2024. február 24., szombat

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Gondolatok a zentai tisztújító közgyűlés ürügyén 

A politikusok jönnek és mennek, egyesek sajnos túl sokáig tartózkodnak,
de rajtunk áll, hogy eldöntsük, mit fogunk itt és most tenni.
Dereta Relja, a kommunikációs készség oktatója 


A VMSZ-trojka:
(Milosavljevićné) Kovács-Pásztor-Juhász
(Fotó: Tanjug, Siniša Kopunović)


Március másodikára jelentette be a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) a tisztújító közgyűlését, amit Zentán tartanak meg[1].
A párt helyi szervezeteiben folyamatban van a „küldöttek és jelöltek meghatározása”, „a készülődés a tisztújító közgyűlésre”[2].
Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke február 20-án a Szabadkai Magyar Rádió (SZMR) Napindító című műsorában elmondta, hogy a zentai közgyűlésen „a párton belül is változások lehetnek”. – Az eddigi állás alapján a párt vezetői tisztségére ő az egyedüli jelölt. Most megerősítette, ha támogatják, vállalni fogja a tisztséget”[3].


A junior Pásztornak a párt házi rádiójaként futó SZMR-ben (ahol a tavaly október végén elhunyt pártvezér apjának is rendszeres „jelenései” voltak – Orbán Viktort utánozva) való szerepléséről beszámolt a magyar nyelvű média[4], a Beta[5] és a Tanjug[6] hírügynökség is. Kommentárt azonban – mint általában – sehol nem találni!?
Mindkét hírügynökség a címben kiemelte, az egyik helyen, hogy a VMSZ „elfogadta”[7], a másik helyen, hogy „kész”[8] a koalíciós szerződés, amit a Szerb Haladó Párttal (SNS/SZHP) szándékozik kötni.
– A tervezet minden olyan fontos beruházást és fejlesztést tartalmaz, amely a vajdasági magyarságnak fontos lehet – mondta II. Pásztor (Bálint)[9] – Ezzel a dokumentummal már bármikor tárgyalhatnak a Szerb Haladó Párttal – fogalmazott a VMSZ megbízott elnöke, aki szerint (az SNS-el – B.A.) várhatóan köztársasági és tartományi szinten is megújítják a koalíciót[10].
– Ahogy a palicsi Víztorony részét képezte egy korábbi koalíciós szerződésnek, a munkálatok a vége felé járnak, meg fog újulni, és ugyanolyan szép lesz, mint új korában, ahogyan ez például a Sárga Házról vagy a Zsinagógáról is elmondható. Egyéb palicsi objektumok is megújulnak majd, a Vigadótól kezdve, a Bagolyváron át a női fürdőig. A koalíciós szerződés is ilyen jellegű konkrétumokat tartalmaz – idézi a sajtó Pásztor Bálintot[11].

A SZHP-vel tervezett koalíciós szerződéssel több probléma is akad.
Az első az, hogy a VMSZ olyan párttal tervezi folytatni a szövetségét, amelyikkel 2014-óta egyfolytában részes a hatalom gyakorlásában. Ebből a vajdasági magyar közösségnek éppen semmi haszna nem származott, azon kívül, hogy a VMSZ néhány tisztségviselőjének zsíros fizetéssel járó állást adott.
Sőt, ez az együttműködés alatt a magyar közösséget megalázó határozatok is születtek, ugyanis a koalíciós partnerségben benne vannak a meghunyászkodási alkuk is. Erről azonban mélyen hallgatnak. Így például a VMSZ képviselői 2018. június 19-én megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünnepeljük november 25-ét, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket; kiemelt jelentőségű lett május 15-e is, mivel 1848-ban ekkor ment végbe a Szerb Vajdaság kikiáltása a karlócai népgyűlést követően[12], stb.

A második probléma, hogy a VMSZ olyan párttal gyakorolja tíz éve közösen a hatalmat, amelyik nem legitim választásokon szerzi a hatalmát.
A hatalmat gyakorló fekete-vörös-Véemeszes koalíció a tavaly december 17-ei „választás napja előtt nem hajtotta végre az EBESZ/ODIHR és a Velencei Bizottság kulcsfontosságú ajánlásait, beleértve az egyenlő versenyfeltételek biztosítására, a közhivatallal és állami forrásokkal való visszaélés megakadályozására irányuló intézkedéseket, a hivatalos feladatok és a kampánytevékenységek szétválasztását, valamint a választók megfélemlítése és a nyomásgyakorlás – többek között a szavazatvásárlás – megelőzésére szolgáló hatékony mechanizmusokat” – írja az Európai Parlament (EP) 2024. február 8-i állásfoglalása a választásokat követő szerbiai helyzetről (2024/2521(RSP))[13].
A VMSZ elvakult, a bűnös cinkosságban rég elmerült vezetői számára az EP állásfoglalása sem elegendő arra, hogy felülvizsgálják az SZHP-val folytatott, a közösségre káros hatalmi együttműködést?

A harmadik probléma, hogy a VMSZ koalíciós szerződésének tervezetét a párt szűk körein kívül senki nem ismeri. Az sem biztos, hogy éppen azok „a beruházások és fejlesztések” „lehetnek fontosak” a vajdasági magyarságnak, amelyeket a tervezet tartalmaz. Honnan tudja ezt a megbízott elnök, amikor erről nem kérte ki a közösség véleményét, nem volt közvita? Vagy a közösség kiskorú és mindent elfogad, amit néhány pártkatona elképzel? Miért képezik „a beruházások és fejlesztések” egyáltalán a pártközi egyezségek tárgyát? Ezeknek nem a gazdaságfejlesztési tervekben lenne a helyük?
A koalíciós tervezetben – ahogy a rádiónyilatkozatból megállapítani lehet – nyilván szó sem esik a magyar közösség önkormányzatának működéséről és megoldatlan kérdéseinek rendezéséről.
A junior Pásztornak csak az a fontos, hogy „hamarosan megkezdődnek a koalíciós egyeztetések, majd később felállhat a (nem legitim – B.A.) kormány, köztársasági és tartományi szinten is”[14]. A VMSZ-nek a nem legitim hatalomban való részvétele és az állami tisztségek megszerzése fontosabb, mint a magyar közösség érdekeinek érvényesítése!

A zentai tisztújító közgyűlésre őszinte (ön)kritikai elemzést kellett volna készíteni a magyar közösség helyzetének alakulásáról, amióta az elhunyt Pásztor István gyakorolta a pártban az egyeduralmat (2007. május 5. óta).
Jó alkalom lehetett volna ez arra is, hogy a VMSZ szervezeteiben vita nyíljon a megelőző több mint másfél évtizedes téves pásztori politizálásnak és az SZHP-vel folytatott, a magyar közösségre káros hatalmi együttműködésnek a tragikus következményeiről.
 
Meg kellett volna vizsgálni, többek között, hogy mi okozta a magyar közösség lélekszámának 11 év alatt eddig nem tapasztalt mértékben (27,36 százalékkal) való csökkenését. Hogy a közigazgatásban miért nem valósult meg a párt által meghirdetett részarányos foglalkoztatás. Mi okozta a közösségi párbeszéd megszüntetését, megmérgezését, az értelmiségiek nagy számának külföldre távozását, az ellenzéki szerveződés letaposását, az önálló véleményalkotásra és az intézményes szuverenitásra való minden igény elfojtását a vajdasági magyar közéletben. Milyen következményei vannak a Magyar Nemzeti Tanács, a sajtó és a kultúra egypárti (VMSZ-es) uralom alá helyezésének. A VMSZ-nek arra is válaszolni kellene, hogy miért nincs a határon túli magyar közösségek közül egyedül a Vajdaságban magyar egyetem.
Az összefogás örve alatt a VMSZ kialakította a sztálinista rendszerre emlékeztető belterjes diktatúra vszonyait. Elmaradtak a konkrét átvilágítások is, pl. hogy a Szabadkai Népszínház „felújítása” miért tart 17 éve és miért haladta meg a „30 millió eurót”[15], hogy a palicsi Aquapark miért került „1,6 milliárd dinárba”[16], stb.

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták végezni, csak a VMSZ-ben nem szokás! Új perspektívát kellene nyitni a drámaian megfogyatkozott magyar közösség számára, de erre a VMSZ vezetősége nem képes. Csak a dinasztia átmentése a fontos!
A nyilatkozatokból ítélve, a párt vezetőinek, legfőképpen pedig a megbízott elnöknek, esze ágában sincs egy ilyen felmérés elkészítése, mivel gyorsan kiderülne, hogy a magyar közösségre káros volt a radikálisból „haladóvá” vált párttal való bevállalós koalíció. Ennek folytatása pedig egyenesen tragikus lehet a közösségre nézve.
A párt vezetésére nem alkalmas junior Pásztort – „egyedüli jelöltként” – bizonyára elnöknek választják Zentán, pedig az apjával együtt felelősség terheli a vajdasági magyar közösség sorsának kedvezőtlen alakulásáért.

BOZÓKI Antal
__________
[1] Tisztújító közgyűlés hamarosan. https://www.vmsz.org.rs/hirek/tortenesek/tisztujito-kozgyules-hamarosan, 2024. január 23. 10:19
[2] Juhász Bálint. https://www.facebook.com/juhaszbalint82, 2024. január 13. 20:16

[3] Elkészült a VMSZ koalíciós szerződéstervezete. Magyar Szó, 2024. február 21. 4., és Felkészülten várja a koalíciós tárgyalásokat a VMSZ. https://www.magyarszo.rs/kozelet/belfold/a.304313/Felkeszulten-varja-a-koalicios-targyalasokat-a-VMSZ, 2024. február 20. 13:08

[4] Uo. Lásd még a Pásztor Bálint: Nem kell Magyarországra költözni ahhoz, hogy Szegeden dolgozhassunk. https://szmsz.press/2024/02/20/pasztor-balint-nem-kell-magyarorszagra-koltozni-ahhoz-hogy-szegeden-dolgozhassunk/, 2024. febr. 20. 11:35, és a Dr. Pásztor Bálint: Elkészült a VMSZ koalíciós szerződési tervezete c. írást. https://pannonrtv.com/rovatok/politika/dr-pasztor-balint-elkeszult-vmsz-koalicios-szerzodesi-tervezete, 2024.02.20 14:40 - 16:33

[5] (Beta) Pastor: SVM usvojila nacrt koalicionog sporazuma sa SNS [Pásztor: A VMSZ elfogadta a koalíciós szerződés tervezetét a Szerb Haladó Párttal]. https://www.danas.rs/vesti/politika/pastor-svm-koalicioni-sporazum-sns/, 2024. február 20. 13:09

[6] (Tanjug) Pastor: Nacrt koalicionog sporazuma spreman, čekamo razgovore sa SNS [Pásztor: A koalíciós szerződés kész, várjuk a tárgyalásokat a Szerb Haladó Párttal. https://rtv.rs/sr_lat/politika/stranacka-hronika/pastor-nacrt-koalicionog-sporazuma-spreman-cekamo-razgovore-sa-sns_1517979.html, 2024. február 20. 12.15

[7] Lásd az 5-ös jegyzetben.

[8] Lásd az 6-os jegyzetben.

[9] Felkészülten várja a koalíciós tárgyalásokat a VMSZ – a 3-as jegyzetben.

[10] Uo.

[11] Lásd az 3-as jegyzetben lévő írásokat.

[12] v-ár: Történelemóra a parlamentben. https://www.magyarszo.rs/hu/3708/kozelet_politika/185019/T%C3%B6rt%C3%A9nelem%C3%B3ra-a-parlamentben.htm, 2018. június 19. 20:47 >> 2018. június 22. 17:33

[13]Európai Parlament. P9_TA(2024)0075. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2024-0075_HU.html

[14] Felkészülten várja a koalíciós tárgyalásokat a VMSZ – a 3-as jegyzetben. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2023-0372_HU.html

[15] L.M.: A végső fázisnál tartanak. Magyar Szó, 2024. február 22. 8.

[16] D.J.: Eddig 1,6 milliárd dinárba került a délvidéki adófizetőknek az épülő palicsi Aquapark. https://delhir.info/2023/06/13/eddig-16-milliard-dinarba-kerult-a-delvideki-adofizetoknek-az-epulo-palicsi-aquapark/, 2023. június 13. 18:32

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése