2023. május 24., szerda

A Freedom House új jelentése megerősítette: Szerbia nem demokratikus ország

           

2023. május 24. 9:09

A Freedom House tranzícióban lévő országokra vonatkozó új jelentésében Szerbia – már negyedik éve egyhuzamban – nem került be a demokratikus országok közé.

A jelentés szerint Szerbia a „hibrid vagy átmeneti rezsimekhez” tartozik, ahol törékenyek a demokratikus intézmények, ugyanakkor jelentős kihívásokkal néznek szembe a politikai jogok és a polgári szabadságjogok védelme terén.

A demokrácia minőségét, amelyet a Freedom House jelentése szerint egy 1-től 7-ig terjedő skálán pontoznak, Szerbiát a tavalyihoz hasonlóan idén is 3,79 ponttal értékelték, ami tavaly a második legnagyobb visszaesést jelentette. Az index szerint a Nyugat-Balkánon Szerbia jelenleg a második helyen osztozik Montenegróval és Albániával, míg Észak-Macedónia áll a legjobb helyen a ranglistán.

A jelentésben közölték, hogy noha első pillantásra javult a politikai pluralizmus 2022-ben, mert az ellenzék a több éven át tartó bojkott után részt vett a választásokon, a választási folyamatot továbbra is szabálytalanságok kísérték, annak ellenére, hogy a pártok közötti párbeszéddel igyekeztek javítani a választási feltételeken, írja a FoNet.

https://www.vajma.info/cikk/szerbia/32792/A-Freedom-House-uj-jelentese-megerositette-Szerbia-nem-demokratikus-orszag.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése