követően.

A nap folyamán korábban az egyetemi hallgatók demonstrációt tartottak a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) székházánál, amit jelképesen „Ugatás az RTS előtt” címmel neveztek el. A hallgatók egymás után egy-egy levelet adtak át a közmédium iktatójában. Az egyetemisták, mint mondták, azért tiltakoznak, mer nem kaptak választ arra a korábbi beadványukra, amit az RTS vezetőségének címeztek.

Miodrag Jovanović, a jogi kar professzora, a ProGlas egyik kezdeményezője az N1-nek nyilatkozva elmondta, hogy rengeteg polgár tett eleget azon felhívásuknak, hogy küldjenek fotókat és videókat, amelyek bizonyítják a választásokon elkövetett szabálytalanságokat. Beharangozta, hogy miután az anyagot feldolgozzák, átadják azt az alkotmánybíróságnak, a választások megsemmisítésére vonatkozó kérelemmel együtt.

https://szmsz.press/2024/01/16/a-valasztasi-csalas-miatt-ismet-utcara-vonultak-az-emberek-belgradban/

 

Tepić: Ma már az egész bolygó tudja, hogy tetten értük a gyáva tolvajt

Tepić: Ma már az egész bolygó tudja, hogy tetten értük a gyáva tolvajt 
Marinica Tepić (Fotó: Amir Hamzagić/Nova.rs)

2024. jan. 16. 20:37 

Ezen a tüntetésen bátor, gerinces emberek vettek részt, olyanok, akik önszántukból, fizetett ebéd és buszoztatás nélkül is utcára vonultak, hogy megvédjék szavazatukat. Köszönöm, hogy támogattak bennünket, amíg éhségsztrájkoltunk, mondta Marinica Tepić, a Szerbia az erőszak ellen egyik húzóneve, a Szabadság és Igazságosság Párt alelnöke kedden este Belgrádban a választási csalás miatt szervezett ellenzéki tüntetésen.

Tepić az orvosoknak is köszönetet mondott, amiért neki és harcostársainak segítettek abban, hogy immár újra részt vehessenek a tüntetésen és folytassák a küzdelmet ott, ahol abbahagyták.

– Ma már egész Európa és az egész bolygó tudja, hogy tetten értük a tolvajt. Őt itt, velünk szemben, aki a függönyön át figyek. Ez a gyáva, aki a függönyön át kukucskál és nem mer saját országa polgárainak a szemébe nézni – mondta Tepić, utalva Aleksandar Vučić szerb elnökre.

https://szmsz.press/2024/01/16/tepic-mar-europa-es-az-egesz-bolygo-tudja-hogy-tetten-ertuk-a-gyava-tolvajt/