2012. május 22., kedd

Milošević egykori hívei az ország vezetésében

Slobodan Milošević néhai diktátor két egykori híve, Tomislav Nikolić és Ivica Dačić győzelmét hozta a szerbiai tavaszi választási dömping; előbbit meglepetésre megválasztották Szerbia államfőjének, utóbbi pártja pedig a mérleg nyelve lehet a parlamenti választásokat követő pártközi alkudozásokban.
Nikolić 15 éven át harcolt a hágai Nemzetközi Törvényszéken háborús bűnökkel vádolt Vojislav Šešelj oldalán Nagy-Szerbiáért; önként jelentkezett a horvátországi frontra. A koszovói születésű Dačić, aki tíz éven át közeli munkatársa volt a 2006-ban hágai cellájában szívinfarktusban elhunyt Miloševićnek, belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes volt a leköszönő, Európa-pártiként elkönyvelt kormányban, de a kampányban nyugatellenes retorikát használt.
Brüsszelben és Washingtonban tartanak attól, hogy Szerbia – a Balkán központi állama – visszafordul a múltba. Máris megjelent a szerb sajtóban az a vélekedés, hogy Nikolićnak előbb vagy utóbb meg kell fizetnie a politikai árat azért a támogatásért, amelyet a korábbi kormányfő, Vojislav Koštunica nacionalista pártjától kapott. Felmerült, hogy népszavazást rendeznének Szerbia politikai és katonai semlegességéről, ami egyet jelentene az európai uniós és a NATO-tagság elutasításával.
Dačić emellett többször kijelentette, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) - amely több milliárd euró értékben készenléti hitelt nyújtott a belgrádi kormánynak – „el kell hagynia az országot, minél előbb, annál jobb”, továbbá az eddigi „neoliberális politikát” alapjaiban meg kell változtatni. A politikus leállítaná és visszafordítaná az áramszolgáltatók, az állami távközlési cég és a Dunav (Duna) biztosító magánkézbe adását.
A nyugattal szembeni éles retorika oroszbarát szövegekkel egészült ki. Dačić februárban azzal fenyegetőzött, hogy orosz katonai támaszpont létesülhet Szerbiában, ha az EU újabb és újabb feltételeket szab Belgrádnak a tagjelölti státus odaítélése fejében. (Valójában egyes katonai szakértők szerint orosz katonai támaszpontnak lehet tekinteni a dél-szerbiai Nis melletti repülőteret, ahol a szerb és az orosz kormány 2009 őszi megállapodása értelmében „katasztrófavédelmi központ” létesült, és ahova 2010 őszén érkeztek meg az első orosz helikopterek.) Dačić korábban nem zárta ki háború indítását annak érdekében, hogy Szerbia visszaszerezze 2008 februárjában elszakadt egykori tartományát, Koszovót.
Moszkvai várakozások szerint az új szerb államfő első hivatalos külföldi útja Oroszországba vezet majd. Nikolić rendszeresen méltatja a nagy szláv testvért, így megfigyelők szerint nem puszta hóbort, hogy az újdonsült szerb elnök mobiltelefonjára beérkező hívásokkor az orosz himnusz csendül föl.

(MTI/dpa)
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4971/Milosevic-egykori-hivei-az-orszag-vezeteseben.html, 2012. május 21. [23:58]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése