2024. február 27., kedd

„Rendtevés” vagy megúszni vágyás?

Kártyavárként omlott össze a Pásztor-Lovas-féle vajdasági magyar felsőoktatási „oszlop”
 
Pásztor Bálint átadja Lovas Ildikónak Szabadka város Pro Urbe díját (Fotó: Gergely József)

– Tegnapelőtt (február 23-án – B.A.) a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) is ülésezett, amely a döntéseink nyomán elfogadta a művelődési stratégiát és rendet tettünk a Szekeres László Alapítványban (SZLA) és a kulturális térben is – írta Pásztor Bálint, a VMSZ (Vajdasági Magyar Szolgapárt) elnöke a közösségi hálón[1].
– A Magyar Nemzeti Tanács mai ülésén elfogadásra került a Szekeres László Alapítvány új Alapszabálya, ennek értelmében megszűntek az alosztályok, az általános osztály és a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K). Az eddigi tevékenységet a Szekeres László Alapítvány tovább folytatja – közölte február 23-án a Szekeres László Alapítvány ugyancsak a Facebookon[2].


A két bejegyzés szép példája annak, miként működik az MNT (és a SZLA is) a VMSZ függvényében, árnyékában, parancsára. Noha küldetésük nem így szól.
Kiviláglik, hogy az MNT a VMSZ Elnökségének „döntései nyomán” fogadta el a művelődési stratégiát. Már nem is leplezik, hogy az MNT-nek semmilyen önállósága nincsen, döntéseit pártutasítások alapján hozza meg.
Nem kell ezen csodálkozni, hiszen az MNT minden tagja a VMSZ listájáról került a testületbe a 2022. november 13-ai választásokon[3].
Fremond Árpád, a testület elnöke már egy 2018. évi bejegyzésében a közösségi hálón a junior Pásztort „barátjának” nevezte, akinél „jobb ’főnököt’ el sem képzelhet magának”[4].

A junior Pásztor az idézett bejegyzésében azt is kikotyogta, hogy „hétfőn (február 19-én – B.A.) ülésezett a VMSZ Elnöksége és Tanácsa, meghoztuk a fontos előkészítő döntéseket a (Szerb Haladó Párttal – SNS való – B.A.) koalíciós tárgyalások megkezdése és a (zentai, március 2-én esedékes – B.A.) közgyűlés vonatkozásban is”.
Bizonyára ekkor született meg a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) megszüntetésről szóló döntés is, amit aztán az MNT a 11. ülésén[5] – a nyolcadik pont alatt, „a SZLA kérelmére, az Alapszabály módosítása és bővítése kapcsán” – csak véglegesített[6]: „A SZLA a munkát, az Alapszabály módosítását követően, belső szervezeti egységekre való tagolódás nélkül, jogi és szervezeti megközelítésből is, egységes egészként fogja folytatni”[7].
Az MNT az előterjesztett javaslatot „egyhangúlag, 33 szavazattal” elfogadta. Ezt jelenti, hogy Lovas Ildikó, a VM4K koordinátora (a 2023. október 30-án elhunyt Pásztor István élettársa) is megszavazta.
Az ülésen elhangzott az is, hogy Petl Ilona tartományi segédtitkár lemondott a SZLA igazgató-bizottsági tagságáról (az viszont nem, hogy mért), valamint, hogy az Alapítvány 2023 „bevétele több mint 162 millió dinár”, a kiadása pedig „több mint 125 millió dinár”[8] volt. Nem tudni viszont, hogy a VM4K a magyar adófizetők pénzéből mennyit költött el. Mi lett az eredmény?

Az MNT ülés legnagyobb érdeklődést kiváltó döntése kétségtelenül a SZLA Alapszabályának módosítása, amivel úgymond hallgatólagosan megszűnt a VM4K. Az alapítvány bejegyzésében az áll, hogy „az eddigi tevékenységet tovább folytatja”[9] – csak Lovas Ildikó nélkül.
Lovas Ildikó jelenleg (még) az MNT tagja, sőt, a Kulturális Bizottság elnöke[10]. Leginkább „Pásztor István élettársaként és a vajdasági ’kultúrairányítás szürke eminenciásaként’”[11] lett ismert.
– Ő (vagyis Lovas – B.A.) tartja a kapcsolatot a szerkesztőségekkel a politika részéről, rajta keresztül intézik a ’kéréseket’. […] Lovas lett a vezetője a magyar kormány támogatásaiból 2017 végén alapított Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak (VM4K) is, amely a Szekeres László Alapítványon keresztül gyakorlatilag az MNT kezében van. A VM4K azonnal kapott 400 millió forintot a Szabadka központjában lévő műemlék Donát Mór-ház megvásárlására és felújítására. Hogy azóta mennyi jutott a VM4K-nak Magyarországról, nem tudni, mert a pénzek nagy része az MNT-n keresztül érkezik. A VM4K szervez képzéseket, gyerekprogramokat, vannak koncertek és közéleti előadások, valamint kutatásokat is végez a vajdasági magyarság körében (például hogy képet kapjanak a helyi magyarság ’gondolkodásáról, irányultságáról, kulturális fogyasztásáról’). Ahogy a vajdasági kulturális életet ismerő forrásunk fogalmazott, az intézmény valódi feladata, hogy ’a pénzeket meg a gondolkodást megfelelő irányba terelje. Oda csak a Fidesz-elkötelezettségű embereket engedik be’ – írta a Magyar Narancs hetilap 2020. május 6-án.[12]
Lovas Ildikó 2021 szeptemberben Szabadka város Pro Urbe díjában részesült, „a város fejlődéséhez való hathatós hozzájárulásáért”[13] és Vajdaságban bezsebelt szinte minden létező irodalmi díjat, a Híd-díjat kétszer is[14], a annak ellenére, hogy „a Spanyol menyasszony című regénye (2008. évi – B.A.) megjelenése óta nincs értékelhető irodalmi teljesítménye”[15].

A VM4K 2017. november 20-ai megnyitóján Pásztor István akkori pártvezér mondott beszédet.
– Ma képzőközpontot adunk át ünnepélyes keretek között, gazdagítjuk a magyar nyelven folyó felsőoktatási lehetőségeket a Vajdaságban. Felemelő pillanatok ezek, megnyitnak új lehetőségeket és lezárnak elvi vitákat.
Nekem nem változott az a meggyőződésem, hogy a vajdasági magyar közösség számára az az előnyös, hogy elsősorban az Újvidéki Egyetem keretében működő karokon tanuljanak tovább a gyerekek. Amikor az Európa Kollégiumban – amiről tavaly azt vizionálták egyesek, hogy kongani fog, 12 hallgató van várólistán, akkor ez azt mutatja, hogy jó döntést hoztuk.
De ha nekem ez a meggyőződésem, akkor mi az, amiben egy évvel ezelőtt Balog Zoltán miniszter úrral közös álláspontra helyezkedtünk? Aminek ez a mai átadó ünnepség az eredménye, és amiért én örömmel és elszántan dolgoztam. Természetesen a rövid nevén mondott képzőközpont, ami az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási térben meglelte a helyét. [...] Ez a válasz a 2004-ben megnyitott és ma hosszú időre nyugvópontra jutó vajdasági magyar felsőoktatás kérdéskörére – hangoztatta a néhai Pásztor István[16].

Pásztor nem erről sem nyitott vitát. A szakma képviselőivel, az egyetemi dolgozókkal nem tartotta fontosnak az eszmecserét. Ellentmondást nem tűrve eldöntötte, hogy „nyugvópontra jutott” a több évtizedes vajúdás.
A korábbi helyzetelemzések alapján tudjuk, hogy a határon túli magyar közösségek közül egyedül a Vajdaságban nincsen magyar egyetem. A VM4K Balog Zoltán, az Orbán-kormány Emberi Erőforrások Minisztériumának akkori minisztere segítségével jött létre, aki jelenleg a a pedofil botrányban való érintettsége miatt épp lemondásra kényszerült a magyarországi Református Zsinat lelkészi elnöki tisztségéről [17].

Ha a VM4K Pásztor István „válasza a vajdasági magyar felsőoktatás kérdéskörére” – mint beszédében kihangsúlyozta –, akkor az MNT legfrissebb döntésével épp most tette nevetségessé a néhai elnököt és felvetette felelősségének a kérdését. Fia ezt rendbetevésnek nevezi...
Persze a „képzőközpont” már 2017-ben sem juttatta „nyugvópontra” a vajdasági magyar felsőoktatás kínzó és megoldatlan kérdéseit, se hosszú, se rövid időre, hanem elfojtotta, az anyaországi, e célra szánt eszközöket pedig elherdálta.
 
Pásztor István önkényes, erőszakos és felelőtlen döntéssel a VM4K-t hozta létre, a vajdasági magyar egyetem ügyét pedig elásta. Most derült ki, hogy a VM4K be nem jegyzett intézményként, csak a SZLA Alapszabályában rögzített „szervezeti egységként”, illetve – Balla Lajos fogalmazása szerint  „fantomvalami”[18]-ként működött.  A lényeg azonban az volt, hogy ezt Lovas Ildikó „koordinálhatta”, amit egy egyetemen nem tehetett volna meg. Mindehhez buzgón hozzájárult Hajnal Jenő, az MNT akkori bólogató elnöke is.

A „felemelő” megnyitó után alig több, mint hat évet élt és kártyavárként omlott össze a Pásztor-Lovas-féle vajdasági magyar felsőoktatási tákolmány. Pedig a megnyitón a pártdiktátor a saját tetteit dicsérve „a következetesség, felelősségteljes együttműködés és a számonkérhetőség mércéjét”[19] emelte ki. A VM4K „a kreatív sokszínűségen alapszik”, minden más addigi javaslat „nem életszerű” – tette hozzá[20].
– Elszánt, bátor, kreatív emberek hívták életre ezt az intézményt, aminek működéséhez a hátteret Magyarország Kormánya biztosítja – mondta a megnyitón a VMSZ néhai elnöke[21]. Jobb lett volna tisztességesnek lenni, visszavenni a harci kedvből és a másféle, kompetens véleményeket megbecsülni.

Sokba került a vajdasági magyaroknak Pásztor, Lovas és a VMSZ felsőoktatási ámokfutása.
„Rendtevés” vagy megúszni vágyás?
A számonkérhetőség a néhai elnökön már nem gyakorolható, de a párton, Lovas Ildikón (a VMSZ elnökségi tagján), az asszisztáló MNT-n, a Szekeres László Alap vezetőin és sok-sok magyar VMSZ-es politikai szereplőn nagyon is. 
A „rendtevést” azonban nem végezhetik azok, akik maguk is bűnrészesek. Könnyű lenne ennyivel megúszni. A problémát csak az élet szinte minden részére kiterjedő VMSZ-mételynek, párturalomnak a megszüntetésével lehet megoldani!
BOZÓKI Antal

P.S.
Most (is) látszik, hogy a vajdasági magyar újságírásból hiányoznak a valódi újságírók, akik körbejárnák, kikutatnák a háttéreseményeket. Az itteni újságíró-társadalom szégyene, hogy a témát eddig felvetők (Balla Lajos[22], Szerbhorváth György[23], Losoncz Márk[24]) közül egyik sem hivatásos újságíró! B.A.
__________
[1] Pásztor Bálint. https://www.facebook.com/drpasztorbalint/posts/pfbid0rZHZwPa3x1SRB5kbEHzhdGndfGmh2vnd32npeGQ6dtghspLaGmQDbUX4FdpAqN7Ml. 2024. február 25. 8:00
[2] Megszűnt a VM4K. https://szmsz.press/2024/02/23/megszunt-a-vm4k/?fbclid=IwAR0xjMQZr9YgOmsxLEe39cim2kcW-XGuSbBMHTrPS8fP2NcMFTgyV3iEez4, 2024. febr. 23. 15:57, és SZLA https://www.facebook.com/SZLAszabadka/posts/pfbid02EHTcwoFyCyh4MX9z1bQKUsf4Qre3ZNSkf34MKuvoa5M3dj8D1SM2j7uGPxH3gGLfl, 2024. február 23. 13:21
[3] 2022-es magyar nemzeti tanácsi választás.
https://hu.wikipedia.org/wiki/2022-es_magyar_nemzeti_tan%C3%A1csi_v%C3%A1laszt%C3%A1s
[4] Fremond Árpád. https://www.facebook.com/search/top/?q=kov%C3%A1cs%20elvira, 2018. szeptember 29. 15:07.
[5] A Magyar Nemzeti Tanács 11. rendes ülése – 2024.02.23. https://www.youtube.com/watch?v=MTI9RokBxDg,
[6] Uo., 2:13:27 <
[7] Uo., 2:14:10 <
[8] Lásd az 5-ös alatt. 2:14:23 < és 2:15:05
[9] SZLA – a 2-es alatt.
[10] Kulturális Bizottság. https://www.mnt.org.rs/rolunk/kulturalis-bizottsag
[11] Keller-Alánt Ákos: Exportált orbánizmus 2.: Bevált receptek
A kultúrairányítás szürke eminenciása. https://magyarnarancs.hu/kulpol/bevalt-receptek-126996, 2020. május 6.
[12] Uo.
[13] F.F.: Tragikomédia: Szabadka új „díszpolgára”: „Tole” Karadžić talpig becsületes üzletember; Lovas Ildikó pedig Pro Urbe-díjas. https://delhir.info/2021/06/30/tragikomedia-a-verbeli-kommunista-blasko-gabric-szabadka-diszpolgara-lovas-ildiko-pedig-pro-urbe-dijas/, 2021. június 30. 01:38
[14] Lovas Ildikó Híd-díjas. Közlemény. Magyar Szó, 2021. október 28. 1. és 8.;
2021 után ismét Lovas Ildikó kapta a Híd díjat. https://szmsz.press/2023/11/16/2021-utan-ismet-lovas-ildiko-kapta-a-hid-dijat/, 2023. nov. 16. 7:47; Forum Könyvkiadó Intézet: Lovas Ildikó kapja az idei Herceg János Irodalmi Díjat. https://forumliber.rs/news/43/2022-05-11/lovas-ildiko-kapja-az-idei-herceg-janos-irodalmi-dijat, 2022. május 11., szerda 13:27, stb.
[15] Bence Erika: Piszkos bugyik között viruló fejjel. https://szmsz.press/2021/10/27/piszkos-bugyik-kozott-virulo-fejjel/, 2021. október 27. 10:17
[16] Pásztor István beszéde a VM4K megnyitóján. https://www.vmsz.org.rs/hirek/tortenesek/pasztor-istvan-beszede-vm4k-megnyitojan, 2017.11.20 - 11:56
[17] Balog Zoltán református püspök a február 16-ai Zsinat értekezletén lemondott lelkészi elnöki tisztségéről – közölték a Magyar Református Egyház honlapján. https://index.hu/belfold/2024/02/16/balog-zoltan-lemondas-reformatus-egyhaz-novak-katalin-botrany/, 2024.02.16. 17:29
[18] Balla Lajos: A VM4K-val kapcsolatos megválaszolatlan kérdések tömkelege, https://szmsz.press/2024/02/24/a-vm4k-val-kapcsolatos-megvalaszolatlan-kerdesek-tomkelege/
[19] Lásd a 16-os jegyzetet.
[20] Uo.
[21] Uo.
[22] Balla Lajos: Már csak egy, az utolsó esélyünk maradt! https://szmsz.press/2024/02/26/mar-csak-egy-az-utolso-eselyunk-maradt/, 2024. febr. 26. 19:27
[23] Lásd a 8-as alatti írást.
[24] Mark Losoncz. https://www.facebook.com/photo/?fbid=10231620921336878&set=a.3744180853861&notif_id=1708942315547115&notif_t=feedback_reaction_generic_tagged&ref=notif, 2024. február 26. 10:05

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése