2020. szeptember 3., csütörtök

A Vajdasági RTV helyzetéről tárgyaltak a nemzeti tanácsok képviselői

 Újvidék - A Vajdasági RTV-ben folyó elbocsátások miatt várhatóan a miniszterelnökhöz fordulnak a nemzeti közösségek képviselői, és kérni fogják a kormánytól a probléma mihamarabbi rendezését. Egyebek között azt is, hogy utalják vissza a tartományi közmédiától megvont költségvetési eszközöket, hogy ne sodródjon veszélybe a minőségi tájékoztatás a nemzeti közösségek nyelvén.

 

 Fotó: RTV

Újvidéken tanácskozott szerdán a Nemzeti Tanácsok Koordinációs Testületének Tájékoztatási Bizottsága. A jelenlévők úgy döntöttek, egy közös nyilatkozatban fogalmazzák meg aggodalmaikat a Vajdasági RTV-ben kialakult helyzet kapcsán, és ezzel a dokumentummal a kormányhoz fordulnak, az ügy mielőbbi rendezését követelve.

Mirko Kanyuh, a Vajdasági Televízió 2. csatornájának fő- és felelős szerkesztője: Tiszteletben kell tartani azt, amit a vonatkozó törvény is előír. Biztosítani kell azt az összeget, amely elengedhetetlen a vajdasági közmédia működéséhez.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke már augusztus 21-én egy levelet intézett a tájékoztatási miniszterhez. Ebben a médiaházban folyó elbocsátások miatti aggodalmát fejezte ki, és arra kérte a tárcavezetőt, hogy találjanak megoldást a kialakult helyzetre.

Mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke: Két megoldási lehetőség van. Az első kétlépcsős: az első, hogy most a költségvetésből elmaradt támogatások megérkezzenek, hogy rendeződjön az, ami erre az évre vonatkozik a médiaházon belül, a következő lépés pedig azoknak a rendszerbeli gondoknak a megoldása, amelyek a fiatal munkaerőnek, az állandó munkaviszony létrehozásának és mindannak, ami egy modern, 21. századi médiaháznak a föltételrendszere, hogy az ott dolgozók jól érezzék magukat, legyen egy versenyhelyzet, ugyanakkor legyen egy olyan egészségügyi, szociális és munkahelyi biztonság is, amely lehetővé teszi, hogy jó hangulatban, olyan tájékoztatás legyen, amelyet ez a közösség megérdemel.

A nemzeti tanácsoknak a megbeszélésen részt vevő képviselői egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzet gyors rendezése mellett szükség van egy tartós megoldásra is, amelyet a tartományi közmédia pénzelési módjának a rendezésében látnak.

https://www.rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/a-vajdas%C3%A1gi-rtv-helyzet%C3%A9r%C5%91l-t%C3%A1rgyaltak-a-nemzeti-tan%C3%A1csok-k%C3%A9pvisel%C5%91i_1157897.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése