2024. február 19., hétfő

Bár a kormányoldalon is érezhető a felháborodás, Orbán évértékelőjében mégsem esett szó az áldozatokról

A Szabad Európa honlapja

2024. február 19.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Elemző az évértékelőről: Orbán mártírt avatott Novákból és Vargából
Győri Gábor szerint a kormánynak nem erőssége a bocsánatkérés, pedig a helyzet súlyossága még azt is indokolta volna, hogy Orbán Viktor külön beszédet szánjon a kegyelmi ügyre. Így az egészet be lehetett szorítani tíz percbe. Bár a jobboldalon is érezhető a felháborodás, az áldozatokról mégsem esett szó.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy pénteken megtelt a Hősök tere, tízezrek tüntettek a kegyelmi botrány miatt. A kegyelmi ügy és a gyermekbántalmazások elleni tiltakozásul szervezték meg YouTube-influenszerek a demonstrációt.

Két európai uniós szankciós javaslat elfogadása is Magyarországra vár
Egyszerre két, napirenden lévő EU-s szankciós tervezet és javaslat elfogadásának is útjában áll a magyar kormány. Egyfelől ellenzi a szélsőséges izraeli telepeseket célzó intézkedéseket és az új orosz szankciós csomagon belül a külföldi, főleg a kínai vállalatok listázását. A diplomaták ennek ellenére bíznak benne, hogy az orosz invázió második évfordulója előtt meglesz a megállapodás.

A magyar kormány nem állt szóba a NATO-bővítés miatt érkező amerikai küldöttséggel
Budapesten járt az Egyesült Államok kétpárti szenátori küldöttsége, hivatalosan azért, hogy a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdésekről tárgyaljanak. A kormány és a Fidesz részéről azonban senki nem volt hajlandó találkozni velük. Az amerikai kongresszus hamarosan állásfoglalást fogadhat el, amely elítéli a magyar demokrácia helyzetének romlását, és sürgeti a magyar kormányt, hogy ne akadályozza Svédország NATO-csatlakozását.

Két éve robbant ki a háború Ukrajnában
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég leváltotta a haderő főparancsnokát, az Egyesült Államok nem tudja biztosítani a megígért támogatásokat, és Oroszország ha lassan is, de folyamatosan területeket szerez. Szakértők szerint Ukrajna helyzete nehéz. Itt az Atlasz, a Szabad Európa külpolitikai podcastje.

Hatályba lépett az óriásplatformok európai szabályozása
A digitális szolgáltatásokról szóló európai uniós jogszabály hatálybalépésével az internetes felhasználók jogai jelentősen bővülnek a sokáig korlátok nélkül működő nagy online platformokkal szemben. Az új szabályok szigorú érvényesítése a nemzeti digitális szolgáltatási koordinátorok feladata lesz.

Hajnóczy Soma: „Engem az alkotás mozgat”
Az embernek az az érzése, hogy Hajnóczy Somából nem csak egy van, a többszörös világbajnok bűvész annyi mindennel foglalkozik egyszerre. Könyvet ír, társasjátékot fejleszt, zenél, videózik és ezer helyen lép fel. Közben házat vesz egy rászoruló családnak, és hajléktalanoknak „varázsol” pénzt.

Kiderült, hol van Navalnij holtteste – megemlékezések és a letartóztatások Oroszországban
A börtönében nemrég meghalt orosz ellenzéki vezető holttestét az Északi-sarkvidék egyik hullaházában találták meg, zúzódásokkal. A hírek szerint a boncolást még nem végezték el. Közben Oroszországban több száz embert tartóztattak le a Navalnijra emlékező megmozdulásokon.
 
Amit még tudni érdemes
Rengeteg a bántalmazás a gyermekvédelemben, a gyerekeket újra és újra traumatizálják, és semmi nem történik (Telex)
Közel sem példa nélküli, hogy a zárt intézményekben megpróbálják eltussolni a bántalmazást, a kényes ügyeket.

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta (G7)
A Rogán Antal fennhatósága alatt létrehozott Nemzeti Kommunikációs Hivatal 73 főt foglalkoztat csupán, mégis nagyon jelentős hatása van a hazai kommunikációs iparágra és az állami vállalatok, szervezetek működésére.

Rogán most bizonyíthatja, valóban pótolhatatlan-e (HVG)
Ha igaz, hogy a kegyelmi botrány a Fidesz által képviselt ideológiát szúrta szíven, akkor Rogán Antal fényre vitele a hatalmi gépezet szívcsakrájára mért szúrásként értelmezhető - így van ez akkor is, ha egyelőre rejtély, kinek vagy kiknek és miért állt érdekében éppen most támadni a NER-en belül 2022 után túlhatalmat szerző politikust.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése