2012. május 6., vasárnap

Május 6.




Május első vasárnapja
Anyák napja (Dan majki / Mothers Day)
 
Anyák napját a legtöbb országban májusban tartják, Magyarországon május első vasárnapján ünneplik.
Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is köszöntötték.
Angliában az 1600-as években, a kereszténység elterjedésével, az ünnep vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra elkészítették az anyák sütijét, az édesanyák számára.
Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe segítségével.
1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.


A magyar sport napja (Dan mađarskog sporta / Hungarian Sport Day)


1875-ben e napon rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens  első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére, hogy 2001. január 1-jén hatályba lépett Sporttörvény, május 6-át a Magyar Sport Napjává nyilvánította







A nevetés világnapja (Svetski dan smeha / World Laughter Day)

Először Indiában, egy ún. nevető klubban tartották meg 1998. január 11-én, dr. Madan Kataria, a „Laughter Yoga” mozgalom megalakítójának szervezésében.
A világnap célja, hogy egyre többen vegyenek részt a mozgalomban, amelynek révén nemcsak közérzetük javul, hanem egészségüket is sokan visszakaphatják. Magyarországon is számos ún. hahota-klub működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése