2021. március 15., hétfő

„Vi gradite Beograd na vodi, mi sanjamo život u slobodi.”

„Ti Belgrádot építitek a vízen,

mi a szabad életről álmodunk”

 

Aki csak egy kicsit is a szívén viseli a migránsok által ellepett észak-bánáti Majdány sorsát a helybeliek közül, az részt vett a szombat délelőtti békés felvonuláson, melynek során tettek egy sétát azokhoz a házakhoz, amelyekben migránsok tanyáznak. Jó néhány udvarba betértek, terepszemlét tartottak, a vidékről érkezettek is közelről láthatták, hogy teszik tönkre az őseik által épített házakat, a rendezett udvarokat a szülőfalujukon átvonuló erőszakos betolakodók. A kártételük hasonlóvá válik a sáskajáráshoz: ahol végigvonulnak, ott letarolnak mindent. Többen is állítják: a 120 lakosú kis faluban már az 1000-ret is meghaladja a messziről jött idegenek száma. A más helységekből befutó taxik pedig továbbra is háborítatlanul szállítják az Európai Unióba igyekvőket. Újabban már a taxisofőrök is dörzsöltebbek, csak a falu bejáratáig fuvaroznak, ott kiszállítják az utasokat, nem viszik be őket a központba, a helybeliek ne lássák a frissen érkezett házfoglalókat.  

A szombati csendes tüntetés után, tegnap is mozgalmas napjuk volt a majdányiaknak. Reggel arra ébredtek, hogy egy kocsit kövekkel megrongáltak, betörték az egyik ablakát, és be is mentek, beugrottak a ház udvarába, ahol az autó állt. Ugyancsak tegnap az imaház udvari ablakát is betörték. Később még egy esethez kellett a rendőrséget hívni, amikor egy füstölő háztető árulta el, hogy abban az épületben is hívatlan vendégek tartózkodtak.

Az egyik ismerősöm is jelen volt a szombat délelőtti faluszemlén.

 – Milyen benyomásokkal tért haza, milyen következtetésekre jutott?

– Az éjjel megtörtént a harmadik gépkocsi-rongálás a faluban, és most már a templomunkat is célba vették. Ez az állapot most már tűrhetetlen és tarthatatlan. Ezért minden megmozdulásnak van értelme, minden tiltakozás fontos, migránsügyben minden megszólalás hasznos, amivel felhívjuk magunkra a figyelmet. Valóban nagyon elkeserítő a helyzetünk.

– A nyilatkozók mindig elmondják, hogy hosszú hónapok óta félelemben, rettegésben élnek.

– Aggódunk a családunkért, a barátainkért, a szomszédokért. A gyerekek szobafogságra vannak ítélve. Pár évvel ezelőtt egyedül is elmehettek a boltba, most viszont már az utcára sem engedik ki őket.

– Éppen hallottam, hogy az óvodánál van egy kis játszótér, de gyerekek nincsenek. Az utcán sem játszhatnak.

– A szülők féltik őket. Nekem már munkába sincs kedvem járni, mert sosem tudom, mire jövök haza. A faluban szinte az összes üres házat elfoglalták a migránsok. Néhányat tudtunk csak megvédeni. A közelünkben lévőkre felügyelünk, akkor is, ha már nem lakik bennük senki. Átjárunk, teszünk-veszünk az udvarban, hogy lássák, van egy kis mozgás a ház körül – hátha így meg tudjuk őrizni az üresen hagyott épületeket.  

– Tegnap mondták, hogy esténként a faluban a legtöbb ház udvarát kivilágítják, sok helyen a lakásban is egész éjjel ég egy lámpa, vagy működik a televízió.

– Úgy védekezünk, ahogy tudunk… A majdányiaknak most már nagyon elegük van a migránsokból.

Erről beszélt a békés tüntetés idején az egyik helyi lakos (aki a mellékelt videóban nyilatkozik): – Vi gradite Beograd na vodi, mi sanjamo život u slobodi!  Ti az ország egyik részében építkeztek, a másikban meg rombolás zajlik. Majdányon nem Pista gyújtotta fel a saját házát, és a bolt melletti épület se magától gyulladt ki, hanem azok művelték, akiket ti beengedtetek! Szégyelljétek magatokat, ti, akik ezt megengedtétek! Ha szerintetek ez így rendben van, akkor engedjétek be a migránsokat a saját házatokba! Én továbbra is harcolni fogok, védelmezem a falu minden lakóját. A majdányiak tisztességes emberek, dolgoznak, adót fizetnek. Már kiskorukban megtanulták, hogy meg kell adni a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené, és ehhez tartják magukat… Itt vagyok, engem nyugodtan elvihettek, letartóztathattok meg be is zárhattok! Én már szembenéztem a halállal, amikor a migránsok egy éjjel ránk támadtak és meg akartak ölni.

A szombati tüntetésen készült videókban a vajdasági magyarság első emberének a nevét is emlegették. Megmutatták azt a sárga színű kis házat, amelyben a nagyszülei éltek, és amelyet már több alkalommal is a birtokukba vettek a migránsok.

A legfrissebb hír szerint ma reggel 4 autóbusznyi migránst elszállítottak a faluból. Gyenge vigasz. Maradt belőlük még legalább 4-szer ennyi. 

Szabó Angéla

https://fb.watch/4eau1vUrrt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése