2023. május 25., csütörtök

Rendkívül kedvezőtlen képet fest a magyar gazdaság működéséről egy friss EU-jelentés

 A Szabad Európa honlapja

2023. május 25.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Újra egyensúlyhiányt lát a magyar gazdaságban az Európai Bizottság
Több év után újra egyensúlyhiányt lát a magyar gazdaságban – elsősorban a kinyíló ikerdeficit miatt – az Európai Bizottság, amely költségvetési kiigazításra és a helyreállítási pénzek mielőbbi lehívására sarkallja az Orbán-kormányt a túlzott mértékű hiányeljárás jövő évi elkerülése érdekében. A bizottság jelentése összességében rendkívül kedvezőtlen képet fest a magyar gazdaság működéséről.

Egy készülő EP-határozat megkérdőjelezi Magyarország alkalmasságát az EU-elnökségre
Az Európai Parlament jövő heti plenáris ülése elé kerülő állásfoglalás első, négypárti tervezete mély aggodalmának ad hangot a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetének további romlása miatt. A képviselők igyekezenek megkötni az Európai Bizottság kezét, hogy az bármilyen engedményt tegyen az Orbán-kormánynak a kifizetések terén az elvárások maximális teljesítése nélkül. A tervezet ezenfelül a 2024 második felében esedékes magyar soros EU-elnökség megfelelő ellátása iránt is kétségeket támaszt.

A Wagner-vezér szerint több mint húszezer orosz zsoldos esett el Bahmutnál
Jevgenyij Prigozsin arról számolt be, hogy több mint húszezer emberük vesztette életét a csaknem tíz hónapon át ostromlott kelet-ukrajnai városnál, köztük az orosz börtönökben tavaly toborzott ötvenezer zsoldos mintegy húsz százaléka. Ez szöges ellentétben áll azzal a hivatalos orosz kormányzati adatközléssel, miszerint mindössze hatezer katona esett el eddig a fegyveres konfliktus során. Az 1979 és 1989 között zajló afganisztáni háború tizenötezer áldozatot követelt a Szovjetunió részéről.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy a belgorodi támadás nyomán átszervezésre kényszerülhet az orosz hadsereg. A fegyveresek betörése Oroszországba lélektani csapást jelenthet Moszkva számára, valamint arra kényszerítheti a Kremlt, hogy csapatokat vonjon ki a frontról a hátország védelmének megerősítése érdekében.

Tüntettek a közép-európai gazdák Brüsszelben, és úgy tűnik, szereztek 150 millió eurót
Kelet- és közép-európai gazdák azért demonstráltak Brüsszelben, hogy minél tovább tiltsák meg az ukrán mezőgazdasági termékek értékesítési lehetőségét az érintett országokban. Jelenleg csak június 5-ig van érvényben a tilalom. A mezőgazdasági biztossal folytatott tárgyalás eredményeként reális lehetőség nyílt a követeléseik teljesítésére. Közben azonban az is kiderült, hogy a magyar kormány késlekedése miatt a gazdálkodók egyelőre nem kaphatnak kompenzációt azért, mert az olcsó ukrán gabona lenyomta az árakat.

Csizmadia Ervin: A kordonbontásos tüntetésekre nem lehet társadalmi ellenállást építeni
Lett volna néhány olyan történet az elmúlt tizenhárom évben, amire a parlamenti ellenzék széles körű társadalmi elleállást építhetett volna a kormányváltás érvekében, de ezeket mind időben felismerte és semlegesítette a Fidesz – mondta a Szabad Európának adott interjúban Csizmadia Ervin. A Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője szerint ma valódi vízióval csak a kormánypárt és a Demokratikus Koalíció rendelkezik.

Ellenzéki kivonulással zárult a Pintér Sándorral tartott egyeztetés a státusztörvényről
A kormány továbbra is elfogad javaslatokat, de ragaszkodik a státusztörvényhez, nem vonja vissza, ezért az ellenzéki pártok és a szakértőként magukkal vitt szakszervezeti és civil vezetők kivonultak a szerdai egyeztetésről. Az ellenzéki pártok közös nyilatkozata szerint a státusztörvény-tervezet nem lehet tárgyalási alapja az oktatás megújításának.

Van, aki havi egymilliót költ rá, más az összekoldult kétszáz forintját – drogfüggők Magyarországon
Miközben a kormány 2010-ben a nemzeti drogstratégiában még azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra drogmentes lesz az ország, ez nemhogy nem sikerült, de több mint két éve már drogstratégia sincs. Báthory Róbert, a Szabad Európa munkatársa volt most a Sztoriban vendége, aki videóriportot készített arról, hogy mindennek milyen következményei vannak, s mit gondolnak a helyzetről a drogosok életét megmenteni hivatott szakemberek.

Az amerikaiak fele támogatja az ukrajnai fegyverszállításokat
Az amerikai közvélemény támogatása idővel kissé elhalványult az Ukrajna elleni orosz háború tizenöt hónappal ezelőtti megindítása óta, de még mindig széles körű – derült ki egy friss felmérésből. Az orosz szankciók támogatottságában regisztrálták a legnagyobb zuhanást, mértéke az egy évvel ezelőtti 71 százalékról 58 százalékra csökkent, de ez még mindig a többség.

Amit még tudni érdemes
A költségvetési biztos szerint lehet, hogy csak az EP-választás után kap pénzt Magyarország (HVG)
Johannes Hahn nagyon borúlátóan látja a magyar pénzek ügyét, bár kincstári optimizmussal bizonyos előrelépésekről is beszámolt.

Kicsúszott a NER markából a fővárosi lámpaoszlopok reklámbiznisze (Népszava)
Meglepő fordulatként a Fővárosi Közgyűlés nem támogatta a városvezetés javaslatát, így Budapest nem szerződik Garancsi István és Pintér Sándor volt államtitkárának cégével.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése