2023. május 4., csütörtök

Egyfajta showműsor a magyarországi CPAC, nem a politikai szövetségépítés fóruma

A Szabad Európa honlapja

2023. május 4.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

CPAC Budapest: egy elemző szerint show-nak erős, politikailag gyenge
Május 4. és 5. között rendezik meg a második magyarországi CPAC-t, az amerikai konzervatívok egyik fontos konferenciáját. A meghívottak alapján ez inkább egyfajta woke- és genderpropaganda-ellenes showműsor lesz, nem pedig a politikai szövetségépítés fóruma. „Ez inkább PR-erődemonstráció, ami leginkább Orbán Viktor teljes körű nemzetközi elszigetelődését hivatott ellensúlyozni” – mondta Zgut-Przybylska Edit, a CEU Demokrácia Intézetének vendégkutatója.

Kiknek hozhat busás hasznot és kiknek fog nagyon fájni a Mol hulladékkoncessziója?
Július elsején indul Magyarországon az új hulladékgazdálkodási rendszer, amelynek főszereplője a Mol. A kormány koncessziós szerződést kötött az olajipari céggel, nem kevesebb mint 35 évre. A Mol leánycége, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja koordinálni a lakossági szemétszállítást és szinte az összes iparihulladék-feldolgozást, -kezelést. Nemcsak a koncessziós rendszer indul el, hanem új jogszabályok is életbe lépnek. A változásokkal és lehetséges hatásaikkal több cikkben is foglalkozott Wiedemann Tamás, a Szabad Európa gazdasági újságírója. Ő volt a Sztoriban vendége.

Romsics Gergely történész orosz agresszióról, világrendről és kisállami mozgástérről
Nagyhatalmak közötti lavírozás vagy betagozódás a nemzetek feletti intézményesülésbe: mi jobb az európai kisállamoknak? Hogyan tehet egy országot csatlósállammá a realistaként induló külpolitika? Milyen nemzetközi rendet, és miért rúghatott föl Putyin? Milyen a populista külpolitika? Interjú a birodalmak bukástörténeteinek utóéletét is kutató történésszel.

PDSZ: Az engedmények ellenére is elfogadhatatlan a kormány tervezete
Ugyan jelentős visszalépéseket tett a kormány a pedagógusokra vonatkozó új jogállási törvénytervezet lényeges elemeiben, a szakszervezetek szerint még ez sem elegendő ahhoz, hogy elfogadható legyen a státusztörvény, ugyanis az még így is szembemenne az EU felé tett vállalásokkal és a pedagógusok érdekeivel – mondta a PDSZ ügyvivője.

Újabb mérföldkő: az EU-büdzséből támogatják az európai lőszergyártást
Egy szerdán bemutatott jogalkotási javaslat értelmében az Európai Unió költségvetése először járulna hozzá számottevő összeggel az európai védelmi ipar gyártási kapacitásainak növeléséhez, első körben a lőszergyártás terén. „Az általunk javasolt jogszabály példa nélkül álló. Célja uniós pénzekből közvetlen támogatást nyújtani az európai védelmi ipar termelésének növeléséhez Ukrajna és a saját biztonságunk érdekében” – szögezte le a belső piacért felelős biztos, a francia Thierry Breton.

A rákos megbetegedéshez hasonlítják Brüsszelben a korrupciót – de elkészítették az ellenszert
Az EU-n belül és azon kívül is fel kell lépni a korrupcióval szemben, ezért erre vonatkozó javaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság. A cél, hogy harmonizálják a büntetési tételeket és újabb elkövetési formákat vonjanak a korrupciós bűncselekmények körébe. Óvatos becslés szerint az Európai Uniónak évente 120 milliárd eurós kárt okoz a korrupció.

Orosz hadihajókat észleltek az Északi Áramlat környékén a robbanások előtt
Orosz hadihajók jártak a Balti-tenger alatti Északi Áramlat földgázvezetékek közelében, a dán és svéd partoknál néhány nappal azelőtt, hogy azok rejtélyes körülmények között felrobbantak – derült ki több skandináv műsorszolgáltató közös oknyomozásából. A hajók kikapcsolták az adóvevőiket, mozgásukat azonban így is sikerült lekövetni műholdképek és lehallgatott rádiókommunikációjuk segítségével.

Nyolc gyerek vesztette életét egy iskolai lövöldözésben Szerbiában
Egy 14 éves diák nyitott tüzet társaira a belgrádi oktatási intézményben, nyolc gyerek és egy iskolaőr meghalt, valamint hat másik kiskorú és egy tanár megsebesült. A tettes legalább egy hónapja tervezte a támadást, és az iskolába a 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három feltöltött tárat is vitt. A fiúnál találtak egy listát azon diákok nevével, akiket le akart lőni, illetve egy tervet, amelyen az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt.

Szigorúbb határvédelmi intézkedésekről állapodott meg az Egyesült Államok Mexikóval
Az illegális határátlépéseket kívánják megakadályozni, miközben egyéb lehetőségeket nyitnak meg a migránsok előtt, mielőtt várhatóan megugrik az érkezők száma a járványellenes korlátozások jövő heti lejártával.
 
Amit még tudni érdemes
A "gyermekvédő" kormány nem védi a gyermekeket – a számok magukért beszélnek (HVG)
Az európai gyerekkereskedelem és -prostitúció áldozatainak fele magyar, nálunk az egyik legmagasabb a gyermekanyák aránya is. Eközben homofób, rasszista gondolatok uralják a kormány gyermekvédelmi koncepcióját – gyakorlati intézkedéseknek se híre, se hamva.

Orbán Viktor személyes jóváhagyása nélkül senki sem dolgozhatott otthonról az államigazgatásban (RTL)
A miniszterelnök engedélye kellett ahhoz, hogy home office-ban dolgozzon az az alkalmazott, aki állami tulajdonban lévő cégnél vagy kormányzati igazgatási szervnél vállalt munkát – derült egy 2022-ben kiadott, nem nyilvános kormányhatározatból.

Brutális rezsiszámlát készítettek elő Budapestnek, így sikerült megúszni (24.hu)
Lényegében spekulációra kényszerült a fővárosi önkormányzat, miután a tavalyi energia-közbeszerzéseknél beérkeztek az első ajánlatok. Az idő, úgy fest, a fővárost igazolta.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése