2023. május 12., péntek

A Győzelem napja arról árulkodott Moszkvában, hogy Putyin vereséget szenvedett és már senki sem fél tőle

 Nemzetközi sajtószemle

Washington Post/Bloomberg

A Győzelem napja arról árulkodott Moszkvában, hogy Putyin vereséget szenvedett és már senki sem fél tőle. A támadó egységek egyértelműen védekezésre kényszerülnek, nem volt más választásuk, mint hogy feladjanak rengeteg elfoglalt területet. Beássák magukat az ezer kilométeres front teljes hosszában. Nem tudták megsemmisíteni ugyanakkor a kulcsfontosságú ukrán infrastruktúrát. És már előre reszketnek, hogy mi lesz, ha megindulnak az ukránok.

Így foglalja össze a helyzetet Leonyid Bersidszkij, az amerikai hírügynökség szemleírója. Bizonyítékként említi meg, hogy már Igor Girkin, a Kreml nacionalista bírálója szerint is csupán idő kérdése a háború elvesztése. Kiszivárgott felvételek tanúsága szerint vezető üzletemberek fel vannak háborodva, mert a Kreml pancser módra vezeti a hadjáratot, ugyanakkor hosszú távú károkat okozott a gazdaság nemzetközi kapcsolatainak.

A lakosság persze befogja a száját, nehogy a fejére üssenek, de nem fogadja el a hivatalos mantrát, mármint hogy itt Oroszország létéért folyik a küzdelem a Nyugat ellen. Moszkva a fejlődő világban sem talált szövetségeseket. Hogy a kínai elnök a minap felhívta Zelenszkijt, azt Putyin aligha tekinti barátságos gesztusnak. Ráadásul a kínai cégek vonakodnak pótolni az embargó miatt kiesett nyugati elektronikát.  Az orosz kivitel bevételei erősen visszaestek, jelentős piacok mentek veszendőbe. 

Putyin minden tekintetben visszavetette országát, de a legrosszabb az egy olyan diktátor számára, aki fenyegetésre és erőszakra épít, hogy egyre kevésbé képes megvonni a vörös vonalakat. Erősen csökken a képessége, hogy megfelelően reagáljon az újabb és újabb megaláztatásokra. A jelek szerint már csupán a nukleáris ökölrázás maradt meg a repertoárban, ez az opció azonban halálra ítélheti a rezsimjét, mi több, talán az országot is, mert alighanem kiváltja a megfelelő választ.

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje
Teljes szöveg itt:
  https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=15480

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése