2012. május 9., szerda

Május 8-9.


A második világháborúban elhunytakra való emlékezés és megbékélés ideje (Vreme sećanja na preminule u Drugom svetskom ratu i pomirenja / Memorial Day for the victims of World War II, Time of Remembrance and Reconciliation for Those Who Lost Their Lives during the Second World War)

Az 2004. november 22-i 59/26  határozatával az ENSZ-közgyűlése május 8-át és 9-ét a második világháborúban elhunytakra való emlékezés és megbékélés idejének nyilvánította, valamint felszólította a tagállamokat, az ENSZ-testületeket, a nemkormányzati szervezeteket és a magánszemélyeket, hogy évente – az egyik vagy a másik napon – a megfelelő módon évente fejezzék ki tiszteletüket a  második világháborúban életüket vesztettek iránt.
A második világháború az emberiség történetének legnagyobb fegyveres konfliktusa volt. Ázsiában 1937. június 7-én én kezdődött és Japán kapitulációjával,1945. szeptember 2-án  ért véget. Európában 1939. szeptember 1-jétől 1945. május 8-ig tartott.
Az európai, ázsiai és afrikai földrészen vívott harcokban közel 70 nemzet vett részt, és ezekben 57 millió civil és katona halt meg. A háború kitöréséhez nagyban hozzájárult az első világháború után, a Párizs környéki békeszerződésekkel (versailles-i békeszerződés; trianoni békeszerződés; Saint Germane-i békeszerződés; sèvres-i békeszerződés) kialakított világpolitikai helyzet, a szövetséges hatalmak győzelme pedig a mintegy negyvenéves hidegháborút alapozta meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése