2021. március 17., szerda

Szemétgyűjtés Majdányon

Nem a migránsok takarítanak

A törökkanizsai önkormányzat erre a hétre falutakarítási akciót hirdetett. A polgármester elrendelte Majdányon és a szomszédos Rábén a közterületek megtisztítását, és a szemétgyűjtést azoknál a házaknál, amelyeket a migránsok elfoglaltak. A község honlapján megjelent közlemény szerint a munkát a törökkanizsai Október 7-e Köztisztasági Vállalat dolgozói végzik, akiknek nyolc – külön erre a célra alkalmazott – munkás is segít. Sárga műanyagzsákokba gyűjtik a hulladékot, amit a cég szemétszállító járműve el is visz.

Mint utóbb kiderült, aki nem látta, nem olvasta a honlapon közzétett tájékoztatót, az jóformán nem is tudott erről az akcióról.

A falubeli Domonkos Szilvia elmondása szerint, az napon rendben zajlott és hasznos volt a takarítás: – Nagyon sok szemetet összegyűjtöttek. A temetőt is feltakarították. Ma folytatják a munkát, a kultúrotthonban szedik össze azt a szemetet, amit a betörések után hagytak a migránsok. A további pontos beosztást nem ismerem, majd ma fogom megtudni.

Egy másik helybelit, Ábrahám Líviát is megkérdeztem a szemétszedési akcióval kapcsolatban.

– Hogy zajlott a munka?

– Tegnap reggel éppen ittuk a kávét a párommal, amikor azt láttuk, hogy megjelentek az utcán a szemétszedők. Nyolc oroszlámosi roma. Először azt hittük, hogy a migránsok lendültek munkába, meg is örültünk neki, de aztán felismertük őket. Hozzáteszem, hogy a faluból éppen keddi napon (minden második héten) szállítja el a köztisztasági vállalat a szemetet. 

Udvari szemétgyűjtés (fotó a község honlapjáról)

– Csak közterületen szedegettek vagy bementek a migránsok által megszállt épületekbe is?

– A házak udvarában is gyűjtötték a hulladékot. Ma reggel pedig az alsósoron végezték a munkát.

– Az elmúlt napokban történt néhány incidens, utána 4 autóbusznyi migránst begyűjtöttek és elszállították őket. Milyen most a hangulat a faluban?

– Miután vasárnap hajnalban kővel megdobáltak, megrongáltak egy udvarban parkoló gépkocsit, sok ember felháborodott, úgyhogy most lincshangulatféle van.

 – A lakosok közül senki nem társult a kirendelt takarítókhoz?

– Nem. Meg kell érteni az itteni embereket. Eddig senki nem törődött velünk. A szerb államnak nyilván megfelel az, ami nálunk történik, mert magyar településről van szó, de a probléma az anyaországot sem érdekli különösebben. Bizonytalanságban élünk. Én is attól félek, hogy holnap az én házam ablakát verik be, vagy az én gyerekemre ijesztenek, támadnak rá. Van házunk Rábén is, ott a párom naponta hadakozik a migránsokkal. Mostanra már annyira találékonnyá váltak, hogy ők is gyűjtik a feltört házakban található háztartási gépeket, fémtárgyakat és eladják. A falvakba rendszeresen bejáró felvásárló tőlük is megveszi a hűtőszekrényt, a mélyhűtőt és mindenféle rosszvasat. De újabban már a roma gyerekek is megjelentek a kis kocsijukkal, és ők is szedegetnek. Nemrég épp a futballpálya kapuját akarták elvinni, már a kocsin volt, az utolsó pillanatban sikerült megmenteni. 

A község honlapján elhelyezett kurta tájékoztatóból az nem derül ki, hogy miért a közvállalattal, miért a helyiekkel takaríttatják el a barbár módon viselkedő idegenek piszkát. Azt sem tudjuk meg, hogy a takarításba mi okból nem vonták be azokat a migránsokat is, akik most is ott tengnek-lengnek a faluban. Vagy miért nem ővelük végeztetik el a piszkos munkát? Elvégre ők „gyártották” a szemetet, ők a károkozók.

Arról is beszélnek az emberek, hogy miközben javában zajlik a szemétszedés, a házfoglaló migránsok az épületek padlásain vígan, háborítatlanul kávézgatnak.

Horgoson is hasonlóképpen történt a falu megtisztítása a mások által elszórt szeméttől. Mikor már a helybeliek nem győzték cérnával, szó szerint már képtelenek voltak tétlenül nézni – a sok szemét, emberi ürülék, ételmaradvány könnyen fertőzés forrásává válhatott –, akkor néhányan összefogtak és kitakarították az elhagyatott vasútállomás épületét. De a rend nem tartott sokáig, mert a migránsok újra birtokba vették az épületet, és ismét szemétteleppé változtatták. Ugyanígy a falu határában található erdős, fás területeket is végigjárták és begyűjtötték a jövevények után hátrahagyott ruhát, műanyagzacskót, PET-palackot. A természetjárók, kutyasétáltatók jó néhány videót készítettek a helyszínen.

Szabó Angéla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése