2012. május 22., kedd

Május 22.

A biológiai sokféleség (biodiverzitás védelmének) nemzetközi napja [Međunarodni dan biološke raznovrsnosti (biodiverziteta) / International Day for Biological Diversity]

A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja olyan világnap, amely az élővilág sokféleségére (biodiverzitás),  illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét. A választás azért esett május 22-ére, mert 1992-ben ezen a napon fogadták el a biológiai sokféleség egyezmény  végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának (UNEP) Nairobiban  tartott konferenciáján. Az egyezmény „azt a célt tűzte ki, hogy 2010-re  világszinten jelentősen mérsékelni kell a biológiai sokféleség csökkenésének jelenlegi ütemét”. A célkitűzést később a Fenntartható Fejlődés Világcsúcs  (Johannesburg, 2002. augusztus 26. – szeptember 4.) is elfogadta.
A rendezvény alapját Edward O. Wilson  amerikai rovarász és természetvédelmi szakember teremtette meg 1997-ben, amikor több tucat botanikus és zoológus  részvételével a New York állambeli Walden tó  környékén megnyitotta az első Biodiverzitás Napot.
Május 22-ét, az ENSZ közgyűlése 2000-ben nyilvánította a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjává. Korábban, 1993–1999 között december 29-éhez, a biológiai sokféleség egyezmény hatályba lépésének évfordulójához kötődött (a 49/119. számú, 1994. december 19-i határozat), e jeles nap, azonban az év végi ünnepek miatt a világ sok országában problémát jelentett az eseményről kellő súllyal megemlékezni.
A világszervezet összesen 190 tagja – köztük az EU-tagállamok is – részesei a biodiverzitást védő ENSZ-egyezménynek, ennek ellenére folyamatosan csökken a biológiai sokszínűség a Földön. Az EU a globális vállalásnál ambiciózusabb célt tűzött ki maga elé, ugyanis az Európa Tanács göteborgi ülésén vállalta, hogy „Európában 2010-ig megállítja a biológiai sokféleség csökkenését”. 
Magyarországon első alkalommal 2005-ben emlékeztek meg a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjáról, a Fővárosi Állat- és Növénykert rendezvényén. 2006-ban a Baranya-megyei  Gyűrűfű településen rendeztek „Biodiverzitás Napot”, és egy minisztériumi-civil rendezvényt a Kiskunsági Nemzeti Parkban, Bugacon. (December 29. a biológiai sokféleség szerbiai napja!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése