Pásztor Bálint és Pásztor István, a VMSZ alelnöke és elnöke (Fotó: elektrobeton.net)

Van az úgy, hogy a dolgok egybeesnek. Furcsa, különös dolgok is, olyanok, amelyek valahol „ütik”, azaz semlegesítik egymást. Itt, ahol élünk, talán a szokottnál is gyakrabban előfordulnak az ilyen esetek. Néha bizony érintenek is bennünket. Amolyan mellbevágó módon.

A kitüntetett

Pásztor István magas kitüntetést vett át Budapesten, az Országházban. A három legfőbb közjogi méltóság, az államelnök, a kormányfő és a Parlament elnökének jelenlétében és gratulációi mellett. A mindenkori kitüntetések kapcsán meg szokták jegyezni, hogy azokat nem kapják, hanem adják. A díszes épület előtt néhány évvel ezelőtt ismeretlen idős hölgyek által leköpködött vajdasági magyar politikus akár egyfajta elégtételként is megélhette ezt az elismerést. Nyilvánvaló, hogy a két dolgot csupán a helyszín kötheti össze, hiszen a politikusok – ebben az esetben – a két ország, a két nemzet közötti viszonyok javításában szerzett érdemekért ítélték oda a kitüntetést. Amivel nyilván mindenki, vagy a legtöbb ember egyet is érthet.

A Vajdasági Magyar Szövetség és Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke aznap már fogadta is az itthon maradtak gratulációit. Elsőként fia és pártbéli alelnöke gratulált neki a közösségi oldalakon, majd pedig a kitüntetettel mindig mindenben egyetértők sora következett. Máshol, vidámabb tájakon ez nem szokás ugyan, de ez a táj kevésbé vidám, itt még ez is megtörténhet. Ahogy sok minden más is.

A mérleg és a százados irodája

Nem egész húsz órával később számolt be Szabadkán a városi képviselő-testület elnöke az elmúlt egy évben végzett munkáról. A föntebb említett ifjabbik Pásztor, azaz dr. Pásztor Bálint sajtótájékoztatón sorolta az eredményeket, a befejezett és megkezdett beruházásokat, munkálatokat, de említést tett a nagyszabású tervekről is. Aki nem Szabadkán él, nyilván álmélkodott, a hallottak szinte elkápráztatták.

Az amúgy egyetemi előadóként és parlamenti frakcióvezetőként, tehát képviselőként is dolgozó politikus szerint nem volt semmi melléfogás, ballépés, sikertelen vállhttps://www.szabadmagyarszo.com/2021/08/24/huszonnegy-ora-kronikaja/https://www.szabadmagyarszo.com/2021/08/24/huszonnegy-ora-kronikaja/alkozása a városvezetésnek. Szó sem esett holmi palicsi aqua-parkról, a szennyvizek elvezetéséről, a regionális hulladékfeldolgozó munkájának beindulásáról.

Ugyanezen a napon járta be a hír az országot, amely egy, a városközpontban megnyitott irodáról szólt. A horvátországi háborúskodás idején hírhedtté vált Dragan Vasiljković százados, azaz Dragan kapitány ugyanis megnyitotta alapítványa irodáját Szabadka központjában. A háborús bűnökért Horvátországban elítélt kalandor letöltötte 13 éves büntetését és Szerbiában próbálta elhelyezni magát a politikai porondon a tavaly nyári választásokon. Nem járt sikerrel, de alapítvány sorra nyitja irodáit, így az elsők között éppen a többnemzetiségű észak-bácskai nagyvárosban. Programja jobbára a néhai Zoran Đinđić miniszterelnök elleni merénylet elkövetőinek szabadlábra helyezéséről szól. Meg hát mindarról amiért ez az Ausztráliát is megjárt szerb férfi már Horvátországban is harcolt harminc évvel ezelőtt. Erre a hírre eddig még nem reagált sem a föntebb említett kitüntetett, sem a szabadkai városvezetők, így az ifjabbik Pásztor sem. Pedig koalícióban vannak a polgármesterrel, illetve annak pártjával. Minden szinten.

Érdekesek lehetnek tehát így, 2021 augusztusának végén akár egyetlen nap eseményei is, különösen ha így sorba rakjuk azokat.

 

https://www.szabadmagyarszo.com/2021/08/24/huszonnegy-ora-kronikaja/