2020. szeptember 30., szerda

Az európai migrációs politika újratervezése: vegyes a Bizottság javaslatának fogadtatása az EP-ben


A Bizottság által javasolt új migrációs és menekültügyi paktumot vitatták meg a képviselők az állampolgári jogi szakbizottságban szeptember 24-én
A görögországi Moria menekülttábor a tűzvész után ©Στράτος Μπριλάκης/Adobe Stock  

Vegyes fogadtatás az állampolgári jogi szakbizottságban


A Bizottság javaslata átalakítaná és javítaná a most érvényben lévő eljárásokat úgy, hogy közben biztosítja a közös felelősség és szolidaritás elvének érvényesülését. Az EP-képviselők körében azonban vegyes volt a fogadtatása, sokan megkérdőjelezték, hogy valódi változást hoz a javaslat.

A Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnökkel és Ylva Johansson uniós belügyi biztossal tartott vitán az EP-képviselők további részletes információt kértek a paktumról, amely néhányuk szerint az egyetlen megoldás arra, hogy a migrációs politika elmozduljon a jelenlegi patthelyzetből.

Az EP-képviselők azt is megkérdőjelezték, hogy az új szabályok megakadályoznak majd egy olyan újabb humanitárius katasztrófát, mint a Moria menekülttáborban a közelmúltban történt tűzeset, és felvetették a kérdést, vajon a határokon bevezetendő új átvilágítás valóban tiszteletben tartja-e az alapvető jogokat.

A javaslatban továbbra is szerepelnek a dublini szabályok, amelyek előírják, hogy a menekültek kérelmét abban az országban kell elbírálni, ahol beléptek az EU területére, azonban több képviselő szerint emiatt aránytalanul nagy teher nehezedik majd a frontvonalban lévő államokra.

A kvótarendszer megszüntetése


A Bizottság új javaslata nem beszél kötelező áthelyezési kvótákról, amely az előző javaslatban ellentmondásosnak bizonyult. Az uniós országok választhatnak, hogy menedékkérőket fogadnak be (helyeznek át), vagy az illegális bevándorlók visszaküldésében vesznek részt egy másik uniós országból. A vitán egyes képviselők a menekültek kötelező áthelyezését követelték, mások határozottabb álláspontot kértek az illegális bevándorlókkal szemben.

Az új migrációs és menekültügyi paktum fő pillérei:

  • hatékonyabb és gyorsabb eljárások (például a belépés előtti átvilágítás az EU külső határain)
  • méltányos felelősségmegosztás és a szolidaritás (a tagállamok választhatnak, hogyan veszik ki a részüket, ez a rugalmas tagállami hozzájárulások rendszere)
  • közös uniós visszaküldési rendszer (például egy visszaküldéssel foglalkozó uniós koordinátor kinevezése, és együttműködés a harmadik országokkal)
  • a 2021–2024 közötti időszakra vonatkozó, integrációról és befogadásról szóló új, átfogó cselekvési terv
  • megállapodás a menekültügyi és migrációkezelési rendelet alapelveiről


A Bizottság javaslatainak részleteit ide kattintva lehet elolvasni.

Következő lépésként a Parlamentnek és a Tanácsnak is el kell fogadnia a javaslatot ahhoz, hogy az új migrációs és menekültügyi paktum megvalósulhasson.

A migráció lehetséges okairól itt talál további információt, míg ide kattintva a menekültüggyel és migrációval kapcsolatos adatokat találja meg.

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20200924STO87803/a-migracios-politika-ujratervezese-vegyes-az-uj-javaslat-fogadtatasa-az-ep-ben

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése