2024. február 15., csütörtök

Az Európai Parlamentnek írtak levelet az ellenzéki vezetők, a választások nemzetközi vizsgálatát sürgetik

 Az Európai Parlamentnek írtak levelet az ellenzéki vezetők, a választások nemzetközi vizsgálatát sürgetik

2024. febr. 14. 20:25

A Szerbia az erőszak ellen (SPN) koalíció vezetői üdvözölték a szerbiai választásokról szóló Európai Parlamenti határozatot, és kijelentették, hogy az országban uralkodó helyzet felismerése, különösen az állam és a média Szerb Haladó Párt általi elfoglalása mutatja, hogy mennyire fontos a demokratikus elvek és a jogállamiság megőrzése Szerbiában – adta hírül az N1.

„A független nemzetközi vizsgálatra irányuló felhívás jelentős lépés a szerbiai demokratikus folyamatokat aláásó rendszerszintű problémák megoldása irányába. Határozottan támogatjuk ezen erőfeszítések folytatását, és várjuk az Európai Bizottság válaszát” – áll a koalíció vezetőinek levelében, amelyet Roberta Metsolinak, az Európai Parlament elnökének, az EP alelnökeinek, képviselőinek, és a képviselőcsoportok vezetőinek is továbbítottak.

Hozzátették: kiemelten fontos, hogy a szerbiai választások tényállását feltáró vizsgálatot, az EP határozata alapján létrejövő misszió segítségével mielőbb lefolytassák.

„Egy ilyen küldetés alapvető fontosságú az első kézből származó információk gyűjtése és a demokratikus normák megsértéséért való felelősség megállapításában, különös tekintettel az EBESZ/ODIHR jelentés keretein kívül eső szempontokra, amelyek közvetlenül befolyásolták a belgrádi önkormányzati választások kimenetelét, valamint a parlamenti, tartományi és részben helyhatósági választásokat. Figyelembe véve a jelenlegi szerbiai politikai válságot, az Európai Parlamenthez fordulunk, hogy az átvegye a vezetést, és mielőbb előirányozzon egy missziót” – állt a SPN levelében.

Arra kérték az Európai Parlamentet, hogy továbbra is ragaszkodjon az ODIHR ajánlásainak teljesítéséhez, különös tekintettel a választói névsor felülvizsgálatára a jövőbeli választások előtt.

„A szerbiai Európa-párti demokratikus ellenzék képviselőiként elkötelezettek vagyunk a demokratikus értékek előmozdítása, polgáraink alapvető jogainak támogatása és a koppenhágai kritériumokban foglalt elvek előmozdítása mellett. E célok eléréséhez azonban határozott fellépésre van szükség a Szerb Haladó Párt által támasztott jelenlegi kihívások megoldására” – szögezték le a Szerbia az erőszak ellen koalícióban tömörülő pártok vezetői.

https://szmsz.press/2024/02/14/az-europai-parlamentnek-irtak-levelet-az-ellenzeki-vezetok-a-valasztasok-nemzetkozi-vizsgalatat-surgetik/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése