2024. február 7., szerda

A Digitális Állampolgárság Programban benne rejlik a teljes megfigyelés lehetősége

A Szabad Európa honlapja

2024. február 7.

Jó reggelt kívánunk
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Rogán Antal beköltözne a mobilunkba: digitális Kánaán vagy online rémálom?
Két éven belül elindulhat a Digitális Állampolgárság Program, amelynek eredményeként minden, állammal és közszolgáltatóval kapcsolatos ügyünket a mobilunkon lehet majd intézni. A teljes program Rogán Antal felügyelete alatt zajlik, és nemcsak sokmilliárdos üzlet lehetőségét rejti magában, de komoly adatvédelmi visszaélésékre is alkalmas lehet – már amennyiben sikerül megvalósítani. Maga a szabályozás alkotmányellenes lehet, ráadásul a NAIH sem véleményezhette a törvényt, pedig a GDPR értelmében kötelező lett volna bevonni az adatvédelmi hatóságot.

Így szóltak bele a gazdák az európai választásokba
Változnak az idők és változnak az értékek is. A pénzügyi válság alatt David Cameron volt brit kormányfő Németország kulcsszerepére utalva egy ízben azt mondta, mindenki Angela Merkel bankkártyájának PIN-kódjára vadászik. Az egykori német kancellár korábbi protezsáltja, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök PIN-kódja a mobiltelefonszáma. Ha valaki sürgős segítségre szorul, és elég fajsúlyos személy, SMS-ben érdemes próbálkoznia nála, ahogy a koronavírus-járvány alatt a Pfizer gyógyszergyár vezére, vagy ahogy – két nappal az előző heti rendkívüli EU-csúcs előtt – állítólag a francia köztársasági elnök is tette.

A nyugdíj előtt álló pedagógusok is kapnak béremelést, a PDSZ szerint kicsinyes a megoldás
A Belügyminisztérium közleménye szerint csak arra a 389 pedagógusra vonatkozik a döntés, akik 2023. szeptember 15. és 2023. december 31. között kezdték meg a felmentési idő letöltését. A PDSZ szerint kicsinyes a belügyminisztérium megoldása, ugyanakkor eredmény, hogy Pintér Sándor belátta, hogy a nyugdíjba készülő közalkalmazott pedagógusok sem maradhatnak ki a béremelésből.

„Szépen mondom magának: ne harcoljon!” – Kóka József és a rendőrök története
Kóka József közlekedési szabálysértési ügyében a Nyíregyházi Járásbíróság megsemmisítette a rendőrség határozatát. Nem egy nagy sztori, de van mögötte tizenöt év folyamatos háború egy nyírségi cigány ember, egy körzeti megbízott és szövetségese, egy mezőőr között. Még George Floyd is előkerül.

Novák Katalin a kegyelmi botrányról: Politikai kampánynak vagyunk tanúi
Nem felelt a köztársasági elnök arra, miért adott kegyelmet egy pedofilügyben érintett elítélnek. Novák Katalin szerint az elmúlt napokban politikai kampánynak vagyunk tanúi, amely számos valótlan állítást tartalmazott, és minden kegyelmi döntés természeténél fogva megosztó.

Feljelentést tesz az Integritás Hatóság a lombkoronasétány-pályázatok miatt
Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést az Integritás Hatóság költségvetési csalás bűntette, közbeszerzési visszaélés és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a hírhedtté lett nyírmártonfalvai ügyben és kapcsolódó pályázatok miatt. A hatóság összesen 1,61 milliárd forintnyi EU-s pályázatot vizsgált az eset kapcsán, és súlyos szabálytalanságokat talált.

Hiába jelentettek választási csalásokat, Szerbiában beiktatták az új parlamentet
Feszült alakuló ülést tartott kedden a szerb nemzetgyűlés, miután a kormányzó nacionalisták figyelmen kívül hagyták azon jelentéseket, amelyek szerint szavazathamisítás és más szabálytalanságok zavarták meg a decemberi parlamenti és helyhatósági választásokat.
 

Amit még tudni érdemes

Nagyberuházások csúszhatnak amiatt, hogy több tízezer vendégmunkás nem tud bejutni az országba a hiányzó jogi szabályozás miatt (444)
Komoly kihívások elé állította a vendégmunkásokat foglalkoztató cégeket az idegenrendészeti törvény decemberi módosítása. Az új jogszabály alapján január 1. és február 29. között nem lehet tartózkodási engedély iránti kérelmet benyújtani az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz.

Állami pénzből izmosodik a katolikusok hotelüzletága (24.hu)
Öt szállodára összesen 12,1 milliárd forintot költhetett a katolikus egyház az utóbbi pár évben az állam pénzéből. A főegyházmegyék a wellness-szállodától a sporthotelig több területen aktívak a vendéglátásban, és bár közpénzből üzletelnek, a nyilvánosságot nem szívesen tájékoztatják a részletekről.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése