2024. február 22., csütörtök

Szexuális erőszak, bántalmazás, munkaerőhiány, elzártság a magyar gyermekotthonokban

A Szabad Európa honlapja

2024. február 22.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Így dőlt rá a magára hagyott gyermekvédelmi rendszer a kormányra
Időnként kiderül, hogy vidáman visz a miniszter karácsonyfát a gyerekotthonba akkor is, ha már hetek óta akadozik a fűtés, és alig van meleg víz. Felszínre kerülnek bántalmazások vagy titokban készített fotók a vállalhatatlan állapotban lévő intézményekből, de a gyermekotthonok zárt világa többnyire a közfigyelem perifériájára szorult. Ez változott meg az elmúlt hetekben gyökeresen. Egyelőre csak ez.

A magyar kormány csak „pakstalanítani” tudta a friss európai uniós szankciós listát
Az EU-tagállamok nagykövetei jóváhagyták a sorrendben tizenharmadik szankciós csomagot, amely az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború második, február 24-i évfordulója előtt hatályba lép. A magyar kormány a nukleáris iparban is használatos egyes elektronikus alkatrészek mentesítését érte el az importkorlátozás alól, kínai és más cégek listázását nem.

Karsai Dániel: Amíg tudok kommunikálni, nem adom fel
Amíg megoldható, hogy kifejezze a gondolatait, nem hozza meg az életvégi döntést, de annak jogát meg szeretné kapni, hogy ne kelljen eltűrnie emberhez méltatlan helyzetet – mondta Karsai Dániel a Szabad Európának. Az életvégi döntések ügyében közéleti vitát, pert, népszavazást, illetve kegyelmi lehetőséget kezdeményező alkotmányjogász az elmúlt hetek eseményeiről is megosztotta véleményét.

Többen jeleztek sok mindent – interjút adott a bicskei gyermekotthon volt nevelője
Interjút adott a Szabad Európának a bicskei gyermekotthon volt nevelője. Bárnai Árpád és egy kollégája lépett fel először a gyerekeket szexuálisan bántalmazó igazgatóval és az ügy eltussolásában segédkező helyettesével szemben. Az interjú készítője, Kerényi György volt a Sztoriban vendége.

Sóskúton is áterőltetné a kormány az akkuberuházást
Kiemelt beruházássá nyilvánítaná a kormány a Sóskútra tervezett akkufeldolgozó üzemet, amely ellen számos helybeli tiltakozott, s helyi népszavazást is kezdeményeztek. A kabinet azonban ezzel a lépéssel kivenné a helyiek kezéből a döntés lehetőségét.

Az EU-s koronavírus-alap egyharmadát folyósították eddig a tagállamoknak
A koronavírus-alap több mint nyolcszázmilliárd eurós keretének kevesebb mint harmadát folyósították a 2026 végéig futó eszköz időtartamának feléig a tagállamoknak, de az Európai Bizottság mégsem tűnik elégedetlennek. A brüsszeli testület szerdán tette közzé a helyreállítási és stressztűrőképességi eszköz végrehajtásáról szóló félidei értékelését.

NATO-főtitkár: A legjobb módja a Navalnij előtti tisztelgésnek az ukrajnai orosz vereség biztosítása
Alekszej Navalnij ellenzéki politikus halálának és az utóbbi hónapok első orosz harctéri sikereinek rá kellene irányítaniuk a szövetségesek figyelmét Ukrajna támogatásának sürgős szükségességére – szögezte le Jens Stoltenberg a Szabad Európának adott interjúban.
 
Amit még tudni érdemes
A Magyar Péter-ügy legújabb fejezetei mutatják, hogy mennyire baráti-családi viszonyok alapján adják a milliós fizetéseket a NER-ben (HVG)
Magyar Péter állami pályafutása, és az, hogy az exfelesége dönti el, megtarthatja-e a pozícióit, erősen azt sugallja, kizárólag politikai alapon dőltek el a dolgok. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, Magyar felé „megelőlegezték a bizalmat”, amikor állami cégekben kapott vezető pozíciókat.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése