2023. május 9., kedd

A tizenegyedik EU-s szankciós csomagnak sem lenne része az orosz nukleáris szektor

 A Szabad Európa honlapja

2023. május 9.

Jó reggelt kívánunk!
 

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

A szankciók kijátszóinak szankcionálására készül az EU
A tagállami nagykövetek elé kerül megvitatásra az újabb, sorrendben tizenegyedik szankciós csomag, amelynek ezúttal sem része az orosz nukleáris szektor, tartalmazna viszont megtorló intézkedéseket a szankciókat kijátszó harmadik országbeli cégekkel szemben, valamint hetvenkét orosz személyt és húsz szervezetet is feketelistára tennének.

Megtudtuk, miért beszélt az új vezérkari főnök „szittya gondolkodásmódról”
Elődjénél sokkal felkészültebb, modernebb gondolkodásmódú, aki a hadsereget a maga teljességében lesz képes irányítani – így jellemezték forrásaink az új vezérkari főnököt, Böröndi Gábort. Az is kiderült háttérbeszélgetéseinkből, hogy Novák Katalin tavalyi koszovói látogatása hozzájárulhatott-e Ruszin-Szendi Romulusz menesztéséhez.

Áprilisra teltek meg ismét az ország stratégiai olajtározói
Kegyelmi állapotban a hazai üzemanyagpiac: van elég benzin és gázolaj, az árak is folyamatosan csökkennek, és még a biztonsági tartalékokat is sikerült áprilisra visszatölteni. Az Európai Unió gyors ütemben válik le az orosz olajról, miközben az is megtalálta új vevőit. A valóságban egy olyan egyensúlyi állapot van az üzemanyagpiacon, amely bármikor borulhat.

Fogvatartottak is részt vesznek a szombathelyi iparkamara felújításában
A szombathelyi börtönben fogva tartott elítéltek is részt vesznek a kereskedelmi és iparkamara épületének felújításában, de a büntetés-végrehajtási intézet ezenkívül is több helyütt foglalkoztatja őket. A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egyik fogvatartottja videóinterjút adott a Nyugat.hu-nak a külső munkavégzésről.

A spájzba sem engednék be az oroszokat az Európai Parlamentben
Több mint négyszáz módosító javaslatot készítettek egyetlen szakbizottságnak a tagjai ahhoz az EP-jelentéstervezethez, amely a házon belüli korrupciót, illetve annak lehetőségét igyekszik felszámolni. Az Európai Parlament már léptetett életbe intézkedéseket, az uniós törvényhozás vezetése igyekszik nagyon határozottan fellépni és helyreállítani megtépázott renoméját, ami egy évvel az európai választások előtt különösen fontos minden pártnak.

Nem nagyon tudni, hogy mit csinál a bukott devizahitelesek több ezer lakását átvevő ügynökség
Óriási ingatlanvagyont, csaknem hat és félezer lakást kapott meg az államtól másfél éve az egyházi hátterű MR Közösségi Lakásalap. Ezek döntően azok az ingatlanok, amelyek kezelése nem igazán ment a korábban az erre létrehozott Nemzeti Eszközkezelőnek. A működésükről most keveset lehet tudni.

Kevesebbet fizethet a kormány a Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz kötődő autópálya-koncesszió után
A kormány a pénzügyi stabilizációt erősítő intézkedések keretében felülvizsgálta a gyorsforgalmiút-hálózat üzemeltetésére és fejlesztésére 2022-ben megkötött koncessziós szerződést, és ennek eredményeként az állami kiadások csökkentése érdekében a megállapodás módosítása mellett döntött – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn.

Aláírásgyűjtés indult Szentgotthárdon, mert az egyház venne át két iskolaépületet
„Ne kerüljön katolikus egyházi tulajdonba a szentgotthárdi gimnázium és a Széchenyi iskola épülete!” – ezzel a címmel indított petíciót a Közösen Szentgotthárdért Egyesület, miután a szombathelyi képviselőtestület hallgatólagosan jóváhagyta, hogy az egyházé legyen a volt Vörösmarty gimnázium és a volt Széchenyi általános iskola épülete.

Rendőröket vezényeltek az iskolákba Szerbiában
Szerbia-szerte rendőrök teljesítenek szolgálatot az iskolákban a biztonságérzet erősítése érdekében, miután az országban múlt héten két lövöldözés során tizenhét ember vesztette életét, köztük számos gyerek, huszonegy másik pedig megsebesült.

Amit még tudni érdemes
Navracsics: bejelentettük az igényt a hitel részére is az EU-s helyreállítási forrásoknak (ATV)
A kormány hivatalosan jelezte az Európai Bizottságnak, hogy igényt tart az EU-s helyreállítási alap hitel részére is – közölte a csatornával Navracsics Tibor. A részletekről nyár végéig kell megállapodni, több mint 3000 milliárd forintról van szó.

Hiába ígérte a kormányzat, nem írták át az ukránokat felháborító földrajztankönyvet (HVG)
Szavakban nyitott volt az oktatási kormányzat a rendezésre, mégsem követte cselekvés az ígéretet , hogy „virtuálisan” kicserélik a nyolcadikos földrajztankönyv egyik oldalát, amelynek Ukrajnáról szóló szövege diplomáciai vihart kavart.

Ilyen is rég volt, érdemben olcsóbb lett a nagybevásárlás (G7)
Jelenleg 35,6 százalékkal kerül többe a portál szubjektív fogyasztói kosara, mint egy évvel ezelőtt, míg 2022 októberében még 55,1, 2023 januárjában pedig 53,7 százalékos éves drágulást tapasztaltak.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése