2012. május 15., kedd

Május 15.


A család nemzetközi napja (Međunarodni dan porodice / International Day of the Families)

Az ENSZ Közgyűlés az 1993. szeptember 20-i 47/237 számú határozatával május 15-ét a család nemzetközi napjává nyilvánította. A nap a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítja.







A lelkiismereti okok (a háború és az erőszak ellenesség) világnapja [Svetski dan prigovora savesti (protiv rata i nasilja) / International (World) Conscientious Objectors’ Day]
A lelkiismereti okok világnapja egyben a katonaságmegtagadás világnapja is. Az 1925-ös és 1930-as hagyományokat követve az 1993-as törökországi Nemzetközi Katonaságmegtagadó Találkozón kiáltványt fogadtak el a hadkötelezettség és a társadalmak militarizálása ellen (Anti-Conscription Manifesto), amelyben a résztvevők felemelték szavukat, és nemzetközi aláírásgyűjtésbe kezdtek a hadkötelezettség általános eltörléséért, mert ez jelentős és határozott lépést jelent a teljes leszerelés felé.
Az ENSZ Emberi Jogok Bizottsága 1987. március 10-én úgy döntött, hogy „a katonai szolgálat lelkiismereti okból történő megtagadását tekintsék az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, valamint a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezménye által elismert gondolatszabadsághoz, lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jog törvényes gyakorlásának”.



A szlovákiai magyarok emléknapja (Dan sećanja Mađara u Slovačkoj / Remembrance Day of Hungarians in Slovakia)

1942-ben ezen a napon zajlott le a szavazás a szlovák parlamentben, amelyen Esterházy János egyedüli képviselőként a zsidók kitelepítése ellen szavazott. Erre emlékezve 1994 februárjában a szlovák parlament magyar képviselő csoportja május 15-ét A szlovákiai magyarok emléknapjává nyilvánította.
Galánthai gróf Esterházy János (Nyitraújlak, 1901. március 14.Mírov, Csehszlovákia, 1957. március 8.) Csehszlovákia legjelentősebb magyar mártír politikusa volt.


 
Az állat- és növényszeretet napja (Magyarországon) [Dan ljubavi prema životinjama i biljkama (u Mađarskoj) / Love of Animals and Plants Day (in Hungary)]

E napot először 1994. május 15-én a budapesti állatkertben rendezték meg. A gyerekek ezen a napon ingyen léphettek be az állatkertbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése