2021. augusztus 29., vasárnap

Túl a félmillión

 A honlapom látogatóinak száma a mai napon meghaladta az ötszázezret 

Ezt az internetes oldalt 2011-ben indítottam, valamikor éppen ilyen tájban, amikor már teljesen elegem lett, hogy az írásaim megjelenése a szerkesztők vagy az internetes „portálok” tulajdonosainak kényétől-kedvétől és politikai érdekeltségétől, vagy éppen az óvatosságától függjön.

Ezen az oldalon 8018 bejegyzést tettem közzé, köztük számos olyan (belföldi és külföldi) írást, ideértve az én szövegeimet is, amelyek a befolyásolt sajtóban nem jelenhettek volna meg. 

A legtöbb írás a magyar közösség életével, jogainak az érvényesülésével, vagy éppen az egyéni és kollektív nemzeti közösségi jogok csorbulásával foglalkozott.

Az érdeklődést az olvasók állandóan növekvő száma is visszajelezte: 500 655.

Ehhez nem kértem és nem is kaptam semmilyen, sem anyagi, sem más jellegű támogatást. 

Az utóbbi tíz évben a publikálási lehetőségek csak tovább rosszabbodtak.

A magyar nyelvű nyomtatott sajtó (Magyar Szó, Hét Nap) teljesen a Magyar Nemzeti Tanács (MNT), pontosabban a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) által irányított MNT befolyása alá került, csakúgy, mint a Forum Könyvkiadó Intézet és a Pannon RTV.   

Nem a közösséget szolgálják ezek, hanem két párt, a véemesz és a Fidesz politikájának a befolyása alatt tevékenykednek. Jóvátehetetlen kárt okozva ezzel a magyar közösségnek.

Kivételt képez a Családi Kör hetilap, amelyik három évtized után is megtartotta a függetlenségét, a 2017 júniusában indult, a Sajtószabadság Alapítvány által működtetett Szabad Magyar Szó, a DélHír internetes újság és az Autonómia civil portál.

A Délvidéken/a Vajdaságban folyamatosan és jelentősen csorbul az alkotói-, a vélemény- és a sajtószabadság, nem teljesül a közszolgálatúság. A médiákban nincsen őszinte párbeszéd, hiányzik az érvek tisztességes ütköztetése, az elemző és oknyomozó újságírás, ami a társadalmi haladás egyik alapfeltétele. 

Van viszont egyszólamúság, kizárólagosság, pártpolitikai tájékoztatás. Az utóbbi időben egyre jobban terjed ez, sajnos, a Vajdasági Rádió és Televízió műsoraiban is. Nem csoda, tehát, hogy „a sajtószabadság felköltözött az internetre”.

Ahhoz, hogy a sajtónk megváltozzon, a szakmai elvek alapján és a közösség érdekében dolgozzon, meg kell szabadítani a VMSZ, az MNT és a hatalmi szervek befolyásától. Önálló, független szerkesztéspolitikára van szükség, amilyent a sajtó társadalmi (ellenőrző) szerepe megkövetel!

Ennek megvalósulása a következő évek és az új nemzedék(ek) nagy kihívása lesz. Ez nélkül nincsen és nem is lesz demokrácia, sem társadalmi haladás!

Bozóki Antal

Torda, 2021. augusztus 29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése