2024. január 15., hétfő

Érdekképviselet nélkül a vajdasági magyar közösség!

A VMSZ bukása szükségszerű 


Győztesek nem lehetnek azok, akik zsaroltak és szavazatokat loptak.
Srećko Mihailović, a Demostat vezető kutatója


A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) január 12-én (szavazattöbbséggel!) kihirdette a december 17-ei köztársasági parlamenti választások végleges eredményét. Ennek alapján a Szerb Haladó Pártnak (SNS) abszolút többsége lett (129[1] képviselővel a 250-ből), a Vajdasági „Magyar” Szövetségnek (VMSZ) pedig 6 képviselője lesz a szerb parlamentben.
– A Vajdasági Magyar Szövetség 4.434 szavazattal kapott többet, mint a 2022-es választásokon és egy fővel bővül a frakciónk, ugyanis az eddigi 5 helyett 6 képviselői hellyel rendelkezünk (a 250 Véemeszes jelölt közül! – B.A), az országos parlamentben. A választók Kovács Elvira nagybecskereki okleveles közgazdászt, Bájity Borisz újvidéki mester jogászt, Tóbiás József adai vállalkozót, dr. Úri Emese zombori szakorvost, mgr. Újhelyi Ákos szabadkai okleveles közgazdászt és engem juttattak – a VMSZ színeiben – parlamenti mandátumhoz. Köszönöm a Vajdasági Magyar Szövetség nevében az egyértelmű választói felhatalmazást, legitimitást a munka folytatásához! – közölte a Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke a közösségi hálón.[2].

A 2022. április 3-ai választásokon a VMSZ – Pásztor István lista – a szavazók 58,72 százalékos részvétele mellett[3], a voksok 1,59 százalékát szerezte meg, vagyis 60.297 szavazatot kapott, most pedig 64.747[4], vagyis (a hivatalos adatok szerint) 4.450-el többet. 
Ez a szám – a legjobb esetben is – csak a vajdasági magyar közösség alig egyharmadának a voksa. A 2020-as választásokon még 9 képviselője volt a VMSZ-nek[5]! (A VMSZ a tartományi képviselőházi választásokon 63.721 szavazatot szerzet[6], ami 9 képviselőt jelent az eddigi 11 helyett – erről egy másik alkalommal.)
 
Pásztor Bálint(ka) számára „élet-halál kérdése”[7] volt a december 17-ei választás, olyan szempontból is, hogy megerősítse a pártban betöltött megbízott elnöki státusát. Hogy minden tekintetben megfeleljen az apja „nagy elvárásainak”[8], nehogy itt valamiféle változás legyen, mert akkor esetleg sok minden napvilágra kerülne!
Tudjuk, hogyan folyt a kampány és a választás. Azt is, hogy a VMSZ – „Vajdasági Magyarok Szégyene elnevezésű családi formáció” (Balla Laci)[9] – hogyan jutott a „többlet” szavazathoz: A magyar miniszterek Szerbia és a magyar közösség életébe való durva beavatkozása a kampány alatt, az orbáni „guruló” forintmilliárdok, a Magyar Nemzeti Tanács „alapította” „hadisajtó” nyomasztó propagandája, a telefonos zaklatások és zsarolások által. Olyan községekben is szavaztak a VMSZ-re, „ahol nincsen, vagy alig van magyar!”[10]
Hozzájárult persze az elszegényedettek kiszolgáltatottsága, a tömegek tudatlansága is, akik engedtek a mindent lehengerlő VMSZ-es propagandának, zsarolásnak, valamint a vajdasági magyar értelmiség behódolása is! Mennyien szavaztak volna a VMSZ-re, ha másik magyar lista is lett volna?

Az apja nemzetáruló és közösségromboló politikáját folytató Pásztor Bálintnak a képviselőkről készült (fenti) fotóján – helyesen – ezt írja: „A VMSZ köztársasági parlamenti képviselői”. Nem a vajdasági magyar közösség, hanem a szégyenpárt képviselői ezek!
II. Pásztor (Bálint) és Kovács Elvira sokéves, hivatásos, megélhetési köztársasági ámokfutók, a Szerb Haladó Párt (SNS) magyar hangjai, akik ennek a pártnak minden javaslatát megszavazták, függetlenül attól, hogy a vajdasági magyar közösség érdekében volt az, vagy éppen ártott a közösségnek. Mindketten halmozták a tisztségeket és közben persze a vagyonukat is. Janicsárok módjára a képviselőházban nem magyar, hanem szerb nyelven szólaltak fel.  A VMSZ-es képviselő-galeritől sem várható semmi más!

Bájity Borisz[11] új képviselő, a vajdasági magyar közéletben szinte csaknem ismeretlen. 2017 októberétől Vajdaság AT Képviselőháza főtitkárhelyettese volt, az elhunyt Pásztor István közeli munkatársa lehetett, majd 2022-ben az egypárti (Véemeszes) Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tagja lett. Gondot okozhat neki még a magyar nyelv használata is, mivel felszólásait az üléseken leginkább olvassa. Mennyire helyénvaló az is, hogy valaki egyszerre az MNT és a szerb parlament tagja is? Nincs itt valami érdekütközés is?
 
Tóbiás József[12] a VMSZ tanácselnöke, „harmadik generációs családi vállalkozó”, „kézilabda szakedzői diplomát szerzett Újvidéken”. 2008-2016 között, két mandátumban tartományi képviselő, ugyanakkor ebben az időszakban Ada Község Községi Képviselő-testületének tanácsnoka volt, majd 2020-tól az elnöke. Nem tudni, milyen közösségi eredményekkel szolgált rá a köztársasági képviselőségre, mivel a közéletben ismeretlen.
 
Úri Emese[13] általános szakorvos, 2020 és 2022 között a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjeként tevékenykedett. Egyéb politikai tevékenysége, de emlékezetes felszólalása sem ismert. Újabb noname.
 
Újhelyi Ákos[14] ismét parlamenti képviselő lett, annak ellenére, hogy a korábbi (2020 és 2022 közötti) képviselősége során szinte alig lehetett hallani róla. Nulla tevékenység, zéró teljesítmény. Leginkább arról ismeretes, hogy „Pásztor István elnökké választása óta a VMSZ tagja”[15]. Bizonyára megtetszett neki a semmittevés, hogy visszakívánkozott a képviselői padba.

A szerb választási rendszer úgy rossz, ahogy van. A képviselők nem a választóikat képviselik, hanem a pártjukat. Egyéni választási megmérettetésben egyetlen képviselőnek, így a VMSZ képviselőinek sem volt soha része. Nem a tehetségüknek és a tudásuknak, hanem a pártlistának köszönhetően jutottak tisztségbe. Nem a választóktól, hanem a párttól, pontosabban annak a vezérétől függnek, annak tartoznak felelősséggel. Visszahívni is csak a párt tudja, amelyiket képviselik.
Ezektől még csak elvárni sem lehet, hogy a magyar közösség érdekeit képviseljék! A VMSZ politikájának semmilyen jelentősége nincsen, teljesen mindegy, hogy mennyi képviselője van a szerb parlamentben!

Adódnak azonban „gumicsizmás” pecsenyesütögetők, akik továbbra is a VMSZ szekerét tolnák, mint például Fremond Árpád, az MNT Véemeszes elnöke, aki szerint „örülünk (királyi többes számban – B.A.) annak, hogy sikerült megerősíteni a vajdasági magyar közösség érdekérvényesítő képességét” (?).
– A választások azért voltak kiemelten fontosak az MNT szempontjából is, mert nem mindegy, hogy milyen érdekérvényesítő ereje lesz a vajdasági magyarságnak a következő időszakban Belgrádban és Újvidéken. […] Megmutatkozott a közösségi összefogás, így a Vajdasági Magyar Szövetség csapata jó eredményt ért el. A Magyar Nemzeti Tanács számára ez meghatározó, hiszen csakis együttműködés révén, közösen intézhetjük az ügyeket. Ha van egy erős VMSZ, illetve van erős VMSZ-frakció Belgrádban és Újvidéken, akkor erős nemzeti tanácsunk is lesz. Bízunk benne, hogy eredményesen tudjuk közösen képviselni a vajdasági magyarság érdekeit. Az MNT számára az a legfontosabb, hogy megőrizzük és tovább építsük a vajdasági magyarság kulturális autonómiáját – fogalmazott Fremond Árpád.[16]
A pártkatona Fremondnak eddig még senki nem magyarázta el, hogy az MNT-nek az egész vajdasági magyar közösség és nem a VMSZ érdekeit kellene képviselni!

Németh Zoltán nyugdíjas újságíró, a Magyar Szó volt helyettes főszerkesztője – aki Varjú Mártával együtt züllesztette pártlap szintjére a Magyar Szó napilapot és ezért még magyarországi elismerést is kaptak[17] –, az Útban a demokrácia felé? című írásában elismeri ugyan, hogy „a demokráciával kissé (?? – B.A.) baj van Szerbiában (de hol nem?)”, írja. 
Szerinte „semmi sem változik. És ilyen körülmények között kell, nekünk, egyre fogyatkozó kisebbségnek a politikai színtéren fennmaradni. Tetszik ez valakinek, vagy nem, jelenleg az egyetlen politikai erő, amely erre képes, a VMSZ. És nemcsak ebben az országos zűrzavarban kell feltalálnia magát, hanem a saját zűrzavarunkban is”[18].
Németh cikke egy újabb védőbeszéd a „Vajdasági Magyarok Szégyene elnevezésű családi formáció”[19] mellett. Neki ez „tetszik”, tolja a banda szekerét, a zsarolásaival és csalásaival.
Az értelmiség zavarodottságát mutatja, hogy Végel László irodalmár is azon tépelődik, hogy „Miért robbant ki a Kasza-Pásztor konfliktus?”[20] (valamikor a század elején). Mintha ez a kérdés – a történészeken és a politológusokon kívül – érdekelne még valakit is! Most inkább a hogyan tovább kérdést kellene megoldani – ha lenne kinek!

A Szerb Haladó Pártnak (SNS) 129 képviselővel abszolút többsége lett a szerb parlamentben. Nincs szüksége tehát koalíciós partnerre/partnerekre a kormányalakításhoz, amit Aleksandar Vučić elnök „legkésőbb márciusra” jelentett be.
Vučićnak a magyar-szerb vegyes pártra már csak mint kirakatpártra van esetleg szüksége. Hogy az Európai Unió felé mutogassa, milyen nagy itt a demokrácia, és hogy európai nemzeti kisebbségpolitikát folytat.
A VMSZ irányt vesztett, hiteltelen párt lett már a néhai pártelnök (Pásztor István) kapzsi és törtető-gázoló vezetése alatt! Elárulta alapvető küldetését. Ennek szellemében II. Pásztor (Bálint) már december végén „megismételte, hogy a VMSZ elégedett a Szerb Haladó Párttal való eddigi koalíciós együttműködéssel”[21], és hogy azt „folytatni szeretnék”[22]. Azzal a Vučićtyal, akinek a rezsimje – Michael Roth, a német Bundestag külpolitikai bizottságának elnöke szerint – „az egész térség számára biztonsági fenyegetést jelent”[23].

A sznob dr. Bálintka folytatná az apja korrupt politikáját, miszerint „hatalmi pozícióból könnyebb érdeket érvényesíteni”[24]. Csakhogy nem mindenáron, nem árulás révén és nem a Pásztor Kft. trónra emelésével. Mi lesz a VMSZ 6 államtitkárával, akik eddig is csak fikuszként voltak jelen a szerb kormányban – ha Vučić nem tart igényt a VMSZ-re?
A vajdasági magyar közösségnek ezután sem lesz tisztességes, hatékony, a közösségi érdekekért és a közösség fejlődéséért küzdő képviselete a szerb parlamentben! Csak olyan, amely Vučićot támogatja és a sajtószabadság ellen küzd. 
A meghasonlott VMSZ kelepcében van, bukása szükségszerű.

BOZÓKI Antal
__________
[1] A Köztársasági Választási Bizottság kihirdette a parlamenti választások végleges eredményét.
https://szmsz.press/2024/01/12/a-koztarsasagi-valasztasi-bizottsag-kihirdette-a-parlamenti-valasztasok-vegleges-eredmenyeit/, 2024. jan. 12. 20:02
[2] Ők lesznek a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselői. https://szmsz.press/2024/01/12/ok-lesznek-a-vajdasagi-magyar-szovetseg-parlamenti-kepviseloi/, 2024. jan. 12. 20:10
[3] P.E.: A 100 százalék közelében. Magyar Szó, 2022. április 7. 1.
[4] Републичка изборна комисија [Köztársasági Választási Bizottság]. Резултати избора [Választási eredmények]. ИЗБОРНА ЛИСТА [Választási lista]. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! https://www.rik.parlament.gov.rs/542645/rezultati/, 2024. január 9. 20:21:00
[5] Парламентарни избори у Србији 2020. [2020-as parlamenti választások Szerbiában] https://sr.wikipedia.org/sr/
[6] Покрајинска изборна комисија[Tartományi Választási bizottság]. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT! https://pik.skupstinavojvodine.gov.rs/Rezultati
[7] P.E. Készül a koalíciós szerződés. https://www.magyarszo.rs/valasztasok/2023/a.301230/Keszul-a-koalicios-szerzodes, 2023. december 20. 11:59
[8] Pesevszki Evelyn: A vezető székében, de nem az édesapáéban. Magyar Szó, 2023. november 11. 1. és 7., és vagy https://www.magyarszo.rs/valasztasok/2023/a.298966/A-vezeto-szekeben-de-nem-az-edesapaeban,  2023. november 11. 9:30
[9] Balla Laci. https://www.facebook.com/search/top/?q=balla%20lajos%20, 2024. jan. 13. 00:00
[10] Csonka Áron. https://www.facebook.com/csonkaaron, 2023. december 20. 16:05. Lásd még a 6-os alatti írásom. Bővebben lásd a CSALTAK, LOPTAK, VÁLASZTOTTAK! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16037, 2023. december 24.
[11] Bájity Borisz. https://www.mnt.org.rs/tagjaink/bajity-borisz
[12] Tóbiás József. A VMSZ tanácsalelnöke. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/szemely/tobias-jozsef
[13] Dr. Úri Emese. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/szemely/dr-uri-emese, és v-ár: Dr. Úri Emese: A szívós és kitartó munka tiszteletet és elismerést vélt ki. Magyar Szó, 2023. november 30. 5.
[14] Újhelyi Ákos. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/szemely/ujhelyi-akos
[15] Uo.
[16] P.E. Utoljára ülésezik az idln az MNT. Magyar Szó, 2023. december 28. 4., vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.301575/Utoljara-ulesezik-iden-az-MNT, 2023. december 28. 15:51
[17] P.E.: Varjú Mártát Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki. https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.13744/Varju-Martat-Magyar-Arany-Erdemkereszttel-tuntettek-ki, 2023. március 24. 15:47, és H.A.: Németh Zoltán Aranytoll életműdíjas. https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.13136/Nemeth-Zoltan-Aranytoll-eletmudijas,  2023. március 15. 8:50
[18] Német Zoltán: Útban a demokrácia felé? Magyar Szó, 2023. december 28. 7., vagy https://www.magyarszo.rs/velemeny/jegyzet/a.301569/Utban-a-demokracia-fele, 2023. december 28. 16:05
[19] Balla Laci, a 9-es jegyzetben.
[20] Végel László: Miért robbant ki a Kasza-Pásztor konfliktus?
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16059, 2024. január 6.
[21] Lásd P.E. írását a 7-es jegyzetben.
[22] Uo.
[23] Michael Roth: Vučić és rezsimje az egész térség számára biztonsági fenyegetést jelent. https://szmsz.press/2024/01/10/michael-roth-vucic-es-rezsimje-az-egesz-terseg-szamara-biztonsagi-fenyegetest-jelent/ 2024. jan. 10. 18:26
[24] P.E.: Hatalomból egyszerűbb érdeket érvényesíteni. Magyar Szó, 2023. július 7. 4., vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.8319/Hatalombol-egyszerubb-erdeket-ervenyesiteni, 2023. július 7. 11:14

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése