2024. február 29., csütörtök

TÁRKI-vezérigazgató: Magyarországon a szabadság-biztonság kérdésben a biztonság erősebb a szabadságigénynél

 A Szabad Európa honlapja

2024. február 29.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Magyarázható-e a Fidesz tartós választási sikere a magyar társadalom értékrendjével?
Ha szabad akarsz lenni, akkor az élet kockázatait is bevállalod. Ez a kockázatvállalás nem volt benne a magyar társadalomban sem a Kádár-rendszerben, sem utána – mondja a TÁRKI vezérigazgatója egy 2023 végén nyilvánosságra hozott értékrendkutatásuk kapcsán. Mi alapján válogat a szavazó a politikai kínálatból, és hol, milyen értékmezőben igyekeznek a pártok választókat halászni? – kérdeztük Tóth István György szociológustól.

A bicskei botrány a jól működő gyermekotthonokra is ráéghet, az egész szakmát megbélyegzik
Hetek óta uralja a hazai közbeszédet a kegyelmi botrány. A parlamenti pártok egymásra mutogatnak, míg a leginkább érintettek hangját alig hallani, pedig a szakemberek szerint a történet éppen arról szól, hogy milyen elképesztő állapotban van a hazai gyermekvédelem, mennyire kiszolgáltatottak benne a gyermekek, és mennyire mellőzöttek az ott dolgozók. A témában több cikket is jegyző Bihari Ádám volt ezúttal podcastunk vendége, aki szerint nem engedhető meg az, hogy a gyermekvédelmet az áldozatos munkájukkal életben tartó, elhivatott nevelőkre, szakemberekre égjen rá az ügy.

Közel kétmillió forint egy hétre egy kétfős szoba a hotelben, amely Tiborcz István szállodaláncának márkaneve alatt nyílt
Az online szálláskínálatban egyelőre nem szerepel a sárvári Melea hotel, de a szálloda honlapján működik a saját foglalási rendszer, és az épület előtti parkolóban is áll már néhány autó. A kormány – és mi, adófizetők – két és fél milliárd forinttal támogatta ezt az összesen tízmilliárd forintos beruházást, amelynek hátterében a Market Építő Zrt. egyik tulajdonosa és egy tőkealap áll. Ez a Direkt36 által talált adatbázis szerint olyan befektetőé, aki több szálon kötődik Tiborcz István egyik üzlettársához.

Mit keres egy mianmari baptista lelkész és egy laoszi angoltanár egy kecskeméti gyárban?
A harmadik országbeli – Fülöp-szigeteki, indiai, vietnámi, mongol, kirgiz – munkavállalók magyarországi foglalkoztatása alkalmas az érzelmek felkorbácsolására, a politikai üzenetek megfogalmazására, főleg választási kampány idején. A Kecsup.hu cikke munkaerő-kölcsönző cégekkel és dolgozókkal folytatott beszélgetések alapján próbált tárgyilagos képet adni a kecskeméti helyzetről.

Március 1-jén lesz az orosz fővárosban Alekszej Navalnij búcsúszertartása
A szibériai börtönében gyanús körülmények között két héttel ezelőtt meghalt orosz ellenzéki vezetőt egykori moszkvai lakóhelyétől nem messze helyezik végső nyugalomra. Alekszej Navalnij özvegye azon félelmének adott hangot, hogy a hatóságok letartóztatásokba fognak kezdeni a búcsúztatáson.

Julija Navalnaja az Európai Parlamentben elmondott beszédében kijelentette, hogy nem politikusként, bűnözőként kell kezelni Vlagyimir Putyin elnököt.

A gazdatüntetések ellenére jóváhagyhatják a környezetvédelem szigorítását célzó EU-s jogszabályt
A huszonhét tagállam kormányait tömörítő tanács rövidesen szavaz a természet helyreállításáról szóló rendeletről, amelyet a másik EU-s társjogalkotó intézmény, az Európai Parlament már elfogadott. A gazdatüntetések és az Európai Néppárt tiltakozásának hatására felvizezett tervezet fontos eleme lesz a közösség ambiciózus klímavédelmi programjának, az úgynevezett zöldmegállapodásnak.
 
Amit még tudni érdemes
K. Endrét presbiterré választhatta a szabadulása után a Bicskei Református Egyházközség (444)
A bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endrét szabadulása után, tavaly év végén a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották. A volt gyermekotthoni igazgatóhelyettes a napokban lemondott tisztségéről.

Megdöbbentő tényeket tártak fel a bicskei gyermekotthonról készült ombudsmani jelentések (24.hu)
Három videó is készült még 2011-ben, amelyekben a gyerekek részletesen elmesélték, hogyan zaklatta őket V. János, a bicskei gyermekotthon vezetője. Ehhez képest a rendőrség 2012-ben bűncselekmény hiányában zárta le az igazgató ellen indított első nyomozást.

A Szijjártó-klón és az új generációs Orbán-csapat, amely a döntéseket hozza (HVG)
Az EP-ben voltak a Fidesz háttéremberei azok a képzett fiatalok, akikre Orbán Viktor lecserélte Bibó kollégiumos évfolyamtársait.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése