2024. január 21., vasárnap

Itt a jelentéstervezet: a szerbiai választásokat szabálytalanságok, nem egyenlő részvételi feltételek és a szavazók utaztatása jellemezte

 Itt a jelentéstervezet: a szerbiai választásokat szabálytalanságok, nem egyenlő részvételi feltételek és a szavazók utaztatása jellemezte

2024. jan. 20. 14:35 

– A decemberi választásokat Szerbiában a nem egyenlő részvételi feltételek, szabálytalanságok, a kormánypárt támogatását célzóan a szavazók szervezett utaztatásáról szóló állítások jellemezték – értékelte a választásokról szóló elemzésében az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) megfigyelőcsoportjának elnöke, Stefan Schennach.

A jelentéstervezet, amelyet a PACE hétfőn vitat meg Strasbourgban, aggodalommal állapítja meg, hogy számos szabálytalanság és hiányosság folyamatosan ismétlődik, s olyan mélyen gyökerező gondot jelent, amelyeket a szerbiai hatóságoknak mielőbb rendezniük kellene.

A jelentéstervezet felszólítja a szerbiai hatóságokat, hogy a választási törvények észszerű és hiteles módosításával akadályozzák meg a választók „migrációját” és biztosítsák, hogy a független és felügyelő szervezetek aktív szerepet játsszanak a tisztességes választási feltételek megteremtésében.

Schennach a PACE jelentéstevője kiemeli: az előrehozott választásokat a nem egyenrangú részvételi feltételek, az eljárásrendi szabálytalanságok, a szavazók utaztatása jellemezték, noha a választások elvileg felkínálták a tényleges választási lehetőséget a politikai alternatívák között, s a szólás- és gyülekezési szabadságot a hatóságok tiszteletben tartották, azt azonban hozzátette: az eljárást az államfő határozott részvétele jellemezte, ami a kormányzó párt rendszerbeli előnyeivel egyetemben egyenlőtlen részvételi feltételeket eredményezett.

A jelentéstevő nehezményezte a csoportos szavazások megtörténtét, valamint az elővigyázatossági intézkedések következetlen alkalmazását a szavazás, illetve a szavazatszámlálás alkalmával.

A jelentéstevő szerint a rendkívüli választások gyakorisága tovább rontotta a polgároknak a demokratikus intézmények zavartalan működésébe vetett bizalmát.

Értékelése szerint az alapvető szabadságjogokat a kampány ideje alatt jórészt tiszteletben tartották, de a kampányt éles hangnem, a sajtó részrehajlása, a közszférában dolgozókkal szembeni nyomásgyakorlás és a közvagyonnal való visszaélés jellemezte.

A média ugyan lekövette a választásokon versengő szereplőket, de az országos elérésű médiumok zömében hiányzott az elemző tájékoztatás, ami csökkentette a polgárok lehetőségét, hogy megfelelően tájékozódjanak a választásokat illetően.

A PACE jelentéstevője szerint sajnálatos, hogy a megfigyelő csoportjának vezetője és egyik tagja az ország tisztségviselőinek, valamint a kormánypárti sajtónak a céltáblájává vált, s azzal vádolták őket, hogy „az ország destabilizálására” törekednek.

A PACE honlapján megjelent jelentéstervezet hangsúlyosan elemzi, miért volt aggályos a szerb államfő részvétele a kampányban annak ellenére is, hogy semmilyen szinten nem volt részese a választásoknak.

A jelentéstervezet leszögezi, hogy a megfigyelő csoport hitelt érdemlő tájékoztatást kapott a szavazások manipulálásáról, beleértve a szavazók utaztatásáról szóló beszámolókat (mindenekelőtt a boszniai Szerb Köztársaságból, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek), valamint a fantomszavazókról tájékoztatást. „Ezeket a gyanúkat és állítólagos szabálytalanságokat komolyan ki kell vizsgálni, majd korrigálni. Ezek az állítások, amelyek elsősorban az önkormányzati választások tisztaságát kérdőjelezik meg, nyilvánvalóan hatottak a választási eljárásba vetett bizalom megingására” – olvasható a jelentéstervezetben, amelyet a Danas szemlézett.

https://szmsz.press/2024/01/20/itt-a-jelentestervezet-a-szerbiai-valasztasokat-szabalytalansagok-nem-egyenlo-reszveteli-feltetelek-es-a-szavazok-utaztatasa-jellemezte/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése