2021. március 17., szerda

Pásztor István és a VMSZ valljanak színt!

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége felszólítja Pásztor Istvánt és a VMSZ-t valljanak színt az egészségügyi stratégia kapcsán!

 KÖZLEMÉNY

 
Mint ismeretes a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) nem tartja elfogadhatónak a szerbiai kormány által támogatott Egészségügyi stratégiát, az úgynevezett „Mestertervet”, ami kapcsán nyilvánosan is magyarázatot követeltünk dr. Vickó Ferenc államtitkár úrtól. Ebből kifolyólag nagy érdeklődéssel követtük szereplését 2021. 03. 12-én az RTV Fókuszban” c. műsorában.
A műsort követően csalódottan kellett megállapítanunk, hogy az államtitkár úr a stratégia kapcsán elhangzott sommás észrevételek után is a minisztérium álláspontját képviselte. A sorok között ugyan, de mégis elismerte az intézmények összevonását, az orvosok utaztatását és a jelenleg elérhető szolgálatok átalakítását – a regionális központok javára!
A VMDK szerint mindez nem hat biztatón és nem utal arra, hogy a Zentai Közkórház megmarad a jelenlegi formájában és további fejlesztéseket végeznek el a kórház és az ide gravitáló lakosok javára. Különösén aggasztó az államtitkár úr kijelentése az ortopédia kapcsán, illetve tájékozatlansága az Észak-bánáti magyar többségű községek és a Nagykikindával való összeköttetést illetően. Hogyan gondolják a szolgáltatások gyors és hatékony igénybevételét, amikor Ada, Zenta, Magyarkanizsa községek lakosai számára tömegközlekedéssel szinte lehetetlen eljutni Nagykikindáig?
Sajnálattal vesszük tudomásul az államtitkár úr kijelentését és hozzáállását is, ami az anyanyelven történő egészségügyi ellátáshoz való jogot érinti. Az helyett hogy államtitkárként azon dolgozna, hogy az egészségügyben is alkalmazásra kerüljön a részarányos foglalkoztatás elve és a magyarul is tudó egészségügyi szakemberek nagy számban legyenek foglalkoztatva intézményeinkben, mint biztosíték az anyanyelvünk hivatalos használatára, inkább a jelenlegi helyzetbe való belenyugvás mellett foglalt állást.
Tekintettel arra, hogy az őt megbízó párt a tervezet kapcsán eddig csak ál civil szervezeten keresztül szólalt meg – amit az államtitkár úr is szimpatikusnak talált – felszólítjuk Pásztor Istvánt és a VMSZ-t, kormányzati tényezőként valljanak színt és egyértelműsítsék támogatják-e a közösségünket hátrányosan érintő tervezetet vagy ellenzik azt? Államtitkáruk álláspontja tükrözi-e a párt álláspontját, vagy nem?
 
VMDK Press
Óbecse, 2021. 3. 17.

https://www.facebook.com/VMDK2014/

A Bágyi Ribár Renáta által vezetett Fókuszban című műsor március 12-ei adását itt nézhetik meg: http://media.rtv.rs/hu/fokuszban/63403

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése