Vajdasági írók, művészek, értelmiségiek, köztük olyan neves alkotók, mint Ladik Katalin, Tolnai Ottó, Fenyvesi Ottó, Balázs Attila indítottak útnak egy petíciót, melyben a nagy múltú Tanyaszínház turnéjának leállítása ellen tiltakoznak.

A petíció aláírói szót emeltek „az önelégült hatalmi viszonyulás ellen, amely a támogatásban részesített Tanyaszínháztól elvárja, hogy az kiszolgálja a „gazda” érdekeit. Rámutattak, hogy „autonómia nélkül nem lehet kultúrát teremteni, tudományos munkásságot vagy művészeti tevékenységet folytatni”.

Mostanáig 710 aláírás gyűlt össze Szerbiából, Magyarországról, Romániából, Szlovákiából és a világ más országaiból, de az akció folytatódik.

„Kérjük, aláírásával támogassa a Tanyaszínháznak és a függetlenségre törekvő vajdasági magyar értelmiségnek a művészi, alkotói, szakmai szabadságért és a kirekesztés ellen folytatott küzdelmét, amely a kavillói előadások után is folytatódik. 

A tiltakozást hamarosan átadjuk a Magyar Nemzeti Tanácsnak, megküldjük az anyaország vezető politikusainak, a szerbiai kisebbségügyi minisztériumnak, az Európai Uniónak és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) belgrádi küldöttségének” – írják felhívásukban a kezdeményezők.

A petíciót ide kattintva lehet elolvasni és augusztus 31-ig aláírni.

https://www.szabadmagyarszo.com/2021/08/24/szabadsagot-a-tanyaszinhaznak/