2020. szeptember 5., szombat

Kishegyes: Folyamatos a restitúció


Felszámolják a Népegyetemet
 
 Kishegyes: Folyamatos a restitúció - A cikkhez tartozó kép
Kishegyes központja (Fotó: Tóth Péter)

Kishegyesen is folyamatos az utóbbi években a vagyon-visszaszármaztatás. A község hatáskörébe tartozó és így bérbe adható állami földterület folyamatosan csökken. A képviselő-testület jelenlegi összetételben megtartott második ülésén a földterületekre vonatkozó programot is elfogadták.

Megalakulása után a második ülését tartotta meg a kishegyesi községi-képviselő testület. A járványügyi előírásoknak megfelelő körülmények között megtartott első munkajellegű ülésen mind a 25 megválasztott képviselő jelen volt, közülük négy most tette le az esküt, ők azok helyére kerültek, akik a listákról bejutottak ugyan, de összeférhetetlenség vagy más okok miatt le is mondtak a képviselői helyről. Kishegyes község 2019. évi költségvetésének zárszámadásáról is beszámoltak és egy határozati javaslatot fogadtak el erről. Sárközi István a testület elnöke elmondta, hosszú idő után először történt meg, hogy a zárszámadást minden szempontból jónak találták, tehát a revízió semmilyen kifogást nem fogalmazott meg. Tavaly a községi költségi költségvetésnek 563 millió dinárt tett ki a bevételi oldala, 520 milliót tettek ki a kiadások, a különbséget áthozták az idei évre.

A Kishegyes község területén lévő mezőgazdasági földterületek védelmének, rendezésének és használatának 2020. évi programjavaslata is napirenden szerepelt. Míg néhány éve még 3600 hektárnyi földre vonatkozott az ilyen tervezet, a mostani 1830 hektárról rendelkezik. Ez annak a következménye, hogy folyamatosan zajlik a vagyon visszaszármaztatása. A most lezárt időszakban 200 hektárt származtattak vissza.

Határozati javaslat szerepelt napirenden a szeghegyi Népegyetemre felszámolására vonatkozó jelentés elfogadásáról. A Népegyetem felszámolása ezzel az utolsó szakaszába ért.

Mint arról beszámoltunk, a kishegyesi testület augusztus 21-én tartotta meg alakuló ülését. A polgármester tisztségre Marko Lazićot (SNS) szavazták meg, aki előtte is ezt a tisztséget töltötte be. A képviselő-testület elnöke Sárközi István (VMSZ), míg az alpolgármester Sándor István (VMSZ) lett az új összetételben. A képviselő testület titkári teendőit Szitás Angéla végezheti. A haladóknak 12, a VMSZ-nek szintén 12, a szocialistáknak egy képviselője van a 25 tagú testületben.

https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/25588/Kishegyes-Folyamatos-a-restitucio.html

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése