2024. január 16., kedd

A mai politikai irányvonal mellett nincs esély az oktatási rendszer modernizációjára

 A Szabad Európa honlapja

2024. január 16.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Nahalka István: Az oktatáspolitika 2010-ben hátraarcot csinált
Az oktatáskutató szerint a minap bejelentett béremelés megnyugvást hozhat a tanárok számára, a tiltakozásokat tompítani fogja, miközben akkora a tanárhiány, hogy egyes tantárgyak szinte kimaradnak a gyerekek oktatásából. Az oktatási rendszer elavult, ma is úgy osztályoznak, mint 150 évvel ezelőtt. Pedig a pedagógiának rég reagálnia kellett volna a TikTok és a közösségi média kihívásaira.

Paks II.: az évszázad beruházásától az elherdált évtizedig
Amikor 2014. január 14-én Orbán Viktor Vlagyimir Putyin tenyerébe csapott Moszkvában, úgy gondolhatta: jó üzletet kötött. Az új magyar (orosz) atomerőmű építésének áldásos hatásait a kormány változatlanul hiszi és hirdetheti, ám eltelt tíz év, és az építkezés még el sem kezdődött.

Újabb hangulatjavító EU-s előlegkifizetés Magyarországnak
A REPowerEU alap még hiányzó 140 millió eurós előlegét is átutalta Magyarországnak az Európai Bizottság, bizonyosan kiváltva az Európai Parlament többségének haragját, amely csütörtökön állásfoglalásban készül megbélyegezni Brüsszel szerinte bűnösen engedékeny hozzáállását.

„A bíró a saját függetlenségét megvédheti”: Matusik Tamás, a leköszönő Országos Bírói Tanács elnöke
Január végén lejár a hatéves mandátuma a bírói önigazgatásért és függetlenségért a komoly támadások ellenére kiálló, és ebben – az EU segítségével – a kormányt is meghátrálásra kényszerítő OBT-nek. Már megválasztották az új tagokat. A búcsúzó szervezet elnökét először e választás értékelésére kértük.

Strigulázza az állam, hány sört iszol meg a kocsmában
Komoly bürokratikus terhet kaptak a nyakukba a kocsmák, cukrászdák és a kis éttermek újévkor: egy január 1-jén élesedő jogszabály adatküldésre kötelezi őket. Mennyi sört, hány sütit fogyasztanak a vendégek, és mennyibe kerül a rántott hús – ezt minden rendelés után el kell küldeni a turizmusért felelős állami szervnek. A kis kocsmák és a cukrászdák értetlenül vakargatják a fejüket, a szállodák viszont örülnek.

Az MNB-től került Tiborczhoz az értékes belgrádi irodaegyüttes
Immár Tiborcz Istváné a belgrádi irodapiac tíz százaléka. A tizenegy épületből álló, mintegy 122 ezer négyzetméteres ingatlanportfólió a Magyar Nemzeti Banktól került Tiborczhoz – Jellinek Dánielen keresztül.

Izrael újabb célpontokat támad Gázában, közben várja a Hamász válaszát a túszokról
Az izraeli hadsereg hétfőn a Gázai övezet déli, északi és középső részén lévő célpontokat támadott, miközben a Hamász várhatóan bejelentést tesz a hétvégén bemutatott videóban látható három izraeli túsz sorsáról.
 
Amit még tudni érdemes
Jogi kiskapun át folyik a közpénz a politizáló és jelöltállító kormánypárti civilekhez (Átlátszó)
A Bethlen Alapról szóló törvény és a közpénzes támogatásokról szóló jogszabály alapján nem vehetnék fel a Városi Civil Alap támogatásait a politikai tevékenységet folytató szervezetek. Azonban egy kiskapu és a források sajátos elszámolása miatt mégis szabadon folyhatnak az állami milliók olyan egyesületek felé is, amelyek a választásokon akár hivatalos jelölőszervezetként is beálltak kormánypárti jelöltek mögé.

Már két éve működnie kellene, de még el sem készült az állami milliárdokból épülő almatermesztés kutató központ (RTL)
Lassan két éve működnie kellene, de még el sem készült az állami pénzből épülő Szabolcsi Alma Kutató Centrum Újfehértón – erre Hadházy Ákos független képviselő hívta fel a figyelmet.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése