2024. február 7., szerda

McAllister: Szerbia évek óta nem közeledett az európai integrációhoz

 McAllister: Szerbia évek óta nem közeledett az európai integrációhoz - A cikkhez tartozó kép

2024. február 7. 14:02

David McAllister, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke szerint az Európai Unió tévedett a nyugat-balkáni bővítési folyamattal kapcsolatban, és nem váltotta be az ígéreteit, ugyanakkor értékelése szerint Szerbia egyáltalán nem lépett előre az európai integráció útján az elmúlt években, írja a Beta a forrásaira hivatkozva.

McAllister ismételten kérte, hogy vizsgálják ki a decemberi választásokon történt csalással kapcsolatos vádakat, majd úgy értékelte, hogy Szerbiának még „hosszú utat kell megtennie” az Európai Unióba való esetleges csatlakozásig.

„A nyugat-balkáni országok, teljesen különböző okok miatt, túl kevés előrelépést értek el a reformok terén. Másrészt az EU olyan ígéreteket tett, amelyeket később nem teljesített”, nyilatkozta McAllister a Welt német televíziónak, közölte a DTS ügynökség.

„A decemberi parlamenti választások alapos kivizsgálására van szükség. Ennek alapja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet zárójelentése lesz”, közölte McAllister.

Hozzátette továbbá: az Európai Parlament „jelentős előrelépést vár el Szerbiától a korrupció elleni küzdelem, a sajtószabadság, a parlamenti ellenzék megerősítése és a jogállamiság elveinek tiszteletben tartása terén”.

„Szerbiának össze kell hangolnia kül- és biztonságpolitikáját az EU-val, beleértve a szankciókat is. Ennek az országnak még hosszú utat kell megtennie a lehetséges EU-csatlakozásig”, fogalmazott McAllister.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése