2023. május 11., csütörtök

Az új vezérkari főnök zárt ajtók mögött súlyosan kritizálta a honvédség működését

A Szabad Európa honlapja 

2023. május 11.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

„Az oroszok bénák, de mi is azok vagyunk” – éles kritikát fogalmazott meg a honvédség állapotáról a vezérkar új főnöke
Rossz logisztika, rossz személyzeti politika, a magyar légtéren átrepülő ukrán drón miatt azonnali átvilágításra szoruló légvédelem, „egész nap monitorokat bámuló katonák” – többek között ezeket a súlyos kritikákat fogalmazta meg Böröndi Gábor nemrég zárt körben egy szerkesztőségünk birtokába jutott leirat szerint. A vezérkar új főnöke „egy gyakorlat azonnali megkezdését is elrendelte”.

Elemzők: Végre egy kellemes meglepetés az inflációban
Lassult ugyan a drágulás üteme, de még korántsem ért véget a magas árak korszaka. Az áprilisi éves infláció 24 százalékra csökkent az előző havi 25,2 százalékról, ami jórészt annak köszönhető, hogy egyre kevesebb szolgáltatást veszünk igénybe. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek.

„Végre egy kellemes meglepetés. Az áprilisi inflációs adat meghozta a várva várt érdemi lassulást” – mondta Virovácz Péter, az ING vezető elemzője, aki szerint ugyanakkor az infláció elleni küzdelem közel sem ért véget, mivel havi alapon továbbra is erős általános áremelkedés mutatkozik a gazdaságban.

Ismét uniós küldöttség jön Magyarországra felmérni a jogállami fejleményeket
Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző szakbizottságának küldöttsége jön Magyarországra jövő héten, és a delegáció tagjai kormányzati vezetők mellett Karácsony Gergely főpolgármesterrel, illetve civilekkel, újságírókkal is találkoznak majd. A mégis kért EU-s óriáshitel tartalmi tárgyalását új emberre, Lantos Csaba energiaügyi miniszterre bízza a kormány.

Hiába a milliárdos állami támogatás hotelfelújításra, Bükön sem fizette ki egy vállalkozóját Mészáros Lőrinc cége
Kritikus helyzetbe került anyagilag egy Komárom-Esztergom vármegyei kisvállalkozás, amely Mészáros Lőrinc büki szállodájának felújításán dolgozott. A cég vezetője szerint megbízójuk – bár egy e-mailben elismerte, hogy elvégezték a kért munkát – 24 millió forinttal tartozik nekik, ráadásul később egy másik munkájukat is ellehetetlenítette.

Böngéssze végig a magyar közbeszerzések királyait!
A magyar Transparency International egyedülálló interaktív magyar közbeszerzési adatbázist mutatott be Tenderbajnok néven. Itt több ezer tendergyőztes vállalat vált egyszerűen kereshetővé, a sokszor rejtőzködő végső tulajdonosaik jó részével együtt. A legnagyobbat szakító közbeszerzési bajnokok közt viszont nincs meglepetés: Szíjj László, Mészáros Lőrinc és Balásy Gyula a sorrend.

Eltűntek a hírekből, pedig több tízezren élnek köztünk és próbálnak újrakezdeni
Nem hallunk róluk, kikoptak a háború kirobbanása óta eltelt időben a hírekből, mint ahogyan a háborús jelentésekre sem igazán kapja fel ma már senki sem a fejét Magyarországon. Pedig több tízezer ukrán menekült él itt, főként nők és gyermekek. Igyekeznek normális hétköznapokat teremteni egy teljesen abnormális helyzetben, és ebben elsősorban a civil szervezetek segítségére számíthatnak. Bihari Ádám videóriportjában Ukrajnából érkezett menekültek és segítőik szólaltak meg, a Szabad Európa riportere a forgatásról beszélt friss podcastunkban.

Nem várható gyors megállapodás az újabb EU-s szankciókról
A tagállamok tárgyalni kezdtek az Oroszországgal szembeni tizenegyedik szankciós csomagról, amellyel főként az eddig elrendelt korlátozások kijátszása ellen lépnének fel. Diplomáciai források szerint heves vitára kell készülni, ugyanis a keményvonalasabb kormányok úgy látják, hogy túl puha a tervezet, míg másokat az aggaszt, hogy túlságosan sérülnének a nemzetközi kapcsolataik. Mindez azt jelenti, hogy nem várható gyors megállapodás az ügyben.

A török ellenzék aggódik a közelgő választások tisztasága miatt
Várhatóan a hétvégi elnök- és törvényhozási választás lesz az eddigi legnagyobb kihívás Recep Tayyip Erdoğan húsz éve tartó hatalma számára, eközben sűrűsödnek a bírálatok a szavazás tisztességes lebonyolításával kapcsolatban. Az ellenzék már régóta hangoztatja, hogy erősen a kormánypárt felé lejt a pálya a választásokon, és a nemzetközi szakértők túlnyomó többsége is ezen a véleményen van.
 

Amit még tudni érdemes
Idén minden nap hozott a kormány olyan döntést, amit nem akar megosztani a nyilvánossággal (HVG)
Idén 3 hónap alatt 96 nem titkos, de a nyilvánosság elől mégis gondosan titkolt kormányhatározatot hozott az Orbán-kormány. Ezeket sehol nem teszik közzé, de egy februári döntés mégis kiszivárgott: az Mészáros Lőrinc cégének jelentett pluszmilliárdokat.

Csúcson a szupergazdagok vagyona: Mészáros, Csányi és Felcsuti összesen 485 milliárddal gyarapodott (24.hu)
Mészáros Lőrinc naponta közel 507 millió forinttal gazdagodott, ami óránként 21,1 millió, percenként 351 ezer forintot, másodpercenként pedig 5866 forintot jelent.

Benyújtotta az Orbán-kormány a Paks 2-ről szóló szerződések módosításait az EB-hez (Népszava)
Jávor Benedek közölte, kikéri a szerződés módosított változatát a Paks II. projektcégtől és az Európai Bizottságtól, s ha kell, bírósági úton harcolja ki, hogy hozzák nyilvánosságra a dokumentumokat.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztőség

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése