2024. január 2., kedd

Politológus: A lengyelországi példa mutatja, hogy nem lehetetlen a kormányváltás

 A Szabad Európa honlapja

2024. január 1.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Ruff Bálint: Az elmúlt 13 év legrosszabb kormányzása zajlott idén – Év végi Elemző, 2. rész
Idén sokszor a káoszkormányzás jelei mutatkoztak, de az ellenzék nem tudott rámutatni erre, így Orbán Viktor ezt is túlélte – mondja Ruff Bálint kampánytanácsadó. Lakner Zoltán 2024-re azt tanácsolná az ellenzéknek, hogy a lengyel példából tanulva vegyük észre azt, hogy nem lehetetlen a kormányváltás. Kijött-e az Orbán-kormány az orientációs válságból, mi vár ránk 2024-ben? Ezekről beszélgetünk az év végi Elemző 2. részében.

Hevér Gábor: Amíg egy „kultúrdöntő kör” dönt a támogatásokról, nem igazságos a színházi rendszer
A színész azokkal a rendezőkkel tud jól dolgozni, akik az agyát is használják. Azt mondja, hogy amíg egy kultúrdöntés alapján a színházi élet sok szereplője állami támogatást kap, mások pedig nem, addig a piac nem működik igazságosan. Bár az Igenis, miniszterelnök úr! című darab tízéves, a benne szereplő mondatoknak mára érkezett meg a jelentésük. A kabinetfőnök például arról beszél, hogy átalakítják a kultúra finanszírozását, és a színházak csak akkor kapnak pénzt, ha lojálisak. Eszenyi Enikő vígszínházi ügyéről Hevér Gábor úgy véli: a főváros álságos vizsgálatot hozott össze, hiszen minden dokumentum rendelkezésre áll, mégsem fűztek hozzá egyetlen megjegyzést sem.

Veréb Tamás: Mindig mindenkit beskatulyáznak
A zenész és előadó azt mondja: egy színésznek nem kell azzal foglalkoznia, milyen forrásból és mennyi pénzből forgatnak egy filmet, ahogy a péknek sincs köze ahhoz, milyen lisztből készül a kenyér. Ha kap egy felkérést, nem akar azon gondolkozni, mit írnak majd arról, hova húz a szíve. Neki ez egyáltalán nem számít.

Visszatekintő 2023: Így foglalta el a NER a leggazdagabb magyarok listájának elejét
2023-ra szinte teljesen elfoglalták a hatalomhoz közel állók a száz leggazdagabb magyar listájának elejét, amelyet tavasszal publikálták. Annak jártunk utána, kik köszönhetik közülük a vagyonukat a NER-nek. Fontos kiemelni, hogy az igazán nagy vagyonnal rendelkezőknek még akkor is kedvez az orbáni gazdaságpolitika, ha nem állnak közel a hatalomhoz.

Visszatekintő 2023: „Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, mikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyarországi oktatás szétesésében? Miért racionális lépés a státusztörvény egy olyan kormánytól, amelyik minőségi oktatás helyett leginkább gyerekfelügyeletben gondolkodik – ahogy egyébként a társadalom nagy része is – a XXI. században? Lannert Judit oktatáskutatót kérdeztük, aki több kutatást is végzett a magyar oktatás emberierőforrás-szükségletéről.
 
Amit még tudni érdemes
280 millió forintot szakítottak a Falusi Civil Alap pénzeiből a Fidesz-KDNP-hez közeli szervezetek, Semjén Zsolté a lehető legtöbbet kapta (Népszava)
A Falusi Civil Alap hárommilliárdosra emelt keretének 9,4 százalékát kapta olyan községi szervezet 2023-ban, amelynek biztosan van fideszes kötődése – derült ki a lap gyűjtéséből. A miniszterelnök-helyettes vadásztársasága a gépjárműveit fogja lecserélni.

Így változik meg az élet 2024-ben (Telex)
Új év, új törvények: 2024. január 1-én változik az egyetemi felvételi rendszer és a tanárok szerződése is. Drágul a benzin, de a Széchenyi Kártya Programban már elektromos autóra is vehetünk fel hitelt. Megszűnik a boltokban a SZÉP-kártyás fizetés, emellett elindul a palackok visszaváltási rendszere és néhány helyen a komposztálás. A globális minimumadó bevezetésével pedig a magyar adórendszer is módosul. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése